Υποστηριξε το militaire
ΠΝ
20/01/2023 | 06:30 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Τα παράδοξα των τοποθετήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό

Τα παράδοξα των τοποθετήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με το Άρθρο 0402 των Διατάξεων του ΠΝ οι μεγάλες Διοικήσεις του Π.Ν. είναι τρεις (3).
Το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), η Διοίκηση Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού
(ΔΔΜΝ) και η Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ).
Στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης υπάγεται ένα σύνολο Ν.Υπηρεσιών όπου διεξάγεται η Ναυτική εκπαίδευση, όπως παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, Κέντρα Εκπαιδεύσεως. Επίσης εκπαιδευτικά πλοία και άλλες δραστηριότητες αναγκαίες δια την εκπλήρωση της αποστολής του Διοικητού της.
Οι μεγάλες Διοικήσεις του Πολεμικού Ναυτικού διοικούνται από ανώτατο Μάχιμο Αξιωματικό, ο οποίος κατά κανόνα έχει το βαθμό του Αντιναυάρχου ή Υποναυάρχου και υπάγονται απ’ ευθείας στο ΓΕΝ.
Με τις τελευταίες έκτακτες κρίσεις στις ΕΔ, ο μέχρι την Τρίτη το πρωί Διοικητής/ΔΝΕ υποναύαρχος Δ. Κατάρας προήχθη σε αντιναύαρχο και τοποθετήθηκε από το ΚΥΣΕΑ στη θέση του αντιναυάρχου Π. Λυμπέρη, ως Αρχηγός Στόλου.
Το ΣΑΓΕ κατά την 3η Συνεδρίασή του, της Τρίτης 17 Ιανουαρίου 2023,  προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τρεις αρχιπλοιάρχους από τους οποίους κάνεις δεν τοποθετήθηκε στη θέση του Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης όπως ήταν αναμενόμενο και προβλέπεται από το Π.Δ. 210/93, ούτε καν με διττά καθήκοντα όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν που συνέτρεχαν ειδικοί λόγοι.
Εν αντιθέσει παρατηρήσαμε ο Διοικητής ΦΓ Γεώργιος Φλώρος προήχθη σε υποναύαρχο και παρέμεινε στη θέση του, παρότι η θέση του Διοικητή ΦΓ από όσο γνωρίζουμε, καλύπτεται από μάχιμο αρχιπλοίαρχο. Να επισημάνουμε εδώ ότι ο νυν υπαρχηγός Στόλου υποναύαρχος Χ. Κουλούρης είναι συμμαθητής του Διοικητή Φρεγατών.
Το ερώτημα μας είναι, για να παραμένει η Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης χωρίς ναύαρχο Διοικητή πάρα τα όσα ορίζουν οι Διατάξεις Ναυτικού, μήπως συνεχίζεται, μετά από την περσυνή τοποθέτηση, η “αποστολή” των δύο πλέον συμμαθητών υποναυάρχων του Στόλου και η οποία για το ΓΕΝ και το ΓΕΕΘΑ εξακολουθεί να είναι σπουδαιότερη από την Εκπαίδευση του ΠΝ ενόψη προετοιμασίας του προσωπικού για την επικείμενη παραλαβή νέων μονάδων;
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης