Βανδαλισμοί σε χριστιανικούς ναούς και νεκροταφεία στην Τουρκία

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Το μίσος που καλλιεργείται εδώ και εκατό χρόνια εναντίον των “άλλων” στην Τουρκία δεν τελειώνει ποτέ. Μετά την εξόντωση των Ελλήνων, Αρμενίων , Ασσυρίων  συνεχίζουν να καταστρέφουν και όλα τα Χριστιανικά μνημεία που απέμειναν στην Μικρά Ασία.
Πρόσφατα “κυνηγοί θησαυρών”  κατέστρεψαν τον αρμενικό ναό Μπεσαρέτ Καγιά στη συνοικία Μελίκ γκαζή στην Καισάρεια. Έσκαψαν το πάτωμα του ναού και ξήλωσαν τις αγιογραφίες στους τοίχους.  Ο Δήμος της πόλης δήλωσε ότι  οι “θησαυροθήρες δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην περιοχή και πλήττουν τον τουρισμό της πόλης”. Φυσικά θα αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν, όπως λένε,  αλλά δεν διευκρινίζεται τι θα κάνουν με τις αγιογραφίες στους τοίχους.  Μπορεί ο χώρος να είναι κατάλληλος για ψυχαγωγία που θα αποφέρει και κέρδη…..
Ασφαλώς και δεν πρόκειται για νέους  Ιντιάνα Τζόουνς, αλλά για κλασσικούς βάνδαλους που θέλουν να εξαφανίσουν όλα τα χριστιανικά στοιχεία.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι τυμβωρυχίες που παρατηρούνται  στα Νεκροταφεία το τελευταίο διάστημα. Όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία της ΄Αγκυρας    έξι νεαροί ηλικίας 15-16 ετών προκάλεσαν ζημιές και καταστροφές σε 19 χριστιανικούς τάφους στο Νεκροταφείο Ορτάκιοϊ στην επαρχία Μαμάκ στις 7 Φεβρουαρίου. Οι νεαροί συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Άγκυρας ανέλαβε να διορθώσει τους κατεστραμμένους τάφους.

Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές  στο Νεκροταφείο Σάντα Μαρία στην Τραπεζούντα, όπου είχε δολοφονηθεί ο ιερέας Αντρέα Σαντόριο πριν από 14 χρόνια.
Οι βάνδαλοι έσπασαν τον ξύλινο σταυρό στον τάφο της Ζεχρά Τσολάκ που ενταφιάστηκε στις 18 Γενάρη. Όπως δήλωσε ο σύζυγος της θανούσης μια μικρή ομάδα προσπάθησε να προκαλέσει επεισόδια και την ώρα της ταφής της.
Πότε επιτέλους θα ενδιαφερθεί κάποιος για τους Κρυπτοχριστιανούς , ο αριθμός των οποίων φαίνεται ότι είναι μεγάλος.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016