Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
06/12/2023 | 05:20 (ενημερώθηκε 5 μήνες πριν)
Militaire News

«Μαθήματα Ηγεσίας και Ήθους»-Από τον Νίκο Σκιαδά

«Μαθήματα Ηγεσίας και Ήθους»-Από τον Νίκο Σκιαδά

Γράφει ο

Νικόλαος Σκιαδάς

Ανχης εα Ειδικών Δυνάμεων

                                                                                                                   

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΓΕΣΙΑΣ & ΗΘΟΥΣ

ΜΑΘΗΜΑ 1ον

Ήταν Ιανουάριος του 2023, όταν το παράρτημα της ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης ζήτησε εγγράφως από την ΣΣΑΣ (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων) που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, να παραβρεθούν ο Αρχηγός 1ης Τάξης και ο Αρχηγός Σχολής για να βραβευθούν, στην τελετή κοπή βασιλόπιττας και βράβευσης αριστούχων τέκνων στρατιωτικών, που θα γινόταν στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Η ημέρα εκδήλωσης ήταν Κυριακή απόγευμα. Μάλιστα ο ένας εκ των 2 μαθητών της ΣΑΑΣ που θα βραβεύονταν ήταν γιος στρατιωτικού ο οποίος είχε και 2ο τέκνο για βράβευση.

Η απάντηση της ΣΑΑΣ ήταν αρνητική και άφησε πολλά στόματα ανοικτά, αλλά η απάντηση ήταν «Το ΓΕΕΘΑ δεν επιθυμεί να απασχολούνται μαθητές σε εκδηλώσεις οιασδήποτε μορφής» και άρα οι μαθητές που θα βραβεύονταν θα παραλάμβαναν τον έπαινο με … ταχυδρομείο.

Λίγους μήνες μετά, στην ίδια Λέσχη ημέρα Σάββατο, θα γινόταν – η αναβληθείσα για ένα μήνα – βράβευση του Α/ΓΕΕΘΑ  από το ΑΠΘ και παρά την κατακραυγή που είχε δημιουργηθεί όταν μαθεύτηκε ότι στην αναβληθείσα βράβευση που ήταν εργάσιμη ημέρα είχε ζητηθεί 2 μαθήτριες της ΣΑΑΣ να παραστούν στην τελετή, – προφανώς για να βγουν καλές φωτογραφίες – αυτή την φορά δεν ήταν 2 μαθήτριες αλλά 2 διμοιρίες με μαθητές της ΣΑΑΣ ώστε να υπάρχει ο σχετικός κόσμος για χειροκρότημα κατά την βράβευση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΗΓΗΤΟΡΕΣ: Όταν είσαι στην κορυφή ή πολύ κοντά στην κορυφή της πυραμίδας της ιεραρχίας, γράψε στους γεννητικούς σου αδένες όσα ισχύουν εγγράφως για όλους τους υφισταμένους σου και κάνε ότι νομίζεις για την προσωπική σου προβολή. Αν δε κάποιος επιτελής σου υπενθυμίσει τι ισχύει, μην ξεχάσεις να τρίψεις τις ηβικές τρίχες σου μέχρι να … σγουρύνουν!!!

ΜΑΘΗΜΑ 2ον

Όλοι είδαμε μέσα από δελτία ειδήσεων τις μεγάλες καταστροφές στην Θεσσαλία, από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έφερε το κύμα κακοκαιρίας «Daniel», τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο Στρατός, ως επιχειρησιακός κλάδος που έχει ετοιμότητα και προσωπικό με γνώσεις και δεξιότητες, κλήθηκε να βοηθήσει άμεσα, καθόσον οι δομές και το προσωπικό των δήμων ή περιφερειών δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο συνολικό έργο που έπρεπε να εκτελεστεί. Μέσα από την χρησιμοποίηση του στρατιωτικού προσωπικού ανεξάντλητες συνεχόμενες ώρες, για πάρα πολλές ημέρες χωρίς κανένα διάλειμμα και όταν κανένας δεν μιλούσε για έκτακτες οικονομικές παροχές στους συμμετέχοντες «μαχόμενους αγωνιστές» με μοναδικό σκοπό να αισθανθούν και αυτοί -οι στρατιωτικοί – ότι δεν αποτελούν το δωρεάν εργατικό δυναμικό που εργάζεται 24/7 ωσάν σκλάβοι, ενώ όλοι οι άλλοι που θα έπρεπε να εμπλακούν – δήμοι, περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις κ.α. – δηλώνουν ακατάλληλοι και ότι πρέπει να σεβόμαστε τα ωράρια εργασίας τους, δεν έχουν προσληφθεί για αυτές τις εργασίες και 1002 ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν δουλειά και ταλαιπωρία … άπειρη!!! Υπήρχαν όπως πάντα και λίγες εξαιρέσεις δημοσίων υπαλλήλων που υπερέβαλαν εαυτό αλλά και αυτοί θα ξεχαστούν όταν περάσει η μπόρα.

Μέσα λοιπόν σε ένα συνονθύλευμα από άσχημες εικόνες και εικόνες αυτοθυσίας από φιλότιμους και εξαιρετικά αποδοτικούς πεζοναύτες, στελέχη και οπλίτες θητείας, υπήρξε και η περίπτωση της άμεσης αποκατάστασης της γέφυρας στα Καλά Νερά.

Πολλά sites – το κόπυ πάστε βασιλεύει – έγραφαν το κάτωθι κείμενο:

«Η εικόνα του ατρόμητου Στρατηγού που δεν διστάζει να κρεμαστεί στο κενό από το συρματόσχοινο πάνω από τα ορμητικά νερά στα Καλά Νερά Μαγνησίας προκειμένου να προχωρήσει σε επιτόπια αυτοψία στα στηρίγματα της κατεστραμμένης γέφυρας κόβει τη ανάσα.»

Πράγματι μας κόβει την ανάσα και μας προκαλεί θρομβωτικό επεισόδιο στον εγκέφαλο όταν ένας «κρεμασμένος στρατηγός» θέλει να μας πείσει ότι έτσι γίνονται οι αυτοψίες στα στηρίγματα. Θεωρεί ακατάλληλους -προφανώς- όλους τους παρευρισκόμενους υφισταμένους που μερικοί εξ αυτών μπορεί να έχουν και τίτλους σπουδών περισσότερους, σπουδαιότερους ή και πιο εξειδικευμένους ή και εμπειρία πεδίου μεγαλύτερη από αυτόν.

Γιατί κρεμάστηκε λοιπόν ο στρατηγούλης; Μα για την φωτογραφία και το κειμενάκι που κάποιος φίλος φροντίζει να σπρώξει σε τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες, ώστε να βοηθηθεί η βαθμολογική εξέλιξη ή να επιτευχθεί μια καλύτερη τοποθέτηση στον κρεμάμενο στρατηγό. Η σωστή αντιμετώπιση σε οποιονδήποτε προηγμένο στρατό θα ήταν η εξής:

– Ποιος είναι αυτός που κρέμεται στα σχοινιά;

– Ο στρατηγός κύριε.

– Πόσους Λοχαγούς, Ταγματάρχες, Αντισυνταγματάρχες, Συνταγματάρχες και Ταξιάρχους Μηχανικού έχουμε εδώ τώρα αποφοίτους Πολυτεχνείου με γνώσεις ελέγχου στατικής επάρκειας;

– Οκτώ κύριε.

– Πες στο στρατηγό μόλις ολοκληρώσει την περατζάδα στο σχοινί και βγάλει φωτογραφίες και βίντεο, να βάλει στολή Λοχία και να έρθει για να του αναθέσω το ΚΨΜ.

Επίσης πες του να ετοιμάσει και μια διοικητική απολογία γιατί δεν τηρεί τα μέτρα ασφαλείας  (γάντια, 2ο σύστημα ανάρτησης ως εφεδρικό κα.) προβάλλοντας μια λανθασμένη εικόνα δημιουργώντας συνειρμούς ερασιτεχνισμού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΗΓΗΤΟΡΕΣ: Όταν είσαι στην κορυφή ή πολύ κοντά στην κορυφή της πυραμίδας της ιεραρχίας, θυμήσου ότι μια εικόνα ή ένα βίντεο σε τηλεοπτικό κανάλι, μπορεί να κάνει την διαφορά και να κριθείς ευμενέστερα από τους αθόρυβους εργάτες συναδέλφους σου, ακόμα και αν έχουν περισσότερα προσόντα από εσένα. Κάνε το παν για φωτογραφίες και βίντεο, για το φαίνεσθαι δηλαδή, και άσε τους άλλους να παν να…..!!!

ΥΓ. Από έγκυρες πηγές έμαθα ότι, είχε ετοιμάσει και κατάδυση με φιάλες οξυγόνου σε τρύπα γεώτρησης – φυσικά με εξειδικευμένη φωτογράφηση βιντεοσκόπηση – που θα γινόταν κοντά στην γέφυρα, για να σιγουρέψει ότι και ο φλοιός της γης στο σημείο εκείνο είναι στατικά επαρκής. Επαγγελματίας λέμε….με instagram, tiktok και βάλε … Ευτυχώς λόγω φόρτου των τηλεοπτικών συνεργείων δεν πραγματοποιήθηκε….

ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΗΓΕΣΙΑΣ & ΗΘΟΥΣ

Τα τελευταία χρόνια είδαμε, ακούσαμε και ενημερωθήκαμε για εξελίξεις στον τρόπο εμπλοκής δυνάμεων, στις μεθοδολογίες, στις αλλαγές τακτικών και συνεργιών μεταξύ κλάδων αλλά και όπλων και σωμάτων. Τελευταίο παράδειγμα η «ξαφνική» επιθετική ενέργεια της Χαμάς στο Ισραήλ αλλά και η λειτουργικότητα των τούνελ που ήταν γνωστά αλλά μπορούμε να πούμε ότι έγινε χρήση τους σε πολλαπλούς ρόλους. Και ενώ όλοι ψάχνονται και οι φυλές του Αμαζόνιου χώνονται πιο βαθειά για να αποφεύγουν ντρόουν, οι προηγμένοι στρατοί κάνουν κατασκευές που γίνονται όλο και πιο βαθειά στη γη για αποφυγή των απειλών, εγένετο καθεστώς Ελβετίας στη Μεσογείων. Και το χρήμα ρέει για να στεγάσει και να φράξει με φράχτη – και δεινόσαυρος δεν περνάει λέμε –  ένα  «γυαλιστερό κτίριο» που θα στεγάσει την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Και να οι ειδικοί σε interior design, και δώσε λεφτά σε φυτά και γλάστρες, πάρε και καρέκλες γραφείου με 32 ρυθμίσεις, δώσε και led ταινίες φωτισμού, να κάνουν μιλάμε την αίθουσα 3D κυβερνοχώρο και με μουσική επένδυση μεγάρου μουσικής και βάλε ακόμα 30 γυψοσανίδες και δώσε κι άλλο σε μένα μπάρμπα.

Και θα είναι ο καημένος ο μονόφθαλμος χειριστής ντρόουν της φυλής των Ουζουμπούρου και θα λέει στον ασύρματο «Αρχηγκέ, βλέπω ένα μεγάλο γκυαλιστερό κτίριο  ντίπλα από Υπουργκείο, σαν τα τουριστικά τα μαγκαζιά με τα πολλά τα ντζάμια. Άμα αφήσω Αρχηγκέ την μπόμπα να πέσει θα γεμίσει τζάμια η λεωφόρο και η σκόνη από την γκυψοσανίδα θα φτάσει μέχρι το Λυκαβηττό. Σίγκουρα είναι Κέντρο Επιχειρήσεων ή πάνε για ΚΨΜ εκεί και ψώνια; Αρχηγκέ μόλις ο Γκρήγκορος Σουγιάς κόψει την οπτική ίνα πιο κάτω στο περίπτερο, αυτοί όλοι θα πεταχτούν έξω. Να ρίξω και δεύτερη μπόμπα γιατί από το πλάκωμα με την γυψοσανίδα δεν θα πετάνουν και θα φύγκουν να πάνε στο απέναντι κτίριο που είναι και κείνο από τα πρώτα χρόνια της φυλής μας; Ρε εμπίτηδες το κάναν Αρχηγκέ, για να μην ξέρουμε ποιο να μπουμπουνίσουμε πρώτο. Ντώσε οδηγίες Αρχηγκέ, όβερ».

Έτσι αποτυπώθηκε πάλι διεθνώς το «Όταν οι άλλοι φτιάχνουν σοβαρά στρατηγεία υπόγεια με προδιαγραφές επιβίωσης έναντι κάθε σοβαρής γνωστής απειλής, εμείς κάνουμε επίγεια τουριστικά περίπτερα κλαδικών εκθέσεων και θα ανησυχούμε σαν τα τρία γουρουνάκια να μην μας ρίξει την κατασκευή ο λύκος».

Μπράβο στην πολιτική ηγεσία και σε όσους από την στρατιωτική ενέκριναν αυτή τη σπατάλη χρημάτων, αντί να κατασκευασθεί ένα πραγματικά βιώσιμο κέντρο επιχειρήσεων έναντι των πολλαπλών απειλών, σε καταλληλότερο χώρο. Όσο για την αυτοπροβολή του Α/ΓΕΕΘΑ θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη -πραγματικά τεραστίων διαστάσεων- ταμπέλα led έξω από τον περίβολο του στρατοπέδου που φιλοξενεί ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ και θα αναβοσβήνει 24/7 το μήνυμα «Εδώ ο κορυφαίος στρατιωτικός πολυχώρος, που τον έφτιαξε ο μάγιστρος ο Φλώρος»!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΗΓΗΤΟΡΕΣ: Η αυτοπροβολή του ατόμου και όχι η πραγματική αξία των έργων αυτού μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα να γίνεις διάσημος  και να σε δείχνουν όλοι με το δάκτυλο. Το θέμα είναι τι θα λένε μετά τι λέξη «κορυφαίος». Θα λένε κορυφαίος ηγέτης ή εκπαιδευτής ή διπλωμάτης ή μήπως θα λένε κορυφαίος καραγκιόζης ή μακάκας ή ιδιοτελής ή γλύφτης ή αλήτης;

Με αισιοδοξία προς ένα καλύτερο 2024, το οποίο πραγματικά να φέρει βελτιώσεις στην ζωή των στελεχών, που όλοι δυστυχώς έχουν ξεχάσει και θυμούνται μόνο σε ομιλίες τους. Οι στρατιωτικοί, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, είναι μια ισχυρή δύναμη που όταν απαιτηθεί θα βοηθήσει άμεσα και δυναμικά σε οποιοδήποτε σημείο της πατρίδας μας ζητηθεί και σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί ότι, μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με την αξιοπρέπεια που τους αξίζει.

Χρόνια πολλά, Καλές γιορτές, υγεία, αγάπη και ευημερία σε όλους τους απανταχού Έλληνες.

Νικόλαος Σκιαδάς, Ανχης εα Ειδικών Δυνάμεων

                                                                                                                   

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης