Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
11/10/2023 | 13:05 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μήνυμα για τζιχάντ από τον πρώην επικεφαλής της Χαμάς σε Ιορδανία και μουσουλμανικό κόσμο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μήνυμα για τζιχάντ από τον πρώην επικεφαλής της Χαμάς σε Ιορδανία και μουσουλμανικό κόσμο

«Φυλές της Ιορδανίας, γιοι της Ιορδανίας, αδελφοί και αδελφές της Ιορδανίας (…) Είναι η στιγμή της αλήθειας και τα σύνορα είναι κοντά σας, όλοι ξέρετε τις ευθύνες σας», είπε ο Μεσάαλ, καθώς ο πόλεμος στο Ισραήλ κλιμακώνεται.

Ο πρώην επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χάλεντ Μεσάαλ κάλεσε σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο την Παρασκευή και τους λαούς των γειτονικών χωρών να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.

Οφείλουμε «να κατέβουμε στις πλατείες και τους δρόμους του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου την Παρασκευή», σημειώνει σε ηχογραφημένη δήλωσή του που εστάλη στο Reuters ο Μεσάαλ, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς που είναι αρμόδιο για την παλαιστινιακή διασπορά.

Ο Μεσάαλ, ο οποίος έχει έδρα το Κατάρ, προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις και οι λαοί της Ιορδανίας, της Συρίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου έχουν μεγαλύτερο καθήκον να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους.

«Σε όλους τους μελετητές που διδάσκουν τον τζιχάντ (…) σε όλους όσοι διδάσκουν και μαθαίνουν, είναι ώρα για την εφαρμογή (των θεωριών)», καταλήγει ο Μεσάαλ.

Σε Ιορδανία και Λίβανο οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες

Ο Μπλίνκεν σε Ιορδανία και Ισραήλ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ιορδανία και κατόπιν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Εγγύς Ανατολή από σήμερα ως μεθαύριο Παρασκευή, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται ότι Ιορδανία και Ισραήλ έχουν συνάψει συνθήκη ειρήνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ, η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ, που θα αρχίσει την Πέμπτη, έχει σκοπό να σταλεί το μήνυμα της «αλληλεγγύης» και της «υποστήριξης» της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας έχει πλέον ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη γίνεται εν μέσω της έκτακτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά το βράδυ την Τρίτη (10/10) ότι το πρώτο αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος με πυρομαχικά – ιδίως για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και άλλο υλικό – προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης