Υποστηριξε το militaire
Άποψη
17/01/2023 | 06:14 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού σε …κοντέϊνερ!

Οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού σε ...κοντέϊνερ!

Η Μ.Υ.Α σήμερα

Γράφει ο

Χρήστος Δεγγεστίνος

Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα πολύ σοβαρό περιστατικό στο Φαρμακονήσι.
Τα στελέχη του λιμενικού με τα πληρώματα της Μ.Υ.Α που έχουν στα σκάφη τους, χειρίστικαν με ψυχραιμία και επαγγελματισμό ένα συμβάν που θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί την επαρχή μιας Ελληνο-Τουρκικής κρίσης.
Οι βατραχάνθρωποι του λιμενικού είναι άρτια εκπαιδευμένα στελέχη και τα σχολεία τα οποία έχουνεκπληρώσει επιτυχώς τους καθιστά ισάξιους ,αναγνωρισμένων παγκόσμιων αντίστοιχων μονάδων.
Η αναφορά μου στο μίνι βιογραφικό της μονάδας έγινε προσωπικό και επιτακτικό θέμα για εμένα καθώς πληροφορήθηκα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεγκατάστασης της μονάδας κατά της οποίας δυστυχώς έγινα για μια ακόμη φορά μάρτυρας της ανευθυνότητας και της απαξίωσης των ενόπλων δυνάμεων.
Τα σχέδια για την μεταφορά της Μ.Υ.Α στις εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού στον Σκαραμαγκά, είναι γνωστά από το 2016 βάσει Υπουργικής Απόφασης, καθώς έχει δοθεί άμεση προτεραιότητα στα έργα ανάπλασης του Ελληνικού.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο προγραμματισμός πάει περίπατο με την δικαιολογία ότι το κόστος κατασκευής των νέων κτιρίων ξέφυγε του προϋπολογισμού λόγω ανατιμήσεων.
Στην χώρα που την τελευταία διετία οι αγορές αμυντικού εξοπλισμού βρίσκονται στο Ζενίθ (και σωστά γίνονται) , όταν τα πολεμικά αεροσκάφη 5ης γενιάς παραγγέλνονται το ένα μετά το άλλο, η ηγεσία δεν δύναται να εξασφαλίσει την διαφορά του κόστους που προκύπτει απ’την “εκτίναξη” του προϋπολογισμού ανέγερσης του νεόυ σπιτιού της Μ.Υ.Α,απόρροια των ανατιμήσεων.
Αποτέλεσμα της δραματικής ανευθυνότητας και ανικανότητας εκείνων που διαχειρίζονται τα κονδύλια,είναι η Μ.Υ.Α και τα στελέχη της να φιλοξενούνται σε container στον Πειραιά.
Προσωπικό ,καθώς οπλισμός και λοιπός εξοπλισμός εκτείθονται καθημερινά στην υγρασία με
αποτελέσμα να κρίνεται αμφιβόλλου όχι η ετοιμότητα των στελεχών που είναι σε υψηλό επίπεδο, αλλά η κατάσταση του υλικού που θα φέρουν σε μια ενδεχόμενη κρίση.
Οι βατραχάνθρωποι προσπερνούν με αυταπάρνηση το ανθυγιεινό περιβάλλον προσπαθώντας να διαφυλάξουν το κύρος της μονάδας ,μη αποκαλύπτοντας ότι τα container βρίσκονται εντός του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά με ότι συνεπάγεται αυτό.
Ο κίνδυνος μιας έκρηξης στον σταθμό που θα προκαλέσει φωτιά ,ανεβάζει τον δείκτη της
επικινδυνότητας για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για ευνόητους λόγους.
Η μονάδα που κάποιοι στοχευμένα ή με την ανικανότητά τους ,προσπαθούν να την υποβαθμίσουν αντιστέκεται και προσπαθεί να κρατά το ηθικό των στελεχών της σε υψηλό επίπεδο και σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Προσπέρασαν με ανιδιοτέλεια ακόμα και τα προβλήματα της υποστελέχωσης καθώς έχουν να δουν “νέο αίμα” εδώ και 13 χρόνια,παρά τις υποσχέσεις των ανωτέρων.
Είναι ντροπή για τους βατραχανθρώπους του λιμενικού μας η σημερινή κατάσταση ,η οποία προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον ακόμη 3 έτη.
Η συγκεκριμένη μου αναφορά είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνα τα παιδιά που χωρίς να ορίζουν την ζωή τους, καλούνται στην πρώτη γραμμή να αντιμετωπίσουν το μετανασταευτικό,την πειρατεία, την τρομοκρατία, τα ναυάγια ,τις φωτιές,κάθε είδους παρανομία ,έτοιμοι πάντα να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας μας.
Στις επικίνδυνες μέρες που βιώνουμε όλοι με την κρίση στα Ελληνο-Τουρκικά , αρχικός μου στόχος δεν είναι να επικρίνω την ηγεσία για την κατάσταση των υποδομών της μονάδας ,αλλά να ανεβάσω το θέμα πιο ψηλά στις ατζέντες εκείνων που πετάνε στελέχη σε container προσπαθώντας να” αποθηκεύσουν” την ανεπάρκειά τους.

Συγχαρητήρια και τιμή στον Διοικητή και τους βατραχανθρώπους της Μ.Υ.Α που επέλεξαν με την σιωπή τους να διασώσουν το κύρος του λιμενικού και με την ανοχή τους να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις αυτονόητες απαιτήσεις τους.
Το μόνο ενθαρρυντικό για την μονάδα είναι το γεγονός ότι για τα επόμενα τρία χρόνια θα επικεντρωθούν στην αποστολή τους χωρίς να χρειάζεται να βάλουν τα” καλά” τους και να γυαλιστούν για να υποδεχτούν αξιωματούχους,καθώς οι καθιερωμένες φωτογραφίες στον χώρο ξεπερνούν κάθε αισθητική.
Τα λόγια πάνε περίπατο και οι υποσχέσεις για τα αυτονόητα είναι απλά κοροϊδία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης