Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
18/06/2019 | 06:30 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Ξεκινά το πρόγραμμα νέου ευρωπαϊκού μαχητικού! Η Ελλάδα πάλι θα είναι απούσα;

Ξεκινά το πρόγραμμα νέου ευρωπαϊκού μαχητικού! Η Ελλάδα πάλι θα είναι απούσα;

Μετά από το Eurofighter και το Rafale, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν ένα ακόμη σημαντικό βήμα.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία σχεδιάζουν την κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Σχετική συμφωνία υπέγραψαν οι οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών στο περιθώριο της έκθεσης στο Μπουρζέ .

Η συμφωνία προβλέπεθ την παραγωγή ενός πρωτοτύπου μέχρι το 2026. Οι συζητήσεις και η απόφαση για τη ν κατασκευή του νέου αεροσκάφους έχουν ξεκινήσει από το 2017, μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν.

Τα ερωτήματα που μας αφορούν είναι νομίζουμε απλούστατα και θα τα έκανε ο κάθε φορολογούμενος πολίτης: έχει ενδιαφερθεί κάποιος ,οποιοσδήποτε από το ΓΕΑ για να διερευνήσει σοβαρά αυτό το θέμα; Έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στο ΓΕΑ ,από το 2017 που είναι γνωστό το θέμα; Υπάρχει κάποια εισήγηση προς τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ από το 2017 ώστε να “ρίξουμε μια ματιά” γι΄ αυτό το νέο φιλόδοξο πρόγραμμα; Γενικώς ξέρουμε κάτι; Μας ενδιαφέρει ή θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η ελληνική ΠΑ θα ασχολείται μόνο με το παρελθόν της το οποίο συχνά, πυκνά “θα αναβαθμίζει” σε τιμές αγοράς νέων αεροσκαφών;

Ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στο Militaire.gr είχε παραδεχτεί ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η ΠΑ θα πρέπει να έχει επιλέξει το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος, αφού η αναβάθμιση των F-16 δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα που υπάρχουν. Και τέλος πάντων κάποια στιγμή η Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να πάει και παρακάτω…

Δεν κοστίζει τίποτα στην Ελλάδα να προσπαθήσει να μπει στο νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα από την αρχή. Δεν είναι απαραίτητο να φθάσει μέχρι το τέλος αν κρίνει ότι το αεροσκάφος δεν κάνει για τις ανάγκες μας. Μπορεί όμως να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία μόλις ανακοινώθηκε το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν, έσπευσε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της και να συμμετάσχει στην παραγωγή του πρωτοτύπου. Μπορεί άνετα να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα. Αν ούτε αυτή τη φορά δεν δείξουμε ενδιαφέρον για ένα νέο πρόγραμμα από το οποίο αν συμμετάσχουμε από την αρχή θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ποσοστό συμπαραγωγής, θα ΄ναι τουλάχιστον παράδοξο, για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλες πιο καχύποπτες εκφράσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης