Βράβευση του Militaire.gr για την κάλυψη των ελληνοτουρκικών από το Advanced Media Institute

Το militaire.gr βραβεύθηκε από το  Advanced Media Institute -Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία, για την κάλυψη των ελληνοτουρκικών το 2020. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς αυτό το βραβείο, γιατί προέρχεται από μάχιμους δημοσιογράφους, που έχουν διαγράψει πορεία σημαντική στο χώρο της ενημέρωσης και τώρα  έχουν δώσει όλη την ενέργεια και τις γνώσεις τους σε μία πολύ δύσκολη προσπάθεια: να διατηρήσουν ζωντανή την ερευνητική δημοσιογραφία, διδάσκοντας την σωστά .

Το «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία», επικεντρώνεται στην καινοτόμο έρευνα και πρακτική, μέσω της δια βίου και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το Ινστιτούτο συγκροτήθηκε από ομάδα αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και επαγγελματιών της Επικοινωνίας, είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα την Κύπρο και συνδέεται με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Είναι ιδιαίτερα εμψυχωτικό να αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνουμε  από  συναδέλφους  τέτοιου επιπέδου. Προφανώς το βραβείο ανήκει πρωτίστως στους αρθρογράφους του   militaire.gr  ,οι οποίοι το βοήθησαν και το βοηθούν με τα κείμενα τους, που είναι όλα γραμμένα με  μεράκι.

Αν πρέπει να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο, δεν χρειάζεται να το σκεφτούμε πολύ: είναι  αφιερωμένο σ΄ όσους προσπαθούν να σταματήσουν ,να “κοντύνουν” και να “κουρέψουν” τις μεμονωμένες προσπάθειες που γίνονται στο διαδίκτυο για αξιόπιστη ενημέρωση. Αυτά τα 5 χρόνια δεν έχουμε γράψει ΠΟΤΕ τίποτα  για τον πόλεμο που  κατά καιρούς δεχόμαστε και για τις άθλιες προσπάθειες απαξίωσης της προσπάθειας.

Η αφιέρωση αυτού του  σημαντικού για εμάς βραβείου σ΄ όλους αυτούς τους σαλτιμπάγκους του διαδικτύου είναι μια απάντηση.

Ευχαριστούμε θερμά το  Advanced Media Institute για την τιμή.

Η ανακοίνωση του: 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Η κρίση στα ελληνοτουρκικά το 2020 δοκίμασε τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ήταν μια μακρά χρονική διαδικασία κι απαίτησε όχι μόνο πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές και βαθιά γνώση της πραγματικότητας στην περιοχή, αλλά επιπλέον απαίτησε και κρίση, ώστε να αξιολογούνται όχι μόνο οι πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και να κρίνονται τα ίδια τα γεγονότα και οι αποφάσεις. Επίσης, να κρίνονται και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, το σύστημα αξιών και προτεραιοτήτων τους χωρίς εμπάθεια, χωρίς τείχη σιωπής, αλλά με κριτήριο τη συνέπεια λόγων και έργων και τις άμεσες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Με βάση τα παραπάνω, πολλαπλά κριτήρια, ο Πάρις Καρβουνόπουλος και η ιστοσελίδα του www.militaire.gr αξιολογήθηκαν κατ’ αρχάς από το κοινό τους καταμεσής της κρίσης ως μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης. 

Με τη διάκρισή του δεν αποδίδουμε την τιμή που αναλογεί μόνο σε έναν μαχόμενο δημοσιογράφο. Μαζί με τον Πάρι Καρβουνόπουλο και την ιστοσελίδα militaire.gr υπογραμμίζουμε τη σημασία της δημοσιογραφίας που ασκείται από τα μη παραδοσιακά κανάλια ενημέρωσης: εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνο. Όσο είναι αλήθεια ότι η διαδικτυακή ενημέρωση, μέσω ιστοσελίδων και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το Twitter, ποτέ δε θα υποκαταστήσει στην πληροφόρηση της κοινωνίας τα συμβατικά Μέσα, άλλο τόσο είναι και αλήθεια ότι στη χαοτική μπλογκόσφαιρα όλο και περισσότερο ανθεί μια δημοσιογραφία με το Δ κεφαλαίο, που πολλές φορές ξεπερνά σε εγκυρότητα, ταχύτητα αντίδρασης και βάθος ανάλυσης την παραδοσιακή. Χωρίς μάλιστα να διαθέτει τους πόρους της.

Για τους παραπάνω λόγους ως ένας οργανισμός που παρακολουθούμε αδιάκοπα τις εξελίξεις στην ενημέρωση και στο πλαίσιο των χορηγιών για την έρευνα που καθιερώσαμε το 2018, αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Πάρι Καρβουνόπουλο και την ιστοσελίδα militaire.gr

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΜΙ

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016