Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
11/04/2021 | 06:01 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Τι συμβαίνει με την έρευνα στα ΑΣΕΙ; Θα χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια

Τι συμβαίνει με την έρευνα στα ΑΣΕΙ; Θα χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια

Στα κάγκελα φαίνεται πως βρίσκονται οι κοσμήτορες των τριών Ανωτάτων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), δηλαδή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και της Σχολής Ικάρων, όσον αφορά τα κονδύλια για την  έρευνα και τον τρόπο που αυτά διεκπεραιώνονται από τις διαχειριστικές υπηρεσίες του Υπουργείου ΔΙΔΕΑΠ, ΓΔΟΣΥ, ΕΛΚΕ κλπ.

Η γραφειοκρατία είναι τόσο μεγάλη και δαιδαλώδης που καθιστά ουσιαστικά τον όρο «έρευνα και ανάπτυξη» κενό γράμμα. Όπως μας μεταφέρεται, εδώ και καιρό παρατηρείται μια εντεινόμενη εχθρική στάση προς την στρατιωτική έρευνα την οποία εκ του νόμου διεξάγουν τα ΑΣΕΙ (και είναι υποχρεωμένα τα μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ να πράττουν), που ξεπερνά και τις πιο ακραίες αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και την καταντά ακόμη και ύποπτη ως προς τις προθέσεις της. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι προγράμματα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κερδίσει τα ΑΣΕΙ μέσω διεθνών προσκλήσεων και διαγωνισμών δεν εκταμιεύονται για ακατανόητους λόγους και προφάσεις. Ο κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια αυτά, δεδομένου ότι είναι ευρωπαϊκά, είναι μεγάλος. Αν χαθούν ποιος θα είναι υπεύθυνος; Χρήματα τα οποία μετά από ευρωπαϊκό διαγωνισμό, μπορεί να χρηματοδοτήσουν την έρευνα στα ΑΣΕΙ, κινδυνεύουν να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα προγράμματα αυτά θα συνεισέφεραν αποφασιστικά στην είσοδο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καινοτόμων τεχνολογιών, πέραν από χρήσιμων αυτήν την περίοδο των τόσο έντονων αλλαγών στην στρατιωτική τεχνολογία και επιστήμη.

Και εν τέλει τίθεται ένα απλό ερώτημα. Θα κάνουν οι αρμόδιοι τη δουλειά για την οποία πληρώνονται ή θα συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια; Και εν πάση περιπτώσει, ο ρόλος του Υπουργού Άμυνας και κυρίως του Υφυπουργού, του κ. Στεφανή, που είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος για θέματα ανώτατης στρατιωτικής εκπαίδευσης, ποιος είναι;  

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης