Υποστηριξε το militaire
Άποψη
01/10/2020 | 05:50 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

“Οι Έλληνες 2.500 χρόνια μετά από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας”

Γράφει ο Ευστράτιος Τσιτσιβός
Πριν από μερικές μέρες συμπληρώθηκαν 2500 χρόνια από το θρίαμβο των συνασπισμένων Ελλήνων κατά της περσικής αυτοκρατορίας στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αθηναίοι, Αιγινίτες, Κορίνθιοι και Σπαρτιάτες, (συνολικά 30 ελληνικές πόλεις κράτη), άφησαν στην άκρη τους ανταγωνισμούς και τις διαφορές τους και ενώθηκαν για να δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Απέναντί τους ο υπερδιπλάσιος περσικός στόλος με πληρώματα από όλα τα μήκη και πλάτη της αυτοκρατορίας που απλωνόταν από τα εδάφη της σημερινής Ινδίας μέχρι τη Θράκη. Για άλλη μια φορά μετά τις αναμετρήσεις σε Μαραθώνα, Θερμοπύλες και Αρτεμήσιο, οι Έλληνες ήταν λιγότεροι και με την πλάτη στον τοίχο. Είχαν όμως ένα απρόσβλητο πλεονέκτημα έναντι του εχθρού. Σε αντίθεση με τον Πέρση βασιλιά που είχε επιστρατεύσει τους κατακτημένους λαούς του με σκοπό να επεκτείνει την αυτοκρατορία του διεξάγοντας μια εκστρατεία με καθαρά οικονομικά κίνητρα, οι Έλληνες πολεμούσαν αμυνόμενοι του πατρίου εδάφους.  Κάθε οπλίτης στο κατάστρωμα και κάθε κοπηλάτης γνώριζαν ότι από τη δική τους αποφασιστικότητα και μαχητικότητα εξαρτόταν η επιβίωση των πατεράδων, των μανάδων, των παιδιών τους και κατ’ επέκταση του ίδιου του ελληνισμού. Το όμαιμον, ομόγλωσσον, και ομότροπον των Ελλήνων απέναντι στον ανατολίτικο δεσποτισμό και ολοκληρωτισμό. Σας θυμίζει κάτι αυτή η περιληπτική εξιστόρηση;

Άραγε, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 αιώνων από την επικράτηση του ελληνικού πνεύματος έναντι του ανατολίτικου σκοταδισμού, πόσοι από εμάς ανέτρεξαν σε κάποια αξιόπιστη πηγή, έστω σε ένα wikipedia, για να μάθουν ή και να θυμηθούν το ιστορικό αυτό γεγονός; Περισσότεροι ή λιγότεροι από τους συνομοσιολόγους του 5G και του covid-19; Περισσότεροι ή λιγότεροι από τους αρνητές της μάσκας; Περισσότεροι ή λιγότεροι από τους φανατικούς θεατές των τηλεοπτικών realities; Η απάντηση είναι εύκολη και τη φαντάζεστε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί στις χθεσινές ειδήσεις πρώτο θέμα ήταν τα σκαλτσούνια και τα ντολμαδάκια που έφαγε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη φιλοξενία του στο σπίτι του πρωθυπουργού μας, αφού πρώτα είχε περάσει μπροστά από το άγημα της ελληνικής φρεγάτας με το χέρι στην τσέπη.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (ναι είναι πρόγονοί μας), αντί “να τα βρουν”, επέλεξαν την αναμέτρηση με έναν εχθρό πολυπληθέστερο και ένα χρόνο μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ολοκλήρωσαν το θρίαμβο στη μάχη των Πλαταιών.
Για να το κατορθώσουν αυτό όμως, πολιτικοί, στρατηγοί, οπλίτες και θήτες αγωνίστηκαν για τον ίδιο σκοπό χωρίς προσωπικές ατζέντες και φοβικά σύνδρομα.
Αν τους επόμενους μαθαίνουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον εξ ανατολάς γείτονά μας βαίνουν καλώς, δύο είναι τα ενδεχόμενα: Ή οι φίλοι μας Τούρκοι θα έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές τους διεκδικήσεις (οι Πέρσες υποχώρησαν στο πεδίο της μάχης, όχι σε διαπραγματεύσεις), ή οι Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικοί μας θα έχουν δώσει γη και ύδωρ.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης