Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
13/06/2021 | 06:00 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Οι πολιτικοί που “ζήλεψαν” τον Τσιτσιπά

Οι πολιτικοί που

 

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Με αφορμή τον σημερινό μεγάλο τελικό του τένις στο Roland Garros στο Παρίσι όπου για πρώτη φορά ένας Έλληνας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, θα διεισδύσουμε στον άγνωστο-για πολλούς- κόσμο της αντισφαίρισης και θα αποκαλύψουμε ποιοι πολιτικοί υπήρξαν φανατικοί παίκτες, πως ξεκίνησαν, αν ασχολούνται ακόμα, πόσο καλοί ήταν και πόσο… φανατισμένοι ως αντίπαλοι!
Η γκάμα είναι μεγάλη.
Αρκετοί κράτησαν το χόμπι του μυστικό γιατί θεωρούσαν ότι μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην δημόσια εικόνα τους.
Άλλωστε το τένις θεωρείτο μέχρι πρότινος, άθλημα για πλούσιους και κοσμικούς-μια κλειστή κοινωνία- όπου οι πολλοί δεν χωρούσαν.
Οδηγός στις αποκαλύψεις ο… «σοφός» του αθλήματος Σταύρος Παναγόπουλος, που ασχολείται με το σπορ από το 1947 και για όλους αυτούς, υπήρξε δάσκαλος και προπονητής!

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου κι ακόμη,  Λιάπης, τον Αλογοσκούφης, τον Παπαληγούρας, Άδωνις Γεωργιάδης..
Στα τερέν διακριτικά και πολλές φορές μυστικά έπαιζαν φανατικά ο βασιλιάς Παύλος, η Φρειδερίκη, ο διάδοχος Κωνσταντίνος και ο πρίγκιπας Πέτρος.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρος Άγκνιου [Αναγνωστόπουλος], ο οποίος, όταν ερχόταν στην Ελλάδα, έκλεινε ραντεβού μέσω της πρεσβείας και ολόκληρη η περιοχή γύρω από το Ζάππειο πλημύριζε από αστυνομικούς!

«Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΡΕΣΕ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ»

«Δεν υπάρχει “αναγνωρίσιμος” που να έπαιζε εκείνες τις δεκαετίες τένις και να μην τον προπόνησα- διηγείται ο παλιός δάσκαλος.
Πολύ καλός τενίστας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.
Είχε φτάσει μέχρι την εθνική ομάδα.
Θα μπορούσε να κάνει καριέρα, αλλά προτίμησε τις σπουδές.
Ήταν και ωραίος νέος και άρεσε πολύ στα κορίτσια.
Θυμάμαι τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ήρθε στον όμιλο και δεν μιλούσε καλά ελληνικά. Για να γίνεις μέλος στον όμιλο, έπρεπε να σε συστήσουν.
Όταν τον ρώτησα εάν μπορεί κάποιος να μιλήσει γι’ αυτόν, μου απάντησε ότι είναι πολύ καλοί φίλοι με τον Αντώνη Σαμαρά.
Από τους Καραμανλήδες δεν έπαιξε κανένας τένις.
Αντίθετα, και τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν μαθητές μου.
Ο Κυριάκος ήρθε από έξι ετών και του άρεσε. Έκανε μαζί μου προπόνηση μέχρι που πήγε για σπουδές.
Και αυτός παίζει καλά.
Όποτε με συναντάει πάντα θα μου πει ότι από εμένα έμαθε αυτό το καταπληκτικό ρεβέρ (backhand).
Θυμάμαι τον βασιλιά Παύλο που ερχόταν στις επτά παρά τέταρτο το πρωί για να παίξει. Γέμιζε ο όμιλος από ανθρώπους της Αυλής που χειροκροτούσαν!
Το τένις άρεσε πολύ και στη Φρειδερίκη.
Με τον Κωνσταντίνο έχουμε κάνει πολλές προπονήσεις, αλλά έχουμε παίξει και ως αντίπαλοι.
Ο Κωνσταντίνος έκανε ιστιοπλοΐα και τον χειμώνα, εκτός από τένις, έπαιζε και σκουός με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.
Ο Κάρολος Φιξ και η οικογένειά του λάτρευαν το τένις και μπορούσα να απουσιάσω από τη δουλειά όταν είχα αγώνες.
Τότε, όλη η “αφρόκρεμα” της εποχής ερχόταν στον Όμιλο.
Είχα συμπαίκτρια και τη Λένα Ράλλη, τη σύζυγο του Γιώργου, ενώ θυμάμαι και μια τενίστρια Αγλαΐα Κυριακού, αλλά δεν ξέρω εάν είχε σχέση με το νοσοκομείο παίδων».

Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΕΝΙΣΤΑΣ!

Ο παλαιός διεθνής τενίστας και μετέπειτα προπονητής αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον 55 φορές πρωταθλητή Ελλάδας Λάζαρο Στάλιο (γεννήθηκε το 1912) και τον σταρ των γκραν σλαμ Στέφανο Τσιτσιπά.
Και με τους δύο βρέθηκε στα κορτ, με διαφορετικό κάθε φορά ρόλο.
« Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε για να παίξει τένις.
Πέρασε Γολγοθά για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
Όταν ήταν δέκα ετών, είχε παίξει και σε αυτά τα γήπεδα [σ.σ.: του Μαραθώνα].
Είχα πει ότι αυτός είναι αστέρι.
Μου αρέσει γιατί έχει ωραίες κινήσεις, ωραίους τρόπους στο παιχνίδι, δεν βογκάει, ας πούμε.
Φαινόταν ότι θα πήγαινε μπροστά και στο χέρι του είναι να φτάσει ακόμη πιο ψηλά. Πολύ καλή είναι και η Μαρία Σάκκαρη. Δουλεύει πολύ σκληρά και το μέλλον της ανήκει.
Και τα δύο παιδιά τα καμαρώνω.
Στη χώρα μας το τένις πρέπει να οργανωθεί περισσότερο.
Υπάρχουν πολλά παιδιά με ταλέντο και χάνονται» λέει…

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Το τένις στην Ελλάδα ήταν πάντα για λίγους …και εκλεκτούς.
Ο Όμιλος Αντισφαίρισης ιδρύθηκε το 1895 από μια παρέα φίλων της καλής κοινωνίας της Αθήνας, που είχαν γνωρίσει την αντισφαίριση και ήθελαν να δημιουργήσουν έναν όμιλο με γήπεδο για να αθλούνται. Ανάμεσα στους ιδρυτές αναφέρονται γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας, όπως οι: Αλέξανδρος Μαύρος, Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, Νίκος Ροΐδης, Νίκος Πασπάτης, Αλέξανδρος Ρούλος, Π. Καραπάνος και Ιωάννης Καυτανζόγλου.
Στον τύπο αναφερόταν ως «Όμιλος Λόουν Τέννις», δηλαδή «αντισφαίρισης επί χόρτου». Αρχικά ήταν ένας κλειστός, σχεδόν οικογενειακός, όμιλος, στον οποίο μετείχαν παρέες φίλων και συγγενών.
Δημιούργησαν γήπεδα απέναντι από το Ζάππειο κοντά στο Ναό του Ολυμπίου Διός, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού ΓΣ. Εκεί βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Το 1896, διεξήχθη στην Αθήνα η Α΄ Ολυμπιάδα.
Οι αγώνες αντισφαίρισης της Ολυμπιάδας διεξήχθησαν στα γήπεδα του Ομίλου και δύο αθλητές του κατέκτησαν ασημένια μετάλλια: ο Διονύσιος Κάσδαγλης και ο Δημήτριος Πετροκόκκινος.
Έτσι ο Όμιλος απέκτησε αίγλη κι από τότε η εγγραφή και η συμμετοχή στις διοργανώσεις του θεωρούνταν πράξη κοινωνικής ανάδειξης και καταξίωσης.
Το καταστατικό του δεν επέτρεπε την αθρόα εγγραφή μελών, αλλά μόνον έπειτα από αυστηρό έλεγχο.
Έτσι διατήρησε για πολλές δεκαετίες τον ελιτίστικο χαρακτήρα του.
Όμως, προβλεπόταν η εγγραφή γυναικών, κάτι που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πρωτοποριακό.
Από τις εγκαταστάσεις του πέρασαν οι πιο γνωστοί και πλούσιοι Αθηναίοι, δημιουργήθηκαν ειδύλλια που έμειναν στην ιστορία, όπως και ο επί σειράν ετών-σχεδόν ισόβιος πρόεδρος-επί 40 χρόνια-στρατιωτικός Κ. Κετσέας, αυστηρός και θεματοφύλακας των χρηστών ηθών της εποχής…
Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Αθηνών αποτελούν πλέον ένα ιστορικό τοπόσημο για την ελληνική αλλά και διεθνή Ολυμπιακή ιστορία, ενώ ο Όμιλος κοσμεί με την παρουσία και τη λειτουργία του την πόλη. Στα κατάλοιπα του γνωστού πολιτικού Στέφανου Δραγούμη (1842-1923), προέδρου για σημαντικό χρονικό διάστημα της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, τα οποία φυλάσσονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, σώζονται τεκμήρια, τα οποία ανατρέπουν εν μέρει όσα γνωρίζαμε και έχουν γραφεί μέχρι σήμερα για την ιστορία της αντισφαίρισης στην Ελλάδα.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το άθλημα της αντισφαίρισης εισήχθη στην Αθήνα το 1895, παραμονές των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων, από τον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών, που εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ζαππείου και του Ολυμπιείου.
Πράγματι, αυτή ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην πρωτεύουσα της Ελλάδος.
Πλην όμως, μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1891, φαίνεται πως η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων σχεδίαζε να δημιουργήσει δικό της ασκητήριο αντισφαίρισης ή να ιδρύσει ασκητήριο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Τα νέα τεκμήρια, που έφερε στο φως η έρευνα, δίνουν τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουμε τις μάλλον συγκεχυμένες απόψεις περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής. Ιδιοκτήτες του οικοπέδου, όπου εγκαταστάθηκαν τα ασκητήρια του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Αθηνών ήταν οι αδελφοί Τσαουσόπουλοι.
Εκεί λειτουργούσε το περίφημο Φεσοποιείο τους, το τελευταίο των Αθηνών, το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης πελατών!
Επίσης, εκεί λειτούργησαν και τα περίφημα Λουτρά του Δαμασκηνού, ο οποίος απέτυχε να δημιουργήσει το πρώτο ιδιωτικό κολυμβητήριο στην Αθήνα και καταστράφηκε οικονομικά.
Περίπου είκοσι χρόνια αργότερα, το 1914, μετά από πολλές περιπέτειες και στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του προγράμματος για την προστασία των αρχαιοτήτων και τη δημιουργία του πάρκου του Ζαππείου, το Δημόσιο αγόρασε τα οικόπεδα της περιοχής από τους ιδιοκτήτες τους (Ν. Τσουκάτο, Ι. Ψαρρά, Αδελφούς Τσαουσόπουλους και κληρονόμους Χατζηδημητρίου).
Ακολούθως (1915), η γη αυτή παραχωρήθηκε στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία είχε και την αρμοδιότητα για τη φύλαξη, την αξιοποίηση και τον καλλωπισμό της.
Μέσω της Επιτροπής η περιοχή παραχωρήθηκε στον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών, έναν από τους σημαντικότερους συλλόγους μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες

Τα Αθηναϊκά

Tennis 24

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης