Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
05/01/2023 | 23:26 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Όχι από Ζελένσκι στην πρόταση Πούτιν για εκεχειρία – «Σιγοντάρει» ο Μπάιντεν

Όχι από Ζελένσκι στην πρόταση Πούτιν για εκεχειρία - «Σιγοντάρει» ο Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει μια εκεχειρία προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς και να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής. Απέρριψε έτσι την πρόταση Πούτιν για 36 ώρες αμοιβαίας εκεχειρίας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

«Θέλουν τώρα να εκμεταλλευθούν ως πρόφαση τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και επίστρατους», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Τι θα τους αποφέρει αυτό; Μόνο ακόμη μια αύξηση στις μέχρι σήμερα απώλειές τους», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει μόνο όταν αποχωρήσουν οι στρατιώτες σας ή τους εκδιώξουμε».

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ορθόδοξων Χριστουγέννων, «γνωρίζοντας ότι αυτή δεν θα αντικαταστήσει μια δίκαιη ειρήνη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η εντολή του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία ήταν απλώς μια προσπάθεια να βρει χώρο για να αναπνεύσει για την πολεμική του προσπάθεια.

Ερωτηθείς σχετικά με την προτεινόμενη εκεχειρία, ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Είμαι απρόθυμος να απαντήσω σε οτιδήποτε λέει ο Πούτιν. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ήταν πρόθυμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες … στις 25 του μηνός και την Πρωτοχρονιά. Θέλω να πω, νομίζω ότι προσπαθεί να βρει λίγο οξυγόνο».

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι ο κόσμος είναι βαθιά επιφυλακτικός απέναντι στην έκκληση του προέδρου Πούτιν για 36ωρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός τόσο εδώ στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεδομένου του μακρού ιστορικού της Ρωσίας στην προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τις ανελέητες επιθέσεις της εναντίον των ουκρανικών πόλεων και των αμάχων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

«Η εστίασή μας θα συνεχίσει να είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης