Ο Δημήτρης Βίτσας, αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τους πραγματικούς αριθμούς προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ.Βίτσας σε δήλωσή του αναφέρει:

“Σχετικά με την επανίδρυση του ΥΜΕΠΟ, την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την πρόταση του κου Μητσοτάκη για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ως Μετανάστευσης και Ασύλου) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ,έξι μόλις μήνες μετά την κατάργησή του, μαρτυρά δύο παραδοχές:

Αφ΄ ενός έγινε ένα μεγάλο λάθος με την κατάργησή του τον Ιούλιο του 2019,πράγμα που είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή και αφετέρου αυτή η κίνηση αποτελεί ομολογία αποτυχίας του κυβερνητικού σχεδίου.

Η κυβέρνηση κρύβει ότι έχουμε ξεπεράσει τις 42.000 ανθρώπους στα νησιά.

Εξ αιτίας της κυβερνητικής ανεπάρκειας των τελευταίων 6 μηνών μεταξύ άλλων και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, η κατάσταση στα νησιά έχει φορτιστεί επικίνδυνα και αποτέλεσμα αυτού ήταν και ο πρόσφατος προπηλακισμός του κου Μηταράκη από κατοίκους ,πιθανότατα ψηφοφόρους του της Χίου , γεγονός που το καταδικάζω απόλυτα , καθώς πλέον η ΝΔ πληρώνει το κόστος όσων έλεγε προεκλογικά και όσων ψευδώς υποσχέθηκε μετεκλογικά στις τοπικές κοινωνίες.

Την ίδια ώρα, περικόπτονται δικαιώματα των προσφύγων που ζητούν άσυλο, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις από διεθνή δικαστήρια και οργανισμούς σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται αυτού του είδους η διαχείριση.

Η επανασύσταση του νέου Υπουργείου ,κοιτώντας αναλυτικά το διάταγμα ,δεν θα πρέπει να γίνει πρόχειρα.( πχ δεν προβλέπει Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κλπ).

Αυτό που πρέπει να κάνει σήμερα κιόλας η κυβέρνηση, είναι να πάρει 20-25 χιλιάδες ανθρώπους από τα νησιά, να τους στεγάσει κατ΄ αρχήν σε ξενοδοχεία και μετά σε σπίτια στην ενδοχώρα και δεύτερο να προχωρήσει στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου προσλαμβάνοντας άμεσα 400 εργαζόμενους( διοικητικούς και μεταφραστές).

Είμαστε πλήρως αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών κέντρων αφενός γιατί πουθενά στον κόσμο δεν έχουν περιορίσει τις ροές και αφετέρου γιατι η ύπαρξή τους είναι αντίθετη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δημιουργούν συνθήκες έκρηξης.

Στην πρόταση του κου Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας και περισσότερο στον τρόπο διαχείρισής του, ανεξάρτητα από το πρόσωπο αυτό καθαυτό της κας Σακελλαροπούλου, έχει διαπραχθεί μια τριπλή αδικία απέναντι στον κο Παυλόπουλο.

Αδικία θεσμική-πολιτική και προσωπική.

Αναλώσαμε τρεις μήνες σε ανούσια ονοματολογία και ΄΄πασαρέλα΄΄υποψηφιοτήτων ,την στιγμή που υπήρχε πετυχημένος Πρόεδρος ο οποίος κατά την συνήθη πρακτική θα μπορούσε να συνεχίσει με νέα θητεία.

Κατά τα άλλα η κα Σακελλαροπούλου είναι άξια δικαστικός και άνθρωπος.

Με την ολοκλήρωση λοιπόν της εκλογικής διαδικασίας θα πρέπει με πρωτοβουλία του νέου Προέδρου να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων με σκοπό τον καθορισμό μιας minimum κοινής πολιτικής πάνω στα εθνικά θέματα, σε αυτά της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής κλπ.”

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016