Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Μπόλαρης: Ισχυρή η βούληση για μεγαλύτερη προσέγγιση με τον Αραβικό Κόσμο

Μπόλαρης: Ισχυρή η βούληση για μεγαλύτερη προσέγγιση με τον Αραβικό Κόσμο

Τη βούληση της κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη προσέγγιση και επαφές με τον αραβικό κόσμο, εξέφρασε σε χαιρετισμό του στην ημερίδα του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου με θέμα «Doing Business in the Arab World», ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Δήλωσε, μάλιστα, απόλυτα βέβαιος για τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που μπορεί να παραχθεί προς αμοιβαίο όφελος.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε κατά πρώτο λόγο τα τριμερή σχήματα συνεργασίας και εξήγησε: «Αποσκοπούν τόσο στην προαγωγή της συνεργασίας επί θεμάτων οικονομικών, εμπορικών και τεχνικών όσο και στην εμπέδωση των αρχών της ειρήνης και της ασφάλειας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα». Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με συνεπή προεργασία, προχωρά, κατά προτεραιότητα και με γνώμονα τη γειτνίαση και την ιστορία, στη διοργάνωση διμερών, στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών στον νότο της Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή». Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη θέση που κατέχουν οι μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις και εν γένει η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, προέτρεψε τους επιχειρηματίες του αραβικού κόσμου να αναζητήσουν συνέργειες με τις ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας και στα αραβικά κράτη.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα εγχειρήματα σύστασης Μεικτών Επιχειρηματικών Συμβουλίων μεταξύ των κύριων συνδέσμων/ενώσεων της βιομηχανίας και των εμπορικών επιμελητηρίων. Τόνισε ότι λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για επιτυχείς συμπράξεις επιχειρηματικότητας στα ιδιαίτερα περιβάλλοντα, νομικά και θεσμικά, του Αραβικού Κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός χαρακτήρισε «ευοίωνες τις προοπτικές για το επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο «πολλώ δε μάλλον, καθ’ όσον η Ελλάδα – παραδοσιακή φίλη των χωρών της περιοχής και κράτος-μέλος της ΕΕ- εργάζεται συστηματικά για να αξιοποιήσει το συνεχώς εμπλουτιζόμενο πλαίσιο της νότιας πολιτικής γειτονίας της ΕΕ, καθώς και την εν γένει ευρωπαϊκή και ευρω-μεσογειακή διάσταση».

«Κινητήριος δύναμη για την ενδυνάμωση του επιχειρείν στον αραβικό κόσμο είναι οι επενδύσεις, με την Ελλάδα να κατέχει σημαντική θέση εν προκειμένω και ταυτόχρονα να ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις από τις χώρες της περιοχής», υποστήριξε ο κ. Μπόλαρης. Ιδίως, δε, σήμερα που σταθερά επανακάμπτει η οικονομία της, αποτέλεσμα λήψης σειράς μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως είπε.

Στο αίτημα των Αράβων επιχειρηματιών για διευκολύνσεις, από ελληνικής πλευράς, στη διαδικασία της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο υφυπουργός επισήμανε την ισχυρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη από το ρεύμα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών από Ανατολή και Νότο, και τόνισε ότι με την ενίσχυση της συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών με τα εδώ προξενεία των αραβικών κρατών και τις ελληνικές προξενικές αρχές σε αυτά, θα επιτευχθεί ο εφοδιασμός με κατάλληλες θεωρήσεις εισόδου όλων όσοι επιθυμούν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επεκταθείς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι η χώρα μας προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για επενδύσεις στον τουρισμό, τη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων, τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη ναυτιλία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και ανθρώπινο δυναμικό, με δεξιότητες και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Συνοψίζοντας, ανέδειξε τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη, αλλά και τον εμπλουτισμό της επιχειρηματικότητας στο νότο της Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ιδιωτικό τομέα να αδράξει τις ευκαιρίες αυτές «συνεισφέροντας έτσι στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων».

Τέλος, ο κ. Μπόλαρης μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, καλωσόρισε τους επιχειρηματίες από τα αραβικά κράτη, συνεχάρη το Επιμελητήριο για τη δράση του και ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να επισκεφθούν την έκθεση «Roads of Arabia», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, την οποία και επισκέφτηκε ο ίδιος χθες.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης