Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
18/10/2023 | 05:30 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

Οι εγκέφαλοι της επίθεσης και πως επετεύχθη ο αιφνιδιασμός. Έπαιξε ρόλο η ΜΙΤ;

Οι εγκέφαλοι της επίθεσης και πως επετεύχθη ο αιφνιδιασμός. Έπαιξε ρόλο η ΜΙΤ;

 Του       

Δημητρίου Δρόσου*

       

Σύμφωνα με την El Pais οι επιχειρησιακοί αρχηγοί που έφεραν σε πέρας τη στρατιωτική τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, ήταν ο Mohammed Deif και ο Yahya Sinwar. Ο ρόλος του Ismail Haniyeh, ηγετικού στελέχους της Hamas, δεν έχει αποσαφηνισθεί στη γνώση των γεγονότων, καθώς διαφαίνεται ότι ευρίσκετο εκτός Γάζας, ενώ γενικά θεωρείται ότι είναι μόνιμα στο εξωτερικό. Εικάζεται ότι διέφυγε μετά την 7η Οκτωβρίου, προς ασφαλές καταφύγιο στο Ιράν. Ωστόσο αυτό παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Ποιος είναι όμως ο  Mohammed Deif; Είναι από τα ηγετικά στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas, σκληροπυρηνικός και διοικητής των ταξιαρχιών Al Qassam. Κατά τον ίδιο, αυτό που τον εξόργισε, ήταν η Ισραηλινή συμπεριφορά έναντι του τρίτου ιερότερου χώρου του Ισλάμ, του τεμένους του Al Aqsa στην Ιερουσαλήμ, το έτος 2021. Άρα τότε ξεκίνησε ο σχεδιασμός της επιχείρησης; Πιθανόν ναι, αλλά πιθανόν και νωρίτερα και με τη συμμετοχή και άλλων δρώντων. Ο συγκεκριμένος τρομοκράτης, έχει επιζήσει από 7 απόπειρες δολοφονίας, υπάρχει μία φωτογραφία του στα 20 έτη και η σκιά του. Πιθανότατα βρίσκεται στον λαβύρινθο των τούνελ κάτω από τη Γάζα. Οι Ισραηλινοί έπληξαν σπίτι συγγενών του φονεύοντας τρεις εξ αυτών.

             Ο Yahya Sinwar, ήταν ο υπεύθυνος για την καθημερινή διαβίωση στη Γάζα και επίσης θεωρείται ότι κρύβεται στον λαβύρινθο των τούνελ της Γάζας. Θεωρείται σκληρός και έχει προβεί στο παρελθόν σε δολοφονίες τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων συνεργατών τους. Μιλάει εκτός τα Αραβικά και Εβραιϊκά. Έκανε φυλακή αλλά απελευθερώθηκε το 2011 σε ανταλλαγή 1.000 Παλαιστινίων φυλακισμένων για έναν Ισραηλινό στρατιώτη τον Gilad Shalit. Θεωρείται ο εγκέφαλος της απαγωγής των ομήρων. Επίσης οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν οικία των συγγενών του στη Γάζα, φονεύοντας ορισμένους εξ’ αυτών.

Πως αιφνιδιάσθηκαν οι Ισραηλινοί; Καταρχήν ο Sinwar, είχε δώσει επί μακρόν την εντύπωση, ότι πλέον η Hamas, ενδιαφερόταν ότι έπαψε η τρομοκρατία και η αντιπαράθεση με το Ισραήλ να αποτελούν πρωταρχικό σκοπό. Είχε μάλιστα προβεί και σε συμφωνία με το Ισραήλ, για παροχή εργατών γης και άλλων οικοδομικών δραστηριοτήτων. Όταν ο Ahmed Yassin (ανήκων στους Αδελφούς Μουσουλμάνους), ίδρυσε το 1987 τη Hamas, τίποτε δεν προμήνυε ότι θα εξελιχθεί έτσι. Ξεκίνησε με τα βασικά στοιχεία της Αδελφότητας, δηλαδή φιλανθρωπία, κοινωνικές υπηρεσίες, ίδρυση νοσοκομείων, τζαμιών κλπ (όπως ξεκίνησε και ο Ερντογάν με το ΑΚΡ άλλωστε στην Τουρκία). Ο Sinwar έδειχνε φαινομενικά ότι επανέφερε τη Hamas στις αρχικές της υποτίθεται φιλειρηνικές ρίζες. Τους παραπλανούσε όλους. Κατά δεύτερο λόγο, οι Ισραηλινοί είχαν πολλούς πράκτορες ή συμπαθούντες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας (ήταν Παλαιστίνιοι, στο πλαίσιο του Human Intelligence), ο Sinwar το γνώριζε αυτό και συνεπώς δεν άλλαζε τίποτε στην καθημερινότητα. Ακόμη και σποραδικά εκτόξευε καμία ρουκέτα, όπως συνέβαινε πάντα, ώστε να μην υπάρξει απόλυτος εφησυχασμός και οι Ισραηλινοί υποπτευθούν κάτι. Ήξερε ότι καθημερινά υπήρχε τεράστιος όγκος δεδομένων πληροφοριών, εικόνες, σήματα, δορυφόροι, μηνύματα, κινητά, ανθρώπινες πηγές, διαδίκτυο κλπ, τα οποία συλλέγονταν σε μία τεράστια βάση δεδομένων του Ισραήλ, η οποία με ειδικούς αλογορίθμους της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), επεξεργαζόταν τα πάντα. Η Γαζα ήταν η ποιο παρακολουθούμενη περιοχή στον κόσμο. Το Ισραήλ έπεσε θύμα της τεχνολογίας του και του αλάνθαστου κατά τους ίδιους τους Ισραηλινούς, συστήματος ασφαλείας που είχαν.

Πως παραβιάσθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας; Με τον αρχέγονο τρόπο. Χρησιμοποιούσε ειδικούς αγγελιοφόρους, ως ταχυδρόμους δια ζώσης για μεταφορά μηνυμάτων. Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς, δεν γνώριζε τίποτε καθώς οι εγκέφαλοι, ήθελαν να στεγανοποιήσουν τυχόν διαρροές. Οι στρατιωτικοί Διοικητές γνώριζαν ελάχιστα, πλην 2-3 ατόμων. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είχε όλη την εικόνα. Εφήρμοσαν επίσης την παραπλάνηση. Αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Βηρυττό με Hezbollah και Ιρανικές πολιτοφυλακές, έδιναν την εντύπωση, ότι επίκειται εισβολή από τον Βορρά. Σε αυτά να προσθέσουμε και τη βαθύτατη εσωτερική διαίρεση του Ισραήλ, αλλά και το γεγονός ότι πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου, υποτιμήθηκαν ή δεν αξιολογήθηκαν σωστά. Όταν πλησίαζε η ώρα της επίθεσης, οι περισσότεροι νόμιζαν ότι θα εκδηλωθεί 48 ώρες αργότερα. Δύο με τρία άτομα γνώριζαν τον ακριβή χρόνο. Όταν δόθηκε η εντολή όλοι ήταν έτοιμοι.

Και όμως υπήρξαν σημάδια και προειδοποιήσεις. Πέραν των πληροφοριών της Αιγύπτου. Και μάλιστα υπεδείκνυαν με τον σαφέστερο τρόπο, ποιος πέραν του συνήθους υπόπτου δηλαδή του Ιράν ήταν πίσω. Ποιες υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πίσω και πιθανότατα γνώριζαν; Γνώριζαν οι Τουρκικές υπηρεσίες, η ΜΙΤ; Στις 14/09/2023, σε φορτίο γύψου 54 tn από Τουρκία προς τη Γάζα βρέθηκαν 16 tn χλωριούχου αμμώνιου μη δηλωθέντες, υλικού διττής χρήσης που χρησιμοποιείται και για πυρομαχικά. Εντός του 2023 εξουδετερώθηκαν 4 μαχητές της Hamas στο Ισραήλ, οι οποίοι είχαν λάβει την αντίστοιχη εκπαίδευση στην Τουρκία. Η Hamas διατηρούσε αρχηγείο στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία περιέθαλπε τραυματίες της, ενώ και το ΑΚΡ και η Hamas έχουν καταβολές από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όπως και ο Ερντογάν. Σε μία χώρα που ο Ερντογανικός αυταρχισμός ελέγχει τα πάντα, και ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ ο Hakan Fidan, προέρχεται από τη ΜΙΤ, είναι δυνατόν να μην γνώριζαν ότι κάτι μεγάλο έρχεται σε βάρος του Ισραήλ, αν τουλάχιστον δεν γνώριζαν όλες τις λεπτομέρειες; Γιατί δεν ενημέρωσαν το Ισραήλ, όπως έπραξε η Αίγυπτος; Θεωρητικά όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι σύμμαχοι του Ισραήλ, άρα θα έπρεπε η Τουρκία να ενεργήσει συμμαχικά.

Εκτός των ανωτέρω μία σειρά δημοσιευμάτων στο παρελθόν έδειχναν ότι η Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στην τρομοκρατία κατά του Ισραήλ.

  • Ο The Telegraph, στις 17/12/2019 έγραφε: Exclusive: Hamas plots attacks on Israel fromTurkey as Erdogan turns blind eye (σ.σ. Η Χαμάς σχεδιάζει επιθέσεις στο Ισραήλ από την Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν κλείνει τα μάτια).
  • Η ιστοσελίδα themedialine.org/Mideast-daily-news, έγραφε στις 19/12/2019: Turkey gives Hamas space to plan attacks on Israel (σ.σ. η Τουρκία δίνει χώρο στη Χαμάς να σχεδιάσει επιθέσεις στο Ισραήλ).
  • To Institute for Contempoary Affairs στις 30/12/2021, έγραφε: Hamas Istanbul HQ has directed hundreds of terror attacks against Israelis and laundered millions of dollars (σ.σ. το αρχηγείο της Χαμάς καθοδήγησε από την Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες επιθέσεις κατά του Ισραήλ και ξεπλένει δολλάρια).

Αλλά και μετά την επίθεση, η Τουρκία, το κοινοβούλιό της και ο Τουρκικός λαός πανηγυρίζουν για τη σφαγή των Ισραηλινών. Ενδεικτικά το FDD (Foundation for Defense of Democracies), στις 10/10/2023 γράφει: Turkey actively supports Hamas…Το institute.org στις 09/10/2023 γράφει: Hamas’s attack on Israel on October 7 has mostly received a welcoming reaction in Turkey.

Κατόπιν των ανωτέρω όσον αφορά στην Ελλάδα, προκύπτουν τα εξής θεμελιώδη θέματα-ερωτήματα:

  • Είναι έτοιμη η χώρα μας να αντιμετωπίσει υβριδική και ασύμμετρη επίθεση είτε από εξωτερικό εχθρό είτε εντός των συνόρων;
  • Πως μπορούμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με ένα κράτος το οποίο εκτός από πειρατική συμπεριφορά, εναγκαλίζεται ανοιχτά με τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, αλλά όχι σύμφωνα με την Τουρκία που τους θεωρεί μαχητές;
  • Στα μείζονα θέματα που συμβαίνουν στην περιοχή μας, προέχει το συμφέρον του Ελληνικού και Κυπριακού Ελληνισμού. Με δεδομένες τις υπάρχουσες συνθήκες, τα συμφέροντα του Ελληνισμού συγκλίνουν ποιο πολύ με αυτά του Ισραήλ – ΗΠΑ ή με αυτά της Τουρκίας και των ευρασιατικών της επιδιώξεων; Ας κάνουμε λοιπόν την αντίστοιχη σωστή επιλογή.

ΥΓ: Σαφώς καταδικαστέος ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου της Γάζας. Οι στόχοι πρέπει να είναι μόνο στρατιωτικοί και όχι πολιτικοί. Τα μέτρα να μην είναι δυσανάλογα και να τηρείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κυρίως από τους κρατικούς δρώντες, όπως είναι το Ισραήλ.

*Υποπτέραρχος ε.α.–Αναλυτής (MBA, ΜΗSΑ, MPH, MSc in Finance, LLB, BSc)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης