Υποστηριξε το militaire
ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
10/04/2023 | 06:14 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

ΥΠΕΞ: Οι «κρίσεις» των διπλωματών και η κρίση της Διπλωματίας

ΥΠΕΞ: Οι «κρίσεις» των διπλωματών και η κρίση της Διπλωματίας

Μετά από μαγειρέματα, παλινωδίες, σειρά αναβολών για λήψη αποφάσεων, τελικώς το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε κρίσεις διπλωματών -τοποθετήσεις πρέσβεων σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό- αν και κουτσουρεμένες. Εμειναν κενές οι κρίσιμες πρεσβείες Αγκυρας, Μόσχας και Τελ Αβίβ.

Γράφει, χαρακτηριστικά, η στήλη «υπουργείο Εξωφρενικών» στην εφημερίδα «Παρόν»: «Τελικά, την περασμένη Παρασκευή (31-3-2023), αιφνιδιαστικά, έγινε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε μισές τοποθετήσεις. Φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τα μηνύματα από την αξιωματική αντιπολίτευση, έκαναν τον κ.Δένδια να το ξανασκεφτεί. Και έτσι έμειναν κενές σημαντικές πρεσβείες (Μόσχα, Τελ Αβίβ, Άγκυρα), ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν μετά τις εκλογές και από τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών».

Προεκλογικό φιάσκο

Το Militaire ήδη από τον Φεβρουάριο είχε επισημάνει τα ευτράπελα και τις παλινωδίες που σημειώνονταν στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την διαδικασία της τοποθέτησης νέων πρέσβεων.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήδη από το τέλος του Ιανουαρίου 2023, είχε ανακοινώσει ότι, στο παρά πέντε των εκλογών, θα αλλάξει πρέσβεις σε αρκετές διπλωματικές αποστολές. Μια άκομψη κίνηση που αύξανε τις υποψίες για τοποθετήσεις με «προεκλογικά, πολιτικά κριτήρια».

Εκτοτε, ξέσπασε πόλεμος εντός του υπουργείου, ενώ φημολογείτο ρήξη ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου και τους «συμβούλους» του με το νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Αποτέλεσμα, σειρά ευτράπελων. Οπως να αναβληθεί τουλάχιστον δύο φορές η διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις τοποθετήσεις νέων πρέσβεων, προξένων, κ.ο.κ., ενώ φημολογείτο ακόμα και η ματαίωσή της.

Αν και τελικώς οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνονταν μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι ο χρόνος τους μετακυλήθηκε, με την ελπίδα ότι θα επουλωθούν κάπως οι «πολιτικές πληγές» της ΝΔ από την τραγωδία των Τεμπών, κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν τώρα οι στελεχώσεις ορισμένων πρεσβειών. Οπως και έγινε.

Η πολύπαθη πρεσβεία στην Αγκυρα

Τελικώς, κατόπιν παρεμβάσεως -και- της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως γράφει το «Παρόν», εξαιρέθηκε από τις αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών η -νευραλγικής σημασίας- ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Αυτή η πολύπαθη πρεσβεία που τα τελευταία χρόνια οι πρέσβεις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις τελευταίοι πρέσβεις στην τουρκική πρωτεύουσα δεν κατάφεραν να κλείσουν ο καθένας διετία. Σε αντίθεση, πάντως, με την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου ο τελευταίος πρέσβης έμεινε τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα, τους Τούρκους πρέσβεις, τόσο τον προηγούμενο όσο και τον νυν, έσπευσε, στο πλαίσιο της «διπκωματίας των σεισμών» να τους συναντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάτι, ωστόσο, που σε προσωπικό επίπεδο ουδέποτε έχει κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αντίθετα, οι τελευταίοι Ελληνες πρέσβεις, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, έπαιζαν και παίζουν διακοσμητικό ρόλο, αφού,όπως λέγεται, ούτε καν τους ενημερώνουν για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Αθήνα. Εξάλλου, ποικίλουν τα κέντρα «διαχείρισης» εξωτερικής πολιτικής, ενώ συχνά το μέγαρο Μαξίμου έφτ,ασε στο σημείο να κάνει επαφές με την Αγκυρα δίχως να ενημερώνει το ΥΠΕΞ. Το, δε, υπουργείο μάλλον άφηνε τους πρέσβεις μας στην Αγκυρα στα … μαύρα μεσάνυκτά τους.

Ο Ρώσος «πρύτανης»

Ενα ακόμα πόστο, για το οποίο εκκρεμούν αποφάσεις, είναι αυτό της άκρως σημαντικής πρεσβείας, λόγω τόσο της διεθνούς συγκυρίας και του πολέμου, όσο και της υποτροπής των διμερών διακρατικών σχέσεων, στη Μόσχα.

Να σημειωθεί ότι, μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και των απαντητικών απελάσεων Ελλήνων διπλωματών από την πρεσβεία μας στη Ρωσία, η Μόσχα κάλλιστα μπορεί να αρνηθεί την αντικατάσταση της Ελληνίδας πρέσβεως στη ρωσική πρωτεύουσα.

Πάντως, παρά τις πολικές θερμοκρασίες στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης – Μόσχας, κατα πληροφορίες, υπάρχουν ορισμένες λίγες γέφυρες παρασκηνιακής συνεννόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της «αποψίλωσης» της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέϊ Μασλόφ, αν και έχει συμπληρώσει προ πολλού το χρονικό όριό του στην ελληνική πρωτεύουσα, δε φεύγει, ούτε τον αλλάζουν, εξαιτίας των φόβων που έχει προκαλέσει η υποτροπή στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας – Μόσχας. Ως γνωστόν, το Νο2 της πρεσβείας, που, κατά πληροφορίες, προαλειφόταν για το πόστο του πρέσβη, απελάθηκε.

Ενδιαφέρον, αλλά και αστείο παράλληλα, είναι ότι ο Αντρέϊ Μασλόφ, λόγω της συνεχιζόμενης πολυετούς παραμονής του στην Ελλάδα, είναι ο «γηραιότερος» των πρέσβεων, και, ως εκ τούτου, απέκτησε τον τίτλο του «πρύτανη των πρέσβεων». Κάτι που του δίδει το δικαίωμα να συγκαλεί συσκέψεις όλων των ξένων πρέσβεων, εκδηλώσεις, κ.ο.κ.

Αραγε, εάν κάνει κάτι τέτοιο, οι Δυτικοί πρέσβεις και ειδικά ο (ελληνο)Αμερικανός, Γιώργος Τσούνης, θα πάνε ή θα προκύψουν νέα διπλωματικά επεισόδια στην Αθήνα; Εκτός κι’ αν ο Α.Μασλόφ τους … δελεάσει με άσματα του Καρρά, όπως έγινε στην αμερικανική πρεσβεία κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν στη χώρα μας (!).

Είμαστε σε πόλεμο;

Να σημειωθεί πως τον «πρύτανη των πρέσβεων» απέκλεισε, σε μια πρωτοφανή κίνησή της προ μηνών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την ετήσια δεξίωση που γίνεται στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν του ξένου Διπλωματικού Σώματος. Δεν προσκάλεσε τον Ρώσο πρέσβη.

Άραγε, με ποια κριτήρια έλαβε η ΠτΔ αυτή την απόφαση; Της υποδείχτηκε από το μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρθηκε σε μερίδα του ελληνικού Τύπου, επειδή ο Αμερικανός πρέσβης δεν ήθελε να είναι στην ίδια αίθουσα με τον Ρώσο; Ή, εν τέλει, η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, όπως έχει πει η Ντόρα Μπακογιάννη;

Λιβύη – Μεξικό

Ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι τελευταίες αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου σε σχέση με την Λιβύη. Μια χώρα που, κατά τα άλλα, οι αρμόδιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι είναι νευραλγικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα.

Πράγματι είναι. Με τη διαφορά ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία. Διότι, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει ακόμα να τοποθετήσει πρέσβη εκεί, αλλά μεταθέτει και τον πρόξενο, ο οποίος υπηρετούσε εκεί για μερικούς μήνες.

Γράφει το «Παρόν», λοιπόν: «Εντύπωση προκαλούν, όμως, ορισμένες αποφάσεις. Ο Ν.Koτροκόης, ο οποίος υπήρξε θύμα των παλινδρομήσεων και των άστοχων επιλογών στη Λιβύη, ενώ είχε ορισθεί πρέσβης στην Τρίπολη, τελικά καταλήγει, έπειτα από αρκετούς μήνες ταλαιπωρίας, στην πρεσβεία στο Μεξικό. Οπως, και ο Στ.Βενιζέλος, ο οποίος υπηρετεί τους τελευταίους μήνες στη Βεγγάζη, στέλνεται στην … εξορία, καθώς τοποθετήθηκε πρέσβης στο Μοντεβιδέο».

Να σημειωθεί ότι ο Ν.Κοτροκόης είχε οριστεί πρέσβης στην Τρίπολη, πήγε εκεί, αλλά στη συνέχεια τον ανακάλεσαν στην Αθήνα. Κάτι που αποδόθηκε σε παρέμβαση τρίτης -«φιλικής»- χώρας. Και τώρα, τον στέλνουν στο Μεξικό (ήταν προ ετών στην Βενεζουέλα).

Με την ευκαιρία, το Militaire έχει δεχθεί αρκετές διαμαρτυρίες μελών της ελληνική Ομογένειας στο Μεξικό, σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό προξενείο υπολειτουργεί, αν δεν έχει βάλει λουκέτο. Ο πρόξενος που έμεινε εκεί μόλις τρείς μήνες (γιατί, άραγε, τόσο λίγο;) έφυγε, και έκτοτε, όπως καταγγέλλουν, για να κλείσει κανείς ραντεβού στο προξενείο, ακόμα και για να δηλώσει την γέννηση του παιδιού του, πρέπει να’ χει μπάρμπα στην Κορώνη!

Λονδίνο – Μάντσεστερ – Δελχί – Predator

Κατά τα λοιπά, σημειώνει το «Παρόν», «εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αποφασίστηκε η τοποθέτηση επικεφαλής σε δύο αρχές που ιδρύονται τώρα, την πρεσβεία Παναμά και το γενικό προξενείο Μάντσεστερ. (…) Οσο για το Νέο Δελχί, φαίνεται ότι μετράει η … προϋπηρεσία, καθώς επιστρέφει για δεύτερη θητεία εκεί η κ.Κουτσομητοπούλου, που ήταν δεύτερη επί θητείας Αλ.Ι.Ζέππου».

Να σημειωθεί πως, γενικότερα, το ΥΠΕΞ τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει μεγάλο βάρος, ανοίγοντας νέες διπλωματικές αποστολές, σε χώρες και πόλεις (!) με αυξημένο … εφοπλιστικό ενδιαφέρον, πλην όμως όχι διπλωματικά σημαντικές για την Ελλάδα. Επίσης, στην Ινδία, ως γνωστόν, πέρυσι «έσκασε» σκάνδαλο βιζών. Διενεργήθη ΕΔΕ, αλλά τα αποτελέσματά της παραμένουν άγνωστα

Εξίσου άγνωστα, βέβαια, και «επτασφράγιστο μυστικό» παραμένουν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ για τις άδειες εξαγωγών που έδωσε το ΥΠΕΞ (με την υπογραφή πρώην στελέχους του, και νυν παράγοντα του προεκλογικού σχεδιασμού της ΝΔ) για το λογισμικό υποκλοπών Predator σε τρίτες χώρες. Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο ο Ν.Δένδιας εξακολουθεί να φυλάσσει στο «χρηματοκιβώτιό» του την ΕΔΕ για το Predator!

Ακρως ενδιαφέρον, επίσης, είναι η μεγάλη βαρύτητα που αποδίδει η ηγεσία του ΥΠΕΞ στο Λονδίνο. Οπως έχει επισημάνει το Militaire, με προηγούμενες αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, στο Λονδίνο μετακόμισαν, όχι μόνο ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ν.Δένδια, ως πρέσβης, αλλά … σχεδόν όλο το διπλωματικό γραφείο του υπουργού. Συνολικά, τρία άτομα (!).

«Γκαλά» στο ΥΠΕΞ εν μέσω εθνικού πένθους – Το γραφείο Δένδια μετακομίζει στο Λονδίνο https://www.militaire.gr/gala-ypex/

Ως γνωστόν, ο Ν.Δένδιας έχει επιδείξει μια ασυνήθιστα μεγάλη «κινητικότητα» ως προς το Λονδίνο. Εχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά πολλές επισκέψεις στην βρετανική πρωτεύουσα, πολλές από αυτές δίχως καμία διπλωματική ουσία. Κάτι που γεννά ερωτηματικά ως προς τον «έρωτά» του για την χώρα.

Τοποθετήσεις πρέσβεων

Οι τελευταίες αποφάσεις του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σύμφωνα με το «Παρόν», είναι οι εξής: Από Αρχή Εξωτερικού επιστρέφουν στην Κεντρική Υπηρεσία οι Δ.Καραμήτσος-Τζιράς από Τόκιο, Ελ.Γαλαθιανάκη από Αμμάν, Ευ.Τσαούσης από Τύνιδα, Κ.Αθανασιάδου από Οτάβα, Ν.Ν.Ε Βράιλα από Μοντεβιδέο, Ελ.Μιχαλοπούλου από Ντόχα, Δ.Καλαμβρέζος από Βρυξέλλες, Δ.Ιωάννου από Νέο Δελχί, Λ.Καρατσώλης από Χαράρε, Κ.Ντούτη από Κινσάσα, Αργ.Παπούλια από Μεξικό, Σπ.Βούλγαρης από γενικό προξενείο Αγίας Πετρούπολης.

Από την Κεντρική Υπηρεσία μετατίθενται σε Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας οι Ν.Κοτροκόης στο Μεξικό, Αικ.Δημάκη στην Οτάβα, I.Ιωαννίδης στην Ντόχα, Στ.Βενιζέλος στο Μοντεβιδέο, Ε.Ρήγα στο Αμάν, Όλγα Αναγνωστοπούλου στην Τύνιδα, Αλ.Ιωαννίδης στο γενικό προξενείο Μάντσεστερ, Αλ.Κουτσομητοπούλου στο Νέο Δελχί.

Από Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας σε Αρχή Εξωτερικής Υπηρεσίας μετατίθενται οι Ν.Αργυρός από πρεσβεία Ραμπάτ σε πρεσβεία Τόκιο, Ευθ.Ευθυμιάδης από πρεσβεία Ρίγας σε πρεσβεία Παναμά, και Ε.Γ.Κωστόπουλος από πρεσβεία Ντακάρ σε πρεσβεία Βρυξελλών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης