Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
22/12/2021 | 22:07
Militaire News

Κακά μαντάτα από Fitch για Τουρκία: Τα χειρότερα έρχονται το 2022

Κακά μαντάτα από Fitch για Τουρκία: Τα χειρότερα έρχονται το 2022
φωτ. αρχείου

Αβέβαιο μέλλον για τις τράπεζες στην Τουρκία είναι τα «κακά μαντάτα» που έρχονται από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Σε έκθεσή του για τις προοπτικές του τουρκικού τραπεζικού τομέα για το 2022, ο οίκος Fitch εκτιμά οι κίνδυνοι που ενέχουν οι δύσκολες συνθήκες λειτουργίας και η μείωση της εμπιστοσύνης των εγχώριων επενδυτών δημιουργούν μία αρνητική κατάσταση για τις τουρκικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Fitch, η πιθανότητα κρατικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα έχει αυξηθεί και οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα για το 2022 θεωρούνται δυσοίωνες.

Για το μέτρο της εγγύησης των καταθέσεων σε λίρες, που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οίκος Fitch σημειώνει πως η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας θα είναι θετική για τις τράπεζες και τις καταθέσεις, αλλά το εύρος και οι επιπτώσεις του προγράμματος παραμένουν ασαφείς.

Το δολάριο έπεσε μετά τα 40 δισ.

Ο αρχηγός του Κόμματος της Ανεξάρτητης Τουρκίας, Χουσεΐν Μπάς, ισχυρίζεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία για το δολάριο μειώθηκε δραστικά τα τελευταία 24ωρα, επειδή κάποιος στην Τουρκία έβαλε τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια στην αγορά.

Από την άλλη, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν προβλέπουν  ότι θα γίνουν κι άλλες μειώσεις στα επιτόκια. Χαρακτηριστικά, ένας βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είπε ότι έχει ανοίξει ο χώρος για μειώσεις των επιτοκίων και αναμένει από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το νέο έτος «για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας», όπως είπε.

Ένα άλλος βουλευτής, ο οποίος είναι κι επιχειρηματίας, ανέφερε ότι αναμένει μειώσεις επιτοκίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα δώσει χρόνο στο νέο «σύστημα να διευθετηθεί».

Όλες οι ειδήσεις

«Τυφώνας» προκλήσεων στο Αιγαίο με 44 παραβιάσεις από τους Τούρκους

Βρήκε ο στρατός των ΗΠΑ το σούπερ εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Ολλανδία κατά Ρωσίας: Η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines και η 53η ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης