Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος προφανώς έχει πλήρη εικόνα για τις άμεσες αμυντικές ανάγκες της χώρας. Γνωρίζει πλέον μετά από ένα χρόνο στο ΥΠΕΘΑ ότι οι εκσυγχρονισμοί και οι προγραμματισμένες για το “βαθύ μέλλον” αγορές δεν έχουν αυτή τη κρίσιμη στιγμή να προσφέρουν τίποτα στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Όσο κι αν οι Αρχηγοί μπορεί να “στρογγυλεύουν” την κατάσταση, είναι γνώστης των προβλημάτων αλλά και των λύσεων.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ασφαλώς και θα ΄χει κατανοήσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί την κρίση και γνωρίζει ότι όσες διπλωματικές κινήσεις κι αν γίνουν, όσο σωστές κι αν είναι, αποτέλεσμα δεν θα ΄χουν αν ο Ερντογάν δεν νιώθει την στρατιωτική ισχύ της Ελλάδας.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει το εύλογο ερώτημα: συμφωνούν με την ανεξήγητη κυβερνητική επιλογή να “μπουν στο ψυγείο” οι γαλλικές φρεγάτες; Οι οποίες είναι μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που μέχρι πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση έλεγε ότι “είναι κοντά”; Κι αν δεν συμφωνούν έχουν εξηγήσει στο Μέγαρο Μαξίμου όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις ότι το ρίσκο είναι μεγάλο;

Δεν υπάρχει κανένας “ελληνο-γαλλικός έρωτας”. Υπάρχουν συμφέροντα τα οποία αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Μεσογείου είναι κοινά για Ελλάδα και Γαλλία. Ναι η Γαλλία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να κλείσει το θέμα των φρεγατών τις οποίες όμως έτσι κι αλλιώς χρειαζόμαστε. Είναι ακριβές όπως διαρρέουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών; Τα 2,5 δις ευρώ που έχουν κυκλοφορήσει ως πληροφορία για το κόστος τους δεν είναι εξωπραγματικό με τον οπλισμό που θα φέρουν. Συγκρινόμενες δε με το κόστος άλλων προτάσεων για πολεμικά πλοία που είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν έχουν τα όπλα που θα φέρουν οι Belharra ,οι γαλλικές φρεγάτες φαίνεται να πωλούνται σε τιμή όχι εξωπραγματική.

Είναι πολλά τα λεφτά για την Ελλάδα; Ναι, αλλά είναι γνωστό ότι η Γαλλία είχε προτείνει να πληρωθούν τα 2 δις μέσω των κερδών ομολόγων μας που είχε το Παρίσι. Ποιος λέει όχι και εμποδίζει αυτή τη συμφωνία; Η Γερμανία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση υπακούει χωρίς καμία αντίρρηση ,ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχτηκε να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν και μετά ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την Αγία Σοφία τζαμί. Το Μαξίμου δέχτηκε τη τριμερή στο Βερολίνο και το ΓΙΑΒΟΥΖ είναι στην Κύπρο. Τώρα προκαλεί ρήγμα στις σχέσεις με τη Γαλλία προς μεγάλη ευχαρίστηση των Γερμανών αλλά και των Αμερικανών. Οι τελευταίοι εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν προσφορά για πολεμικά πλοία με “κίνητρο” τη “σωτηρία” των ναυπηγείων. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τα αμερικανικά σχέδια για την Ελευσίνα δεν έχουν να κάνουν με τη συνέχιση λειτουργίας των ναυπηγείων αλλά με χρήση του χώρου και των εγκαταστάσεων για άλλους σκοπούς. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό.

Συνεπώς είναι λογικό να αναρωτηθούμε: Ξέρει τι κάνει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά;

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016