Υποστηριξε το militaire
ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
10/04/2023 | 06:19 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Υπουργείο Εξωτερικών – ΕΥΠ: Ενα παράσημο για τον «πράκτορα ΘουΔου»

Υπουργείο Εξωτερικών - ΕΥΠ: Ενα παράσημο για τον «πράκτορα ΘουΔου»
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης σε ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, , Αθήνα Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μπορεί ο Θεμιστοκλής Δεμίρης να έχει εγκαταλείψει το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και σχεδόν εννέα μήνες, οπότε ο πρώην διπλωμάτης διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ μετά την εκδήλωση του καραμπινάτου σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά ακόμα και τώρα συνεχίζει να … δρέπει «παράσημα» από το υπουργείο Εξωτερικών.

Για την ακρίβεια, τίτλους παίρνει, με τις υπογραφές μάλιστα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Τέτοια απίστευτα πράγματα, να έχει αποχωρήσει κανείς από την υπηρεσία του και να εξακολουθεί να παίρνει βαθμούς, μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν!

Αν και έχει πει «αντίο» εδώ και πολλούς μήνες από το υπουργείο Εξωτερικών, και είχε πάρει τον δρόμο για την Κατεχάκη, στις 21 Μαρτίου 2023, ο Θ.Δεμίρης έλαβε τον ανώτερο τίτλο για διπλωμάτη. Αυτόν του «πρέσβεως» (full ambassador). Τίτλο που δεν τον πήρε ούτε όσο ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή από το 2019 έως τον Αύγουστο του 2022, οπότε μετακόμισε στην ΕΥΠ.

Γιατί, άραγε, του απενεμήθη τώρα αυτός ο τίτλος; Είναι τουλάχιστον άκομψο, όταν ένα στέλεχος του κρατικού μηχανισμού μετακομίζει σε άλλο πόστο και κρατική υπηρεσία να παίρνει … «παράσημα» για την προηγούμενη θέση και υπηρεσία του. Εκτός και αν υπάρχουν λόγοι «ανταμοιβής», όπως αναφέρεται εξάλλου στην απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες» του.

Δεν ξέρουμε αν αυτό έχει να κάνει με την θητεία του στο ΥΠΕΞ, που επί τρεισήμισι χρόνια που ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου δε φαίνεται να είχε ιδιαίτερες επιτυχίες ή να έλυσε ακόμα και στοιχειώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο, ή ίσως με την Ρωσίδα «αρχικατάσκοπο» του Παγκρατίου που έγινε καπνός.

Οπως και να’ χει, η απόφαση για την «παρασημοφόρηση» του πρώην διπλωμάτη και νυν «πράκτορος ΘουΔου» έχει και την συναίνεση του υπουργού Εξωτερικών, Ν.Δένδια, αν και ο Θ.Δεμίρης θεωρείται πρόσωπο του οποίου τα σημεία αναφοράς είναι απευθείας στο μέγαρο Μαξίμου και όχι στο περιβάλλον Δένδια. Κάτι που προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι ο Ν.Δένδιας αρέσκεται να προβάλλει το προφίλ του δελφίνου στη θέση του αρχηγού της ΝΔ.

Ο συνταξιούχος διοικητής

Η τοποθέτηση Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, πέρυσι τον Αύγουστο, μετά την εκδήλωση του σκανδάλου των υποκλοπών, είχε προκαλέσει πλείστα ερωτηματικά, δεδομένου ότι ο ίδιος μάλλον δεν είχε την παραμικρή εμπειρία από μυστικές υπηρεσίες.

Προηγουμένως, το 2019, «ανασύρθηκε» από τη σύνταξη για να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Κάτι που αποδίδεται στις σχέσεις του με διπλωμάτη, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το μέγαρο Μαξίμου και την «οικογένεια Μητσοτάκη». Στον, δε, διορισμό του στην ΕΥΠ, εκτός των άλλων, φέρεται να πλειοδότησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Θ.Δεμίρης τοποθετήθηκε ως γ.γ. του ΥΠΕΞ, το 2019, ενώ ταυτόχρονα του εδίδετο το τίτλος του «πρέσβη εκ προσωπικοτήτων» (Αύγουστος 2019), μαζί με την Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία τότε ξαναπήρε τον τίτλο που είχε … χάσει μερικά χρόνια πριν.

Προηγουμένως, το 2014 ο ίδιος είχε προαχθεί στον βαθμό του «πληρεξούσιου υπουργού Α΄», και τώρα κατέκτησε τις … κορυφές και έγινε full ambassador.

ΕΥΠ: «Γραφείο συνταξιούχων διπλωματών»

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, ως γνωστόν, είχε ως συνέπεια να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους και να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους ο ανιψιός του πρωθυπουργού και πρωθυπουργικός γραμματέας, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος από πρώην σεκιουριτάς εχρίσθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη διοικητής της ΕΥΠ, αλλάζοντας μάλιστα τον νόμο επειδή δεν πληρούσε τα τυπικά κριτήρια.

Στη συνέχεια, στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ τοποθετήθηκε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, έως τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Μερικούς μήνες μετά, το μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι στη θέση ενός εκ των δύο υποδιοικητών της ΕΥΠ διορίζεται ένας ακόμα διπλωμάτης, ο έως τότε πρέσβης στο Λονδίνο, Ιωάννης Ραπτάκης. Οπως και ο Θ.Δεμίρης, έτσι και ο Ι.Ραπτάκης ουδεμία εμπειρία σε θέματα ΕΥΠ φέρεται να είχε ποτέ. Ο δεύτερος, όμως, θεωρείτο «άνθρωπος του Δένδια».

«Πράκτωρ ΘουΔου»

Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες αφότου είχε κάτσει στην καρέκλα του διοικητή της ΕΥΠ, ο Θ.Δεμίρης εμφανίστηκε στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθεί η τοποθέτησή του, και με ύφος καρδινάλιου είχε πει: «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται…» από τις παρακολουθήσεις.

Εκτός του … αστείου ότι μέσα σε 15 ημέρες έμαθε τα πάντα για την ΕΥΠ, αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει η απάντησή του ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις». Διότι, αφενός μεν ο Θ.Δεμίρης συντασσόταν απόλυτα με το κυβερνητικό αφήγημα ότι «θα παρακολουθούμε όποιους και όποτε θέλουμε», αφετέρου επειδή έδειχνε ότι και αυτός θα φρόντιζε να κρατήσει κρυμμένους τους σκελετούς του σκανδάλου των υποκλοπών προκειμένου να μην «αγγιχτεί» ο Κ.Μητσοτάκης.

Ενδιαφέρον είναι ότι, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, είχε αφήσει αιχμές κατά της νέας ηγεσίας της ΕΥΠ για παρακώλυση του ελεγκτικού ρόλου της ΑΔΑΕ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης