Βρετανία: Στέλεχος των Εργατικών συνέκρινε τον Ασάνζ με την υπόθεση Ντρέιφους

Ένα στέλεχος του Εργατικού κόμματος συνέκρινε  την περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ, οποίος κρατείται σε βρετανική φυλακή και απειλείται με απέλαση στις ΗΠΑ, με την «υπόθεση Ντρέιφους».
«Είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές δίκες αυτής της γενιάς. Πιστεύω ότι είναι η υπόθεση Ντρέιφους της εποχής μας», είπε ο Τζον ΜακΝτόνελ, αφού επισκέφθηκε τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks στη φυλακή του Μπέλμαρς, όπου κρατείται ο Αυστραλός ενόψει της ακρόασης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ την Δευτέρα.
Ο ΜακΝτόνελ αναφέρθηκε «στον τρόπο με τον οποίο διώκεται ένας άνθρωπος για πολιτικούς λόγους, επειδή απλώς εξέθεσε την αλήθεια για το τι συνέβη» παραλληλίζοντας τον Ασάνζ με τον λοχαγό Αλφρεντ Ντρέιφους, τον Γαλλοεβραίο που κατηγορήθηκε λανθασμένα για προδοσία στα τέλη του 19ου αιώνα, με φόντο τον διάχυτο αντισημιτισμό της εποχής εκείνης. Η υπόθεση Ντρέιφους δίχασε τη Γαλλία στα δύο, με τον συγγραφέα Εμίλ Ζολά να τον υπερασπίζεται με το περίφημο «Κατηγορώ!» του.
Ο 48χρονος Ασάνζ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού και οδηγήθηκε στη φυλακή. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών για κατασκοπεία. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο τις πηγές τους όταν δημοσιοποίησε, το 2010, 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και περίπου 500.000 απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016