Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
28/01/2024 | 15:09
Militaire News

Σκεπτικισμός Δένδια για τις «αλουμινοτρατες» από τις ΗΠΑ;

Σκεπτικισμός Δένδια για τις «αλουμινοτρατες» από τις ΗΠΑ;
Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στη ΤΠΚ «Δανιόλος» στο λιμάνι της Σύμης. Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. κατά τον χαιρετισμό του στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Πειραιά, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του, αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κι έχουν ενδιαφέρον όσα είπε για το Πολεμικό Ναυτικό:

«Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου, το Πολεμικό μας Ναυτικό προβάλλει την αποτρεπτική του ικανότητα. Από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα κυριαρχεί.
Πάνω σε αυτήν τη στέρεη παράδοση των χιλιάδων ετών πρέπει να χτίσουμε το αύριο του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Η «ατζέντα 2030» υποδηλώνει το χρονικό σημείο στο οποίο αυτό το αύριο πρέπει να είναι επιχειρησιακά ορατό. Πρέπει να ανέβουμε το επόμενο σκαλί.
Για να αποδείξουμε στη πράξη ότι η θυσία του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Έκτορα Γιαλοψού και πολλών άλλων, δεν στερείται νοήματος.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας πρέπει να εισέλθει στη νέα εποχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Η άφιξη των Belharra είναι το πρώτο μεγάλο βήμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, η οποία πρέπει να αναγεννηθεί.
Γιατί στόχος μας δεν είναι πια η αγορά σύγχρονων σκαφών “από το ράφι”. Πρέπει να συμμετέχουμε ισότιμα στον σχεδιασμό, στη συμπαραγωγή, στη ναυπήγηση των σκαφών μας».

Δεν είναι ο ρόλος μας να ερμηνεύουμε τον κ. Δένδια. Ωστόσο τα όσα λέει μπορούν να ερμηνευθούν τουλάχιστον ως σκεπτικισμός για τις περιβόητες «αμερικανικές φρεγάτες» που αναφέρονται στην επιστολή Μπλίνκεν. Δεν πρόκειται για καράβια από τα ράφια αλλά από τα αζήτητα και η ενσωμάτωση τους στον ελληνικό Στόλο μόνο προβλήματα θα προσθέσει.
Η ευθύνη του νέου Α/ΓΕΝ Δημ. Κατάρα είναι δεδομένη . Από τη δική του άποψη θα κριθούν τα πάντα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης