Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
15/07/2022 | 14:04 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Τ. Καρβουνοπούλου

Στην αναδρομική έκθεση για τον Virgil Abloh στο Brooklyn Museum, ένα ολόκληρο σπίτι

Στην αναδρομική έκθεση για τον Virgil Abloh στο Brooklyn Museum, ένα ολόκληρο σπίτι

Την έκθεση «Figures of Speech (Σχήματα Λόγου)» φιλοξενεί το Brooklyn Museum στη Νέα Υόρκη, μια αναδρομική στον εκλιπόντα ντιζάινερ Virgil Abloh στην οποία περιλαμβάνεται και το έργο του «Social Sculpture», ένα σε φυσικό μέγεθος σπίτι το οποίο έχει τοποθετηθεί εντός του μουσείου. Η έκθεση είναι επανάληψη της πρώτης ατομικής του Abloh την οποία οργάνωσε στο Σικάγο ο Michael J. Darling (και η οποία ταξίδεψε και στην Ντόχα). Η αναδρομική στο Brooklyn Museum οργανώθηκε από τον συγγραφέα και επιμελητή εκθέσεων Antwaun Sargent και παρουσιάζει πάνω από 100 έργα του Abloh, συμπεριλαμβανομένων πολλών συνεισφορών του στην αρχιτεκτονική, το ντιζάιν και τη μόδα.

Σύμφωνα με τον Sargent, η έκθεση είχε προγραμματιστεί πριν από την πανδημία και τον θάνατο του Abloh, τον Νοέμβριο του 2021. Ο επιμελητής θέλησε να φανταστεί την έκθεση ως κάτι διαφορετικό από τα show στο Σικάγο και την Ντόχα. «Η Νέα Υόρκη είχε ειδική σημασία για τον Abloh, με την έννοια ότι ήταν στην πραγματικότητα το μέρος που κατά κάποιο τρόπο έγινε ο καλλιτέχνης που γνωρίσαμε» είπε, μιλώντας στο Dezeen.

Στην ανάπτυξη της έκθεσης στο μουσείο χρησιμοποίησαν νέα χωρίσματα και έκαναν χρήση των κολονών που υπάρχουν ώστε να επιτρέψουν τους επισκέπτες να δουν του Abloh «τη σκέψη για τον χώρο, ως αρχιτέκτονα και ντιζάινερ», όπως επεσήμανε ο Sargent. Αυτή η προσέγγιση είναι πιο πολύ ορατή στο «Social Sculpture», ένα σε φυσικό μέγεθος σπίτι που χτίστηκε μέσα στο μουσείο· το σπίτι είναι στον πυρήνα της έκθεσης και ενσωματώνει στη δομή του κάποιες από τις μεγάλες δομικές κολόνες του Brooklyn Museum. «Το έργο είναι σχεδιασμένο με την υπόσχεση και τις αρχές αυτού που ο καλλιτέχνης David Hammons κάποτε αποκάλεσε “negritude architecture”, την οποία όρισε ως “τον τρόπο που οι Μαύροι φτιάχνουν πράγματα, σπίτια ή προσωρινά σταντ για πώληση περιοδικών και εφημερίδων στο Χάρλεμ, για παράδειγμα. Ο Abloh θεωρούσε ότι το γλυπτό ήταν μια αναπαράσταση του Μαύρου χώρου, ένα ζωντανό μνημείο που ενέχει τη δυναμική, μέσω της ανταλλαγής ιδεών, να εμπνεύσει τη δημιουργία περισσότερου Μαύρου χώρου» τονίζουν από το Μουσείο ( https://www.instagram.com/p/CfcK-PvOXzQ/?hl=en ).

Αν και ως σύλληψη η έκθεση είναι χωρισμένη στα πεδία δουλειάς του Abloh – ντιζάιν, μόδα και αρχιτεκτονική – πολλά από τα αντικείμενα εκτίθενται μαζί. Ο Sargent υπογράμμισε ότι αυτή η προσέγγιση είχε στόχο να εκφράσει τις προσπάθειες του Abloh να καταλύσει τους διαχωρισμούς και τις ιεραρχίες στις βιομηχανίες δημιουργίας. Στην είσοδο στην έκθεση, πάνω σε λίγα μακρόστενα τραπέζια που είχε σχεδιάσει ο Abloh πρώιμα σκίτσα του και δουλειές του στην αρχιτεκτονική μαζί με ντιζάιν πρωτοτύπων μόδας και τις σύντομες εφόδους του στον σχεδιασμό συστημάτων αναπαραγωγής ήχου μέσω της συνεργασίας του με την εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων Braun. Πλησίον, ένα μοντέλο του Σικάγου – της γενέτειράς του – με μια πρόταση για ουρανοξύστη βασισμένη στη διατριβή του για το μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική το 2003 στο Illinois Institute of Technology. Παρουσιάζονται επίσης πολλές από τις συνεργασίες του Virgil Abloh, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τη Nike, την IKEA αλλά και διασημότητες όπως ο Jay-Z, η Beyoncé και ο Kanye West

( https://www.instagram.com/p/Cfe_OMLoSQX/?hl=en ).

Συνολικά, η έκθεση «Σχήματα Λόγου» λειτουργεί ως μια ολιστική αναδρομική της δημιουργικής δουλειά του Abloh. Ωστόσο, ο Antwaun Sargent επιμένει ότι πρέπει να θεωρηθεί ως η τελευταία ζώσα δουλειά του· επειδή για το show εργάζονταν όλοι για χρόνια, ο επιμελητής λέει: «Στην πραγματικότητα, με αυτό τον τρόπο δεν είναι καθόλου κάτι επιμνημόσυνο, σωστά; Είναι, στην πραγματικότητα, ένα show από έναν ζώντα καλλιτέχνη».

Η έκθεση «Figures of Speech» στο Brooklyn Museum ολοκληρώνεται στις 29 Ιανουαρίου 2023. https://www.brooklynmuseum.org/exhibitions/virgil_abloh

Βασίλης Τσεκούρας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης