Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
16/10/2023 | 05:35 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

«Ζητείται ήθος»! Τα 4 ψέματα για την «επιχείρηση» στη Λιβύη και οι ευθύνες-Ν.Σκιάδας

«Ζητείται ήθος»! Τα 4 ψέματα για την «επιχείρηση» στη Λιβύη και οι ευθύνες-Ν.Σκιάδας

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ*

Τα τελευταία γεγονότα δηλ. το δυστύχημα στη Λιβύη και εν συνεχεία το πρόβλημα των Ε/Π στο Στεφανοβίκειο μαζί και του τεχνικού υλικού συντήρησης και επισκευής των, ανέδειξαν ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στην κορυφή της πυραμίδας της ιεραρχίας είναι η έλλειψη ήθους και η περίσσεια λανθασμένων και ερασιτεχνικών κινήσεων ανεπίτρεπτες για οποιαδήποτε ηγεσία.

Σε αυτά τα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η αήθης, παραπλανητική και «πληρωμένη κατά παραγγελία δημοσιογραφία» έντυπη και ηλεκτρονική που αλληθώριζε στα λάθη, κατηγορούσε όσους ασκούσαν κριτική και για να γεμίσει η τσεπούλα τους έγραφαν τα copy-paste κείμενα που τους υπαγόρευαν αυτοί που πλήρωναν και φυσικά ήταν αήθη ανθρωπάκια.

Ας δούμε όμως τι γράφτηκε ή τι υποστηρίχθηκε από την «επί πληρωμή παραπληροφόρηση».

1. Η σχεδίαση στη Λιβύη ήταν του ΥΠΕΞ και όχι του ΥΠΕΘΑ.

ΨΕΥΔΕΣ, διότι στρατιωτικό προσωπικό δεν μπορεί να μετακινηθεί ούτε για εκτέλεση απλών εργασιών στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό, χωρίς έγγραφη εντολή της στρ. ηγεσίας. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός να θέλει να στείλει 10 οπλίτες για κλάδεμα στις ελιές του, θα πρέπει να πάρει τηλ. τον Α/ΓΕΕΘΑ – τον ΥΕΘΑ δεν ξέρω αν θα τον έπαιρνε – και να ζητήσει να εκδοθεί σχετική δγη. Όσοι ξέρουν την νομοθεσία που διέπει το στρατιωτικό προσωπικό, διάκριση εξουσιών και ισχύον δημόσιο δίκαιο αυτό είναι εντελώς ξεκάθαρο. Η παρακολούθηση των ενεργειών προσωπικού δημόσιων υπηρεσιών όταν αυτά ενεργούν στο εξωτερικό πράγματι είναι αρμοδιότητα  ΥΠΕΞ καθόσον έχει τα αρμόδια όργανα πχ. πρεσβείες, προξενεία κλπ. και θέλει να αποφευχθούν τυχόν άσχημες καταστάσεις ή να επέμβει όταν αυτό απαιτείται πχ. για λόγους υγείας προσωπικού. Άρα, αν στείλουμε 20 υδραυλικούς για να βοηθήσουν στην επίλυση σοβαρού προβλήματος στις τουαλέτες στο Λούβρο στο Παρίσι, η πρεσβεία μας θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει καθημερινά το ΥΠΕΞ τι γίνεται με τους υδραυλικούς μας και αν τρέξαν τα νερά!!! Το δε προσωπικό το επέλεξε το ΥΠΕΞ που κάποιοι εξ αυτών θα είχαν σοβαρό πρόβλημα αντίδρασης σε έκτακτη κατάσταση; Επειδή λοιπόν, το προσωπικό ήταν κατά βάση της ΔΕΠ καθώς και ο επικεφαλής της αποστολής, την σχεδίαση έστω και ταχεία την υλοποιεί η ΔΕΠ, που μάλλον δεν πρόλαβε γιατί ο προϊστάμενος έβγαλε ένα χαρτομάντηλο από την τσέπη του, το ακούμπησε στο γόνατό του και σχεδίασε την αποστολή.

2. Ασφάλεια (επιλογή οχημάτων, προπορευόμενο όχημα στην φάλαγγα οχημάτων) και επικοινωνίες (εσωτερικές μεταξύ μελών του τμήματος, αλλά και μεταξύ τμήματος και βάσης) δεν ήταν απαραίτητες λόγω της φύσεως της αποστολής (ανθρωπιστική βοήθεια).

ΨΕΥΔΕΣ, διότι είναι γνωστό της πάση ότι στην ισχύουσα κατάσταση της Λιβύης η οποιαδήποτε μεταφορά κρίσιμου υλικού πολύ δε περισσότερο όταν αυτό συνοδεύεται από ένστολους στρατιωτικούς άλλης χώρας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ωσάν σχολική εκδρομή. Για να έχουμε δε ένα απλό μέτρο σύγκρισης ενεργειών θα αναφέρω τα εξής:

Εάν η ίδια αποστολή γινόταν από τον ΟΗΕ (απλή αποστολή υλικού βοήθειας), Ερυθρό Σταυρό ή μια ΜΚΟ, κατ’ ελάχιστο θα γινόντουσαν τα παρακάτω επιγραμματικά:

  • Επιλογή κατάλληλων αυτοκινήτων για μεταφορά προσωπικού και υλικού. Τουλάχιστον ένα ελαφρύ 4Χ4 ως προπορευόμενο όχημα, όχημα μεταφοράς προσωπικού, όχημα μεταφοράς υλικών.
  • Έλεγχος καταλληλότητας και ασφάλειας αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιηθούν.
  • Οδηγοί από προσωπικό της αποστολής και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας αλλοδαποί πολίτες.
  • Τυχόν «συνοδευτικά  οχήματα» της άλλης χώρας πάντα εκτός (μπρος ή πίσω) της φάλαγγας που δημιουργήσαμε εμείς.
  • Το ελαφρύ όχημα που προπορεύεται των υπολοίπων οχημάτων μας έχει τον υπεύθυνο ασφαλείας της αποστολής που είναι αυτός που θα αποφασίσει για:
  • Αλλαγές στο αρχικό δρομολόγιο
  • Έλεγχο επικίνδυνων σημείων πχ. γέφυρες, διέλευση μέσα από χωριά, μη ασφαλή οδοστρώματα λόγω εμποδίων, υποστρώματος κλπ.
  • Καθορίζει συνεχώς την ταχύτητα πορείας και τις αποστάσεις των υπολοίπων ώστε να εξυπηρετείται η ασφάλεια της φάλαγγας και γενικώς αποφασίζει το από πού, πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει το οτιδήποτε.

Από τα προ αναγραφόμενα αλλά και από το γεγονός ότι η αποστολή θα παρέμενε για μικρό χρονικό διάστημα για παροχή υγειονομικής βοήθειας είναι κατανοητό ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εσωτερικές επικοινωνίες (μεταξύ κάποιων μελών της ομάδας, τον εξοπλισμό τον έχουμε) αλλά και εξωτερικές (η αποστολή με το κέντρο που παρακολουθεί την εξέλιξη). Αντί για όλα αυτά υπήρχε μόνο ένα δορυφορικό τηλέφωνο και κινητά τηλέφωνα των ατόμων της αποστολής.

Επίσης οι «καλά πληρωμένοι δημοσιογράφοι» μιλούσαν για διαφορές στον τρόπο σχεδίασης της αποστολής μεταξύ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ αποστολής. Προφανώς και κλείνουν τα μάτια τους όταν ειρηνικές αποστολές με μεταφορά υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας ή μετακίνηση προσφύγων, λαμβάνει χώρα από τον ΟΗΕ αρκετά τακτικά και όταν μετακινείται μεγάλη ποσότητα κρίσιμου υλικού (φάρμακα ή αναλώσιμα υγειον. φύσεως ή τεχν. εξοπλισμός) ή μεγάλες ποσότητες τροφίμων και με υπάρχουσα πάντα την απειλή της δολιοφθοράς ή κλοπής, η σχεδίαση είναι πάντα όπως περιγράφεται στις προηγούμενες παραγράφους. Τα οχήματα προκύπτουν από ενοικίαση οχημάτων στα οποία όμως διενεργείται τεχνικός έλεγχος. Την τακτική αυτή δε, χρησιμοποιούν και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες – αλλά με δικά τους οχήματα – όταν για παράδειγμα μεταφέρουν καύσιμα ή τρόφιμα με μεγάλες φάλαγγες οχημάτων.

3. Η Λιβύη είναι σε σταθερή κατάσταση και ασφαλή χώρα, την δε ασφάλεια της αποστολής είχε εγγυηθεί ο Χαφτάρ προσωπικά, ο οποίος δεν ήθελε η ελληνική αποστολή να φέρει οπλισμό. Έτσι δικαιολογείται απόλυτα να μην υπάρχει καμία ανησυχία, ούτε ως προς το δρομολόγιο των 200 χλμ., ούτε ως προς την ασφάλεια του προσωπικού.

ΨΕΥΔΕΣ 100%. Η Λιβύη είναι από το 2014 σε εμφύλιο πόλεμο με 2 ισχυρές πολεμικές δυνάμεις και τουλάχιστον 3 ένοπλες μικρότερες δυνάμεις που διεκδικούν κομμάτια από την πίτα της εξουσίας. Όλες οι ηγεσίες των ένοπλων τμημάτων αλλά και τα άτομα που αποτελούν την κυβέρνηση, αναγνωρισμένη ή μη, έχουν πολλαπλές φορές κριθεί ως αναξιόπιστα, υποκινούμενα από ξένες δυνάμεις, με αλλαγή ως προς τα πιστεύω και τα θέλω τους και γενικά δεν μπορεί κανένας ξένος να είναι σίγουρος στη Λιβύη για κάτι που του υποσχέθηκαν, ακόμα και εγγράφως. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο, από Υπουργό μέχρι τον όποιο δημοσιογράφο, μπορώ να τους ενοικιάσω λεωφορείο και να τους στείλω για ξενάγηση στην ασφαλή αυτή χώρα, για να ησυχάσουμε μια και καλή από τους ανεπαρκείς και άχρηστους. Ο δε Υπουργός από την θητεία του στο ΥΠΕΞ, γνωρίζει πολύ καλά πως τον μετακινούσαν και πόσοι τον συνόδευαν, ακόμα και όταν πήγαινε στις Βρυξέλες. Ελπίζω δε να μην νομίζει ότι η αξία ενός Υπουργού είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία στρατιωτικών και άρα έτσι δικαιολογείτε η όποια «αποστολή απλής μεταφοράς υγειονομικού υλικού».

4. Τα σφάλματα και οι καθυστερήσεις στα εκδιδόμενα δελτία τύπου είναι φυσιολογικά και δικαιολογούνται από την καθυστερημένη ενημέρωση των αρχών της Λιβύης.

ΨΕΥΔΕΣ. Η πραγματικότητα είναι ότι το δελτίο τύπου με τους «αγνοούμενους σε τροχαίο δυστύχημα» διεκδικεί το 1ο βραβείο World Paparias και θα διδάσκεται διεθνώς για πάνω από 100 χρόνια ως παράδειγμα της πλέον αποτυχημένης επικοινωνίας. Επίσης η οικογένεια που ξεκληρίστηκε στο όχημα που προκάλεσε το δυστύχημα, αλλά και τα τόσα άλλα ψέματα, δείχνουν προσπάθεια συγκάλυψης ενός τραγικού σχεδιασμού που έγινε «στο γόνατο» κάποιου, με την αποδοχή και υπολοίπων εμπλεκομένων. Το δε επεισόδιο στο ΝΝΑ με μητέρα τραυματία και Α/ΓΕΕΘΑ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως ψευδές, γιατί δεν παίρνουν τηλέφωνο την μητέρα να τους επιβεβαιώσει τι ειπώθηκε; Εδώ πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκουν το φύλο της μύγας την ώρα που πετάει 10 μέτρα μακριά, αυτό το «ευκολάκι» δεν βρήκαν; Τα δε στοιχεία των θανόντων στο καθήκον στελεχών, να μην αναφέρονται ούτε όπως πρέπει, αλλά και ούτε όταν έπρεπε.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, με την ηγεσία να προσπαθεί να διασώσει τον εαυτό της «μη φειδόμενη» λαθών, ψευδών δηλώσεων και χρημάτων για πληρωμή μέσων και ανήθικων ανθρωπάκων που βιοπορίζονται από «δημοσιογραφία επί πληρωμή» προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο και να εμφανίσει ως υψίστης διπλωματικής σημασίας την αποστολή 3 τόνων υγειον. υλικού.

Βρε ηλίθιοι άνθρωποι, οι 3 τόνοι σε σχέση με 4.000 και 2.500 χιλιάδες τόνους, που δόθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από άλλες χώρες, έχουν αντιστοίχιση προσφοράς, σαν να προσφέραμε δώρο ένα τούβλο και οι άλλοι έδωσαν από ένα σπίτι. Δεν αφήναμε καλύτερα εσάς, τον ερασιτεχνισμό σας και την ανηθικότητά σας για δώρο. Είμαι σίγουρος όμως, ότι και ο Χαφτάρ θα σας επέστρεφε πίσω πάλι σε εμάς, με ταμπέλα «Επικίνδυνοι και Απαράδεκτοι»!

Αισιοδοξώντας για καλύτερες ημέρες και για ηγεσία που να έχει ήθος και όραμα,

*Νίκος Σκιαδάς

Ανχης εα. Ειδ. Δυνάμεων

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης