Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
07/09/2022 | 05:13 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Αποκάλυψη Washington Post: Έγγραφα για πυρηνικές δυνατότητες ξένης χώρας στην κατοχή του Τραμπ

Αποκάλυψη Washington Post: Έγγραφα για πυρηνικές δυνατότητες ξένης χώρας στην κατοχή του Τραμπ

Έγγραφα για τις πυρηνικές δυνατότητες ξένης χώρας κατασχέθηκαν στο Mar-a-Lago του Τραμπ, όπως αποκαλύπτει η Washington Post.

Μάλιστα όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ορισμένα από τα κατασχεθέντα έγγραφα κρατούνταν σε τόσο στενό κύκλο, που μόνο ο πρόεδρος ή ένας αξιωματούχος σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου μπορούσε να εξουσιοδοτήσει άλλους να έχουν πρόσβαση.

Ένα έγγραφο που περιγράφει τη στρατιωτική άμυνα μιας ξένης κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων, βρέθηκε από πράκτορες του FBI που ερεύνησαν την κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Mar-a-Lago τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και αξιωματούχων σχετικά με απόρρητο υλικό.

Μερικά από τα κατασχεθέντα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς άκρως απόρρητες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που φυλάσσονται τόσο στενά που πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας παραμένουν στο σκοτάδι για αυτές. Μόνο ο πρόεδρος, ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ή ένας αξιωματούχος σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσαν να εξουσιοδοτήσουν άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να γνωρίζουν λεπτομέρειες αυτών των προγραμμάτων ειδικής πρόσβασης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την έρευνα, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν ευαίσθητες λεπτομέρειες της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έγγραφα σχετικά με τέτοιες εξαιρετικά διαβαθμισμένες λειτουργίες απαιτούν ειδικές εγκρίσεις με βάση την ανάγκη γνώσης, όχι μόνο της άκρως απόρρητης διαβάθμισης. Ορισμένα προγράμματα ειδικής πρόσβασης μπορεί να έχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες κυβερνητικό προσωπικό εξουσιοδοτημένο να γνωρίζουν την ύπαρξη μιας επιχείρησης. Τα αρχεία που ασχολούνται με τέτοια προγράμματα φυλάσσονται κλειδωμένα, σχεδόν πάντα σε μια ασφαλή μονάδα πληροφοριών, με έναν καθορισμένο υπεύθυνο ελέγχου για να παρακολουθεί προσεκτικά τη θέση τους.

wahington post απορρητα έγγραφα φβι τραμπ

Αλλά τέτοια έγγραφα βρέθηκαν στο Mar-a-Lago, με αβέβαιη ασφάλεια, περισσότερο από 18 μήνες μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, όπως σημειώνεται.

Μετά από μήνες προσπαθειών, σύμφωνα με τις αποφάσεις κυβερνητικών δικαστηρίων, το FBI ανέκτησε περισσότερα από 300 απόρρητα έγγραφα από το Mar-a-Lago φέτος: 184 σε ένα σύνολο 15 κουτιών που στάλθηκαν στην Εθνική Αρχή και τη Διοίκηση Αρχείων τον Ιανουάριο, 38 ακόμη παραδόθηκαν από δικηγόρο του Τραμπ στους ανακριτές τον Ιούνιο και περισσότερα από 100 επιπλέον έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε έρευνα κατόπιν έγκρισης από το δικαστήριο στις 8 Αυγούστου.

Σε αυτή την τελευταία παρτίδα κυβερνητικών μυστικών, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, βρέθηκαν οι πληροφορίες για την ετοιμότητα μιας ξένης κυβέρνησης για πυρηνική άμυνα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν προσδιόρισαν την εν λόγω ξένη κυβέρνηση, δεν είπαν πού βρέθηκε το έγγραφο στο Mar-a-Lago, ούτε πρόσφεραν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με μια από τις πιο ευαίσθητες έρευνες εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ένας εκπρόσωπος του Τραμπ δεν σχολίασε αμέσως. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Το Γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Πληροφοριών διενεργεί αξιολόγηση κινδύνου, για να προσδιορίσει πόση πιθανή ζημιά προκάλεσε η αφαίρεση εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων από την κρατική διοίκηση.

Η Washington Post είχε μεταδώσει ότι πράκτορες του FBI που έκαναν έρευνα στο σπίτι του Τραμπ έψαχναν, εν μέρει, για τυχόν απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα. Μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας, ο Τραμπ τη συνέκρινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια σειρά από προηγούμενες κυβερνητικές έρευνες για τη συμπεριφορά του. «Το θέμα των πυρηνικών όπλων είναι μια φάρσα, όπως ακριβώς η Ρωσία, η Ρωσία, η Ρωσία ήταν μια φάρσα, δύο παραποιήσεις ήταν μια φάρσα, η έρευνα του Mueller ήταν μια φάρσα και πολλά άλλα. Εμπλέκονται οι ίδιοι τεμπέληδες», είχε γράψει ο Τραμπ, λέγοντας ότι οι πράκτορες του FBI μπορεί να είχαν «φυτέψει» στοιχεία εναντίον του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης