Υποστηριξε το militaire
Militaire News

«Χριστούγεννα νωρίτερα για τη Dassault»! Άρθρο κόλαφος για τις πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή υποκρισία

«Χριστούγεννα νωρίτερα για τη Dassault»! Άρθρο κόλαφος για τις πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή υποκρισία

Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για την Dassault, γράφει ένα από τα πιο έγκυρα έντυπα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde Diplomatique στο κύριο άρθρο της που υπογράφει ο διευθυντής σύνταξης Σερζ Χαλιμί γράφει ότι «τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας: φέτος η κυβέρνηση τους δίνει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τρεις φρεγάτες αιχμής.

Σειρά έχουν η Lockheed Martin με F-35, ελικόπτερα Sikorsky, drones, τορπίλες και πυραύλους.

Ωστόσο, ο ελληνικός στρατός δεν θα είναι ο μόνος που γιορτάζει:

Οι Γάλλοι κατασκευαστές όπλων, ιδιαίτερα η Dassault, είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τους».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Ελλάδα «έγινε προτεκτοράτο της «τρόικας» –της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– που εξέτασε και το  τελευταίο στοιχείο των δαπανών της χωρας για να την αναγκάσει να αποπληρώσει το  χρέος της. Το οποίο ακόμη και το ΔΝΤ είχε αναγνωρίσει πως ήταν «μη βιώσιμο». Με την επιμονή της Γερμανίας, η τρόικα ήταν ιδιαίτερα σκληρή στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Υπήρξαν τεράστιες αυξήσεις στους φόρους και τις εισφορές ασφάλισης υγείας και μειώσεις στο επίδομα ανεργίας και στον κατώτατο μισθό (μείωση κατά 32% για τους κάτω των 25 ετών). Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη (ενώ οι συντάξεις συρρικνώθηκαν 14 φορές στη σειρά) και τα υπερπλήρη νοσοκομεία είχαν έλλειψη πόρων και φαρμάκων.

Ωστόσο, οι στρατιωτικές δαπάνες φαίνεται να έχουν ξεφύγει από αυτούς τους αυστηρούς ελέγχους, παρουσιάζοντας αύξηση από 2,46% του ΑΕΠ το 2015 σε 2,79% το 2020, το υψηλότερο στην ΕΕ. Σαφώς, αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο. Η Ελλάδα όντως αισθάνεται ότι απειλείται από την Τουρκία, η οποία ενεργεί ολοένα και πιο προκλητικά στην ανατολική Μεσόγειο και κατέχει παράνομα τμήμα της Κύπρου για σχεδόν 50 χρόνια. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Ελλάδα και την Τουρκία να είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ούτε η Γερμανία να είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας.

Το 2015, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέτριψαν την «ελληνική άνοιξη», η Le Figaro ήταν ιδιαίτερα σκληρή, λέγοντας ότι η Ελλάδα, ακόμη και όταν αιμορραγεί, μοιάζει με  «έναν ασθενή που χαστουκίζει τον γιατρό του στο πρόσωπο». Η συντηρητική εφημερίδα επέμενε ότι η Ελλάδα  έπρεπε να πληρώσει τους πιστωτές της μέχρι κεραίας. Διαφορετικά, η Le Figaro υποστήριζε (όπως και σχεδόν όλα τα γαλλικά ΜΜΕ), ότι «κάθε Γάλλος πολίτης θα πρέπει να πληρώσει 735 ευρώ για να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας».

Το 2015 αυτό το χρέος ήταν 177% του ΑΕΠ.

Tον Δεκέμβριο του 2020 είχε ξεπεράσει το 205%. Ωστόσο, η Le Figaro έχει πάψει να ανησυχεί για τους ευρωπαίους δανειστές.

Γιατί;

Κανείς δεν τολμά να υποστηρίξει ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα αγοράζει οπλισμό από τον όμιλο Dassault, στον οποίο ανήκει η Le Figaro .

Δεν θα υπάρξει αίσιο τέλος μέχρι τα τουρκικά υποβρύχια που αγοράστηκαν από τη Γερμανία να βυθίσουν τις ελληνικές φρεγάτες που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία.

Τότε η Ελλάδα μπορεί τελικά να αποφασίσει να αγοράσει ξανά το λιμάνι που πούλησε στην Κίνα (Πειραιάς).

Και η «γαλλογερμανική εταιρική σχέση», έχοντας αποδείξει την ευελιξία της, θα θέτει τη «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» σε καλό δρόμο…

* Ο Serge Halimi είναι πρόεδρος και διευθυντής σύνταξης της Le Monde diplomatique

**Η μετάφραση του άρθρου από την εφημερίδα ΠΡΙΝ

Όλες οι ειδήσεις

Το ΝΑΤΟ όπως το βλέπει ο Έλληνας ΥΕΘΑ απλά δεν υπάρχει!

«Κατάσταση λογοκρισίας»…Πως η κυβέρνηση «περιορίζει» την έκφραση άποψης σε ΜΜΕ και διαδίκτυο

Ακάρ: Η Κύπρος δεν ανήκε ποτέ στους Έλληνες

Τουρκική «απαγόρευση» για ελληνική άσκηση στο Καστελλόριζο και όργια με UAV στο Αιγαίο

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης