Υποστηριξε το militaire
Άμυνα ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
15/07/2023 | 05:25 (ενημερώθηκε 10 μήνες πριν)
Militaire News

Γ.Γεραπετρίτης: Υπουργός Εξωτερικών με «σύμβαση έργου» τα ελληνο-τουρκικά

Γ.Γεραπετρίτης: Υπουργός Εξωτερικών με «σύμβαση έργου» τα ελληνο-τουρκικά
Φωτογρφία ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Φωτογρφία ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Τελείωσε ο ρόλος των στρατιωτικών στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Τέλος και ο ρόλος των διπλωματών στις ομάδες διερευνητικων επαφών της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες, ως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να ξαναδουλέψουν.

Στο εξής, όλες οι διεργασίες στα ελληνο-τουρκικά, και ο «οδικός χάρτης» για τη διευθέτηση, οι πάντες και τα πάντα υποτάσσονται στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, το «δεξί χέρι» του Ελληνα πρωθυπουργού, και τον Χακάν Φιντάν, επί σειρά ετών επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, ΜΙΤ, και έμπιστο του Τούρκου προέδρου.

Οι δύο υπουργοί, οι οποίοι θα συναντώνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ενδεχομενως ανά τρίμηνο, θα λειτουργούν υπό την εποπτεία Ερντογάν – Μητσοτάκη, που θα δίνουν το τελικό πράσινο φως για τη μια ή την άλλη εξέλιξη, ή για στασιμότητα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό είναι το περίγραμμα της διαδικασίας του «οδικού χάρτη», όπως πρόσφατα χαρακτήρισε τις διαδικασίες εξομάλυνσης των ελληνο-τουρκικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι όπως το περιέγραψε χτες, στην πρώτη συνάντηση «γνωριμίας» του με τους διπλωματικούς συντάκτες ο νέος υπουργός Εξωτερικών, και μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας, άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε η «βρώμικη» δουλειά για την τραγωδία των Τεμπών, προεκλογικά, Γ.Γεραπετρίτης.

Ηδη, δρομολογείται συνάντηση με τον νέο Τούρκο ομόλογό του. Ο ίδιος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα γίνει πριν από το Ελληνο-τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο, στη Θεσσαλονίκη. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του έτους.

Πολιτικές ντιρεκτίβες

Ως γνωστόν, η «επανεκκίνηση» στα ελληνο-τουρκικά θα γίνει στους εξής άξονες: 1.Συνεννοήσεις μεταξύ υπουργών Εξωτερικων και διπλωματών των δύο χωρων. 2. Επαφές στρατιωτικών για ΜΟΕ. 3.Οικονομική διπλωματία για «ήπιας μορφής» θέματα.

Ουσιαστικά, πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων οι διερευνητικές επαφές που εδώ και δεκαετίες γίνονται, με στόχο τον προσδιορισμο της ατζέντας των ελληνο-τουρκικών διαφορών, διότι, όπως ισχυρίστηκε χτες ο Γ.Γεραπετρίτης, αυτή η διαδικασία δεν αποδίδει αποτελέσματα.

Ολα, λοιπόν, τα παίρνουν πάνω τους οι Μητσοτάκης – Ερντογαν και οι Γεραπετρίτης – Φιντάν. Οι πάντες θα υποτάσσονται στις πολιτικές ντιρεκτίβες που θα δίδονται άνωθεν, και ουδείς (στρατιωτικοί ή διπλωμάτες) θα κάνει ό,τι θέλει, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο Γ.Γεραπετρίτης.

Παρελθόν ο Δένδιας

Ερώτημα αποτελεί ο ρόλος που ενδεχομένως παίξει ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, στις επαφές του με τον Τούρκο ομόλογο του, αλλά και λόγω των ΜΟΕ. Οπως και να’ χει, ο ρόλος του φαίνεται ότι θα είναι δραστικά περιορισμένος.

Εξάλλου, από τα λεχθέντα του Γ.Γεραπετρίτη, εμμέσως πλην σαφώς διεφάνη ότι … αποδομείται ο Ν.Δενδιας. Από την αναφορά του νέου υπουργού Εξωτερικών ότι δεν θα είναι υπουργός των πολλών ταξιδιών, σε αντιθεση με τον Ν.Δένδια που διαφήμιζε τα πάμπολλα ταξίδια του, λέγοντας ότι, αν προσθέσει τα αεροπορικά χιλιόμετρα που έχει κάνει, έχει πάρει μερικές φορες στο … φεγγάρι, μέχρι την ισοπέδωση του «έργου» που άφησε ο Ν.Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών.

Ως γνωστόν, στην τελευταία συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, πριν από τις εκλογές, ο Ν.Δένδιας άφηνε σαφώς αιχμές για τον αντικαταταστάτη του ότι θα πρέπει να φανεί «αντάξιός του». Ο Γ.Γεραπετρίτης, ωστόσο, με μια μονοκονδυλιά διέγραψε και το «έργο» Δένδια και ξεκαθάρισε ότι πλέον μπαίνει τέρμα στις «κολοκοτρωνέϊκες» εμφανίσεις τύπου Δένδια έναντι της Τουρκίας.

Αλλωστε, η αποδόμηση Δένδια εκφράζεται και στην ίδια τη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο περνάει πλέον ολοκληρωτικά στα χέρια της «εκλεκτής» του μεγάρου Μαξίμου, μέχρι πρότινος πρέσβεως στην Ουάσιγκτον, και πριν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργου, νυν υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Στην τελική προς επίλυση;

Οσον αφορά την επίλυση των ελληνο-τουρκικών, ο Γ.Γεραπετρίτης ήταν αρκούντως σαφής. Είναι επ’ ωφελεία των επόμενων γενεών να υπάρξει διευθέτηση, είπε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η «γραμμή» είναι για επίλυση. Από κει και πέρα, πάντως, ο ίδιος μίλησε για εναλλακτικά σενάρια που αφορούν, από τα «ήρεμα νερά» και την «ησυχία» στην γειτονιά μας, μέχρι την τελική ή ενδιάμεση διευθέτηση των ελληνο-τουρκικών.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ο Γ.Γεραπετρίτης θα μείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών περί το ένα έτος, έως ότου μεταβεί ως «κομμισάριος» στην ΕΕ, στη νέα Κομισιόν.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε είναι προφανές ότι ο ίδιος είναι υπουργός Εξωτερικών με «σύμβαση έργου» στα ελληνο-τουρκικά ως ο «άνθρωπος του Μητσοτάκη», καθώς και ότι οι προσπάθειές του στα ελληνο-τουρκικά θα έχουν ορίζοντα έτους. Κάτι που σημαίνει ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Σε αυτό το διάστημα είτε θα υπάρξει επίλυση ή νέα αναβολή. Υπό την σκιά των διεθνων εξελίξεων (ουκρανικό, κ.λ.π.) και των περιφερειακών (επανεκκίνηση σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου, Λιβυκό, Συριακό, κ.ο.κ.), θεωρείται δύσκολη μια νέα αναβολή.

Ολα αυτά, βέβαια, βρίσκονται σε συνάρτηση και με το μέγεθος των αντιδράσεων που πιθανώς θα υπάρξουν στην ελληνική κοινωνία. Οσον αφορά την αντιπολίτευση, ωστόσο, αυτή φαίνεται να βρίσκεται σε καλοκαιρινη ραστώνη.

Η «υπουργός» Εξωτερικών

Στην περίπτωση που, κατά τις φημολογίες, ο Γ.Γεραπετρίτης θα μεταβεί στην Κομισιόν, τη θέση του, κατά τα ίδια σενάρια, θα πάρει η νυν υπουργός Εξωτερικών. Αλλωστε, στην πραγματικότητα, το υπουργείο Εξωτερικών πλέον της έχει δοθεί, δια ΦΕΚ, ολοκληρωτικά.

Ποιος είναι τελικά ΥΠΕΞ; Ο κ.Γεραπετρίτης ή η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου; https://www.militaire.gr/gerapetritis-papadopoulou-armodiotites/

Στο πλαίσιο αυτό, χτες ο Γ.Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτσιγιές. Να σημειωθεί ότι και πριν, όσο ήταν στο μέγαρο Μαξίμου, ο νυν υπουργός Εξωτερικών κρατούσε την επαφή με τον προηγούμενο και τον σημερινό Τούρκους πρέσβεις, υποτίθεται για να υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας.

Τέλος, παρά τις «ευχές» για «ηρεμία» χτές σημειώθηκε μια παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (όχι παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου) από ζέυγος τουρκικών μαχητικών. Εως τώρα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, δεν είχαν καταγραφεί παραβιάσεις του ΕΕΧ παρά μόνον κάποιες σποραδικές παραβάσεις των ΚΕΚ. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης