Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία
02/02/2023 | 06:15 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Αποχώρηση βόμβα από τον ΣΕΚΠΥ! Γιατί έφυγε η EFA Group

Αποχώρηση βόμβα από τον ΣΕΚΠΥ! Γιατί έφυγε η EFA Group

Απόφαση βόμβα για τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), όταν άλλη μία εταιρία, και μάλιστα μία από τις ναυαρχίδες εταιρίες του Ομίλου EFA GROUP, του μεγαλύτερου ομίλου αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή της από τον εν λόγω Σύνδεσμο.

Πολλά υπήρξαν τα δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό που φέρουν εταιρίες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) να μην είναι ευχαριστημένες με την εκπροσώπησή τους από τον Σύνδεσμο, εξού και η πληθώρα των πρόσφατων αποχωρήσεων.

Πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξη του στο militaire.gr,  ο  Νίκος Παπάτσας, Πρόεδρος του έταιρου συνδέσμου, της  Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας  (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.), ανέφερε ότι έχει καταβάλει στο παρελθόν (η Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) ουσιαστικές προσπάθειες να συγχωνευτούν οι δυο ενώσεις, ενώ πάντα ως πρώτο βήμα ενθαρρύνουν τα μέλη τους να είναι και μέλη στο ΣΕΚΠΥ. Δυστυχώς τότε δεν υπήρχε αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η  Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.  διαθέτει 44 εταιρίες-μέλη, όλες ενεργές και με κυρίως αμυντική δραστηριότητα,  που καλύπτουν το 95% περίπου της ΕΑΒΙ. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα η Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α., και βάσει των δημοσιευμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών-μελών της μέσα από την ενίσχυση πιθανών συνεργατικών σχημάτων με ξένες εταιρίεςμε αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις, forums και ημερίδων βιομηχανίας, την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με αντίστοιχες Ενώσεις Αμυντικών Βιομηχανιών, όπως Ελλάδας-Κύπρου και Ελλάδας-Ολλανδίας, τη συμμετοχή της ως αναγνωρισμένο εκπρόσωπο της ΕΑΒΙ στο European Aerospace &Defense Industries Association (ASD), ενώ επίκειται σύμπραξή της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε στο militaire.gr, με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Από την άλλη ο ΣΕΚΠΥ αναφέρεται σε 189 εταιρίες – μέλη, ωστόσο αρκετές από αυτές δεν έχουν καν αμυντικές δραστηριότητες, ενώ πολλές από αυτές δεν πληρώνουν τις συνδρομές τους εδώ και αρκετά χρόνια ή είναι ανενεργές.

Η ισχυροποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, για αυτό και σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ να πρέπει να ξανα-εξεταστεί το θέμα να υπάρξει συγχώνευση των δύο Ενώσεων, με ουσιαστική και δίκαιη αντιπροσώπευση των εταιριών με στόχο ένα καλύτερο αύριο για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των διεθνών προοπτικών της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης