Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
21/12/2020 | 06:00 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Ο VIP “εκτοπισμός” των χουντικών στην Τζιά! Χριστούγεννα 1974

Ο VIP

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Τέτοιες μέρες πριν 46 χρόνια και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μονοπωλεί η είδηση της σύλληψης και εκτόπισης στην Τζια (Κέα), των πρωτεργατών της χούντας.

Γ. Παπαδόπουλος, Σ.Παττακος, Ι. Μακαρεζος, Ι. Λαδάς και Μ. Ρουφογαλης συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο κυκλαδίτικο νησί μέχρις ότου αποφασίσει η Δικαιοσύνη για την τύχη τους.

Εκεί περνούν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά κάνοντας ιδιότυπες… διακοπές με βόλτες στην παραλία και τον Ιανουάριο προφυλακίζονται.

 Έμεναν στο ξενοδοχείο  Καρθαία που βρίσκεται στο λιμάνι της Κέας την Κορησσία πάνω στον παραλιακό δρόμο στην αρχή της αμμουδιάς του Αγ. Γεωργίου.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Τα ξημερώματα της 23 Οκτωβρίου του 1974,  λίγους μήνες μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας και την συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής  Ενότητας υπό την ηγεσία του Κ. Καραμανλή, οι αστυνομικές αρχές συλλαμβάνουν και εκτοπίζουν τους βασικούς πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλιου. 

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχης, η σύλληψή τους έγινε με αφορμή πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, ότι προσπαθούσαν να χτίσουν εκ νέου γέφυρες επικοινωνίας με το στρατό προκειμένου να καταλάβουν ξανά την εξουσία, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

 Η κυβέρνηση φοβήθηκε ότι οι πρωταίτιοι της Χούντας σχεδίαζαν να διαφύγουν στο εξωτερικό, προκειμένου να σχεδιάσουν από εκεί τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι πέντε πρώην αξιωματούχοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους γύρω στις 6 π.μ.

 Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί σε ξενοδοχείο της Τζιά.

 Στους συλληφθέντες είχε επιτραπεί να πάρουν μαζί τους μία βαλίτσα με λίγα ρούχα και ορισμένα είδη προσωπικής χρήσης.

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος μάλλον δεν περίμεναν αυτή την τροπή αφού, όπως γράφουν εφημερίδες, ο Στυλιανός Παττακός άνοιξε την πόρτα στους αστυνομικούς, μόνο εφόσον του επιβεβαιώθηκε τηλεφωνικώς ότι… συλλαμβάνεται.

 Την 1η Νοεμβρίου 1974 η Ολομέλεια των εφετών αποφάσισε την ποινική τους δίωξη για εσχάτη προδοσία.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η εκτόπισή τους αποφασίσθηκε και εκτελέσθηκε γιατί είχαν αναπτύξει νέα συνωμοτική δράση προς ανατροπή της Δημοκρατίας και την επανεγκαθίδρυση μιας περισσότερο στυγνής δικτατορίας.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1974  λοιπόν, μεταβαίνει στο νησί εφέτης ανακριτής μαζί με τους δικηγόρους τους για να πάρει τις απολογίες τους και αυτοί ζητάνε και λαμβάνουν 20 μέρες προθεσμία.

Στις 14 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίζεται ο πρώτος από όλους τους πραξικοπηματίες ο Ιωαννίδης και την ίδια μέρα επανέρχεται ο εφέτης ανακριτής στην Τζιά.

Ο Παπαδόπουλος στην ουσία αρνείται να απολογηθεί  και τις επόμενες μέρες το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι χουντικοί.

Στις 20 Ιανουαρίου αργά το βράδυ  η πυραυλάκατος  “Ευνίκη” μεταβαίνει στην Τζιά  τους παραλαμβάνει και έτσι από τις 21 Ιανουαρίου οι πραξικοπηματίες  μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Κυβερνήτης που πολεμικού ήταν  ο πλωτάρχης Χρυσικοπουλος που είχε λάβει μέρος στο κίνημα του Ναυτικού, είχε συληφθεί, είχε αποπεμφθεί από το Ναυτικό και είχε επανέλθει με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Κατά την επιβίβαση του στο σκάφος ο Παπαδόπουλος καθώς δεν τον γνώριζε προσωπικά του έδωσε το χέρι για να τον χαιρετήσει.

Ο περήφανος αξιωματικός δεν ανταπέδωσε την χειραψία και του γύρισε την πλάτη…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης