Υποστηριξε το militaire
Άποψη
11/03/2017 | 19:15
Militaire News

Οι ενστάσεις ενός Υποστράτηγου ε.α για τη παραχώρηση του “Παύλου Μελά”

Οι ενστάσεις ενός Υποστράτηγου ε.α για τη παραχώρηση του

Του Λάμπρου Τζούμη

Αντιστρατήγου ε.α,

Κατά τη διάρκεια της τελετής παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, παρουσία του κυβερνητικού εταίρου ΥΕΘΑ κ. Καμμένου στις δηλώσεις που έκανε μίλησε για υλοποίηση κυβερνητικής δέσμευσης και δικαίωση των κοινωνικών αγώνων για ποιότητα ζωής. Σε αντάλλαγμα της παραχώρησης του στρατοπέδου στο Δήμο για 99 χρόνια, θα διατεθούν 83 διαμερίσματα για ανάγκες στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την παραχώρηση αυτή μάλιστα την χαρακτήρισε «έξυπνη», αντί της οικοδόμησης 52 στρεμμάτων του στρατοπέδου, που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση, γεγονός που όπως ανέφερε θα επέφερε διάσπαση του ενιαίου χώρου. Στο πρόσφατο παρελθόν σε δηλώσεις που είχε κάνει περιχαρής ο κ. Καμμένος επί του θέματος στη βουλή, είχε δηλώσει ότι οι όροι που υπήρχαν από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν να παραχωρηθούν τουλάχιστον 100 κατοικίες,  για στέγαση Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Φαίνεται η διαφορά των 17 διαμερισμάτων από τις εξαγγελίες του ΥΕΘΑ με αυτές του πρωθυπουργού, εντάσσεται στις γενικότερες κυβερνητικές «εκπτώσεις», που συνάδουν με τους κοινωνικούς αγώνες αλλά όχι με αντιμετώπιση προβλημάτων των στελεχών.

Το ιστορικό παραχώρησης του εν λόγω στρατοπέδου με τους όρους που ανακοινώθηκαν δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση τις θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα και κ. Καμμένου. Σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΘΑ της 20ης Αυγούστου 2014, η οποία σημειωτέον παραμένει σε ισχύ και είναι ανηρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ, http://www.ndf.gr/el/publications/apofaseisde/finish/7-2011-2014/304—-620–2014.html προβλέπεται η παραχώρηση κατά χρήση στο Δήμο, για λόγους γενικού συμφέροντος, έκτασης εκ του στρατοπέδου «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ» κυριότητας ΤΕΘΑ, επιφανείας 283.940 τ.μ., για 49 χρόνια. Στις υποχρεώσεις  που αναλάμβανε ο Δήμος και στους όρους που υπήρχαν προβλεπόταν :

– Έκταση 52.360 τ.μ. (εκ του Στρδου), να παραμείνει προς πολεοδόμηση επ’ ωφελεία του ΤΕΘΑ, έτσι ώστε να προκύπτει καθαρή εκμεταλλεύσιμη δομήσιμη επιφάνεια τουλάχιστον 25.000 τ.μ., για χρήση γενικής κατοικίας Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ).

– Ο Δήμος να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες πολεοδόμησης των προαναφερομένων στρεμμάτων για την κατασκευή «πρότυπου οικισμού» επ’ ωφελεία των στελεχών του Στρατού Ξηράς και των οικογενειών τους.

– Να αναπτύξει στην παραχωρούμενη έκταση κοινωνικές, πολιτιστικές και κοινωφελείς δομές και χρήσης, επ’ ωφελεία των πολιτών του Δήμου και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας με τις ηπιότερες δυνατόν υποδομές.

– Να αποδίδει ποσοστό των κερδών που θα εισπράττει από κάθε εμπορική δραστηριότητα που θα αναπτύξει στην παραχωρούμενη έκταση (υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων, συνεδριακό κέντρο, χώροι εστίασης κλπ), στα πλαίσια μια αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Η  επιφάνεια που προβλεπόταν για την δόμηση των ΣΟΑ επρόκειτο να διατεθεί σε σημείο (γωνιακό), με δυνατότητα κατασκευής τουλάχιστον 200 διαμερισμάτων, που δεν διασπούσε σε καμιά περίπτωση το ενιαίο του χώρου όπως ισχυρίσθηκε ο πρωθυπουργός. Η παραπάνω απόφαση είχε τη σύμφωνη γνώμη της τότε  δημοτικής αρχής και είχε ανακοινωθεί, το 2014.  Η παρούσα πολιτική ηγεσία σε σύσκεψη που έλαβε χώρα τον Απρ. 2016, μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου Παύλου Μελά και της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΘΑ, ήταν σύμφωνη με την απόφαση που είχε ληφθεί το 2014, σύμφωνα με το δελτίο τύπου http://www.ndf.gr/el/activities/visits/106–21-2016.html.

Η απόφαση αυτή, όπως φαίνεται από τις υπογραφές εκφράζει την αταλάντευτη επιθυμία της στρατιωτικής ηγεσίας  του  ΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία οι Στρατιωτικές Οικίες των Αξιωματικών θα πρέπει να ανεγερθούν σε χώρο εντός του στρατοπέδου και να εκπληρώνουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, που ισχύουν για τα στρατιωτικά οικήματα παγκοσμίως και οι οποίες είναι απαραίτητες για τις οικογένειες των στρατιωτικών που μετακινούνται τουλάχιστον ανά τριετία (π.χ. ασφάλεια, οικείο περιβάλλον, αναγνωρισιμότητα, συγκέντρωση, κλπ.). Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται ή δεν έχει ανακοινωθεί τροποποιητική απόφαση της συμφωνίας που υπήρχε και σχετική έγκριση του ΣΑΜ ή απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΘΑ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4407/16, η οποία να ακυρώνει την προηγούμενη και να ορίζει νέους όρους για την παραχώρηση του στρατοπέδου. Από τις δηλώσεις όμως του πρωθυπουργού φαίνεται ότι η νέα συμφωνία που προκρίνεται σε καμιά περίπτωση δεν είναι επ΄ ωφελεία των στελεχών και των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας των διαμερισμάτων που παραχωρούνται έχουν συγκροτηθεί επιτροπές ειδικών εμπειρογνωμόνων του στρατού προκειμένου να εξετάσουν θέματα παλαιότητας, στατικότητας, λειτουργικότητας, νομικού καθεστώτος, κ.λπ. Οι επιτροπές δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι 83 οικίες που παραχωρούνται είναι διάσπαρτες, μεμονωμένες και βρίσκονται σε υποβαθμισμένα σημεία της περιοχής. Όπως γίνεται αντιληπτό οι προδιαγραφές που προαναφέρθηκαν σχετικά με τα ΣΟΑ δεν υφίστανται. Αξίζει να τονισθεί ότι στο παρελθόν ανάλογη προσπάθεια, εκ μέρους του Δήμου Παύλου Μελά, προσφοράς οικοδομήσιμης έκτασης εκτός του στρατοπέδου είχε απορριφθεί ασυζητητί από την στρατιωτική αλλά και πολιτική ηγεσία. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε ένα ποσοστό 10% επί των  κερδών των χρήσεων των εμπορικών ακινήτων που θα κατασκευάζονταν, να αποδίδονταν στο ΤΕΘΑ, τώρα αυτό μειώνεται σε 5%.

Κατόπιν αυτών γεννώνται τα εξής ερωτήματα :

  • Υπάρχει σχετική έγκριση του ΣΑΜ ή απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4407/2016, για την παραχώρηση  με τους νέους όρους που ανακοινώθηκαν ;
  • Πως είναι δυνατόν να υπογράφηκε και να εγκρίθηκε οποιαδήποτε απόφαση όταν οι επιτροπές των εμπειρογνωμόνων του στρατού δεν έχουν ολοκληρώσει την εξέταση των διαμερισμάτων που παραχωρούνται ;
  • Σε συνέχεια αυτού πως είναι δυνατόν να προσδιορίσθηκε η ακριβής αντικειμενική αξία των 83 διάσπαρτων διαμερισμάτων του Δήμου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η συμφωνηθείσα αντιπαροχή αποτιμώμενη σε χρήμα δεν υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας, όπως προβλέπει ο Ν. 4407/2016 ; 
  • Ποιος θα διαχειρίζεται τα διαμερίσματα αυτά και θα φροντίζει για τυχόν αντιμετώπιση προβλημάτων και που θα ανακύψουν σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (τροφοδοσία σε καύσιμα για ανάγκες θέρμανσης, κοινόχρηστα, κ.λπ).  καθόσον τα διαμερίσματα αυτά είναι διάσπαρτα και μεμονωμένα ;
  • Η παραχώρηση 83 διαμερισμάτων σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν κρίνεται συμφέρουσα από την κατασκευή 200 διαμερισμάτων ΣΟΑ που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση, οι οποίες θα πληρούσαν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για οικίες Αξιωματικών ; 
  • Η έκπτωση στο ποσοστό των κερδών από τη χρήση των ακινήτων τα οποία θα αποδίδονταν στο ΕΚΟΕΜΣ, αν αληθεύει, κρίνεται συμφέρουσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις ;    

Οι μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, εν αγνοία όπως φαίνεται της στρατιωτικής ηγεσίας και του αρμόδιου φορέα (ΤΕΘΑ) και κυρίως καταστρατηγώντας την ισχύουσα νομοθεσία, που προβλέπει την ύπαρξη σχετικής έγκρισης του ΣΑΜ, φέρνουν στη μνήμη εποχές παντοδυναμίας Τσοχατζόπουλου, όταν πρώην στρατόπεδα παραχωρούνταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για λόγους κομματικής σκοπιμότητας και αυτοπροβολής, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος για τις ΕΔ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης