Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
06/11/2020 | 17:34
Militaire News

Τσίπρας: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής

Τσίπρας: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής

Την σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, καθώς επίσης και το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, ζήτησε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Το λοκντάουν είπε, αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Κατηγόρησε για ασυνεννοησία την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν ζητώ την παραίτηση της κυβέρνησης, υποχρεούμαι να διεκδικήσω αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει για να σωθεί ο,τιδήποτε αν σώζεται. Δεν διεκδικώ την καρέκλα της εξουσίας, δεν γεννήθηκα πρίγκηπας για να διεκδικώ την καρέκλα…Εμείς δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε, αλλά να βάλουμε πλάτη».

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε διαφορετικό από την κυβέρνηση είπε: «Αν ήμουν στην θέση του κ. Μητσοτάκη δεν θα άφηνα την κατάσταση να ξεφύγει, δεν θα άφηνα κλίμα εφησυχασμού, θα έπαιρνα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Ας υποθέσουμε ότι με ξεπερνούσε η κρίση, όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα κουνούσα το δάχτυλο στους πολίτες και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα συγκαλούσα το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Θα το έθετα στην διάθεση των πολιτικών δυνάμεων και θα έβαζα έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Επίσης σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές, των “μεταρρυθμίσεων” που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία. Να αναστείλει τον πτωχευτικό νόμο…Δεν μπορεί όμως τώρα που έχει βαρύτατες ευθύνες να μας κουνάει το δάχτυλο».

Για τον διπλασιασμό των ΜΕΘ όπως και για τις 7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, που προβάλλει η κυβέρνηση απάντησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός: «Τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα Υγείας, αυτό το γνωρίζουν οι άνθρωποι του κλάδου έγινε μία τεράστια προσπάθεια παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς να ενισχυθεί. Δεν επιτρέψαμε την κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης, κρατήσαμε όρθιο το ΕΣΥ και το ενισχύσαμε σε κρίσιμους τομείς…Η ΝΔ από τον Ιούλιο που ανέλαβε μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε προσθέσει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Η όποια ενίσχυση έγινε υπό την πίεση της πανδημίας όπως έγινε και σε άλλες χώρες. Έγιναν 7.000 προσλήψεις ενώ είχαν δρομολογηθεί ακόμη 3.500 προσλήψεις. Έτσι μπόρεσε να επιβιώσει η δημόσια περίθαλψη. Δεν είναι ικανοποιητική η παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση γι’ αυτό και το σύστημα Υγείας είναι στο όριό του και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ».

Σε ερώτηση για το αν είναι αρκετά τα μέτρα στην οικονομία που έχει πάρει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εφόσον τα μέχρι τώρα μέτρα οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση πάνω από 10% και σε απώλεια εισοδήματος πάνω από 4 δισ. και στο 12% των εργαζομένων να έχουν μισθούς 200 ευρώ, συνολικά σε μία κατάσταση διάλυσης της κοινωνικής συνοχής από τα μέτρα που μας έλεγαν ότι είναι επαρκή, αντιλαμβάνεστε που θα οδηγηθούμε τώρα». Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αν είχαμε δώσει στην πρώτη φάση δεν θα είχαμε να δώσουμε τώρα, απάντησε: «Το επιχείρημα ακούγεται λογικό αλλά για όσους έχουν στοιχειώδη επίγνωση των οικονομικών ξέρουν ότι αν είχε ενισχυθεί επαρκώς η οικονομία στην πρώτη φάση δεν θα είχαμε αυτή την ύφεση και αυτή την ανάγκη στήριξης των ανέργων τώρα». Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει το μαξιλάρι που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ που δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση. Παρομοίως είπε ότι οι συστημικές τράπεζες δεν δίνουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη.

Για τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού είπε: «Η Ελλάδα υπολείπεται στην περίοδο της κρίσης σε αριθμό διενεργούμενων δειγματοληπτικών τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία διαρκής υποεκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις και να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα 10 και 12 χιλιάδες τεστ που γίνονταν μέχρι πρόσφατα δεν έδιναν την πραγματική εικόνα». Σημείωσε ότι τα τεστ δεν επαρκούν και ότι το ένα τρίτο των τεστ γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ στον πληθυσμό».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι από την αρχή δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός και δεν ενισχύθηκαν τα δημόσια εργαστήρια. Επίσης, είπε ότι η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικών εργαστηρίων δεν είναι διαφανής και με αντικειμενικά κριτήρια.

Για τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο προβληματισμός μας αφορά την επιχείρηση εργαλειοποίησης των επιστημόνων και της επιστημονικής επιτροπής από την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους, δεν κρύβονται πίσω από τους επιστήμονες. Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις της επιτροπής ήταν διαφορετικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ποια ήταν η πρόταση των επιστημόνων για την αύξηση των επιβατών στα πλοία στο 8% ή για την αραίωση των ΜΜΜ. Φθάσαμε στην απολύτως ατεκμηρίωτη άποψη ότι είναι το ίδιο να είναι στην αίθουσα 15 ή 30. Επιπλέον να μας απαντήσουν τι έγινε με τα γήπεδα, όπου υπήρξε πίεση στους επιστήμονες να ανοίξουν τα γήπεδα. Αυτά δεν βοηθούν στο απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την επιστημονική κοινότητα». Προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο στην Βουλή για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα αισθήματα που επικρατούν στην κοινωνία είναι αισθήματα φόβου, ανασφάλειας και αγανάκτησης και γι’ αυτό «συνιστούμε ψυχραιμία, υπομονή και τήρηση των κανόνων, όσο κι αν μας μοιάζουν ανυπόφοροι ή δυσνόητοι. Ξέρουμε όμως ότι πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε τις μάσκες. Δεν συμφωνώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ανεύθυνη στάση, είναι αχαριστία να το λέμε αυτό»..

Για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει μισές αλήθειες για να δημιουργεί εντυπώσεις. Όταν του λες του πολίτη ότι θα πάρει ενίσχυση 800 ευρώ και πάει και βρίσκει 640 θα το καταλάβει. Το κρισιμότερο είναι ότι αυτά τα 640 οι άνθρωποι τα χρειάζονται τις επόμενες ημέρες, ενώ θα τα πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.

Εμείς έχουμε προτείνει αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πλήρη κάλυψη της εργασίας και όχι της αναστολής της».
Για την πορεία του Πολυτεχνείου είπε ότι «θα περίμενα από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας πει τι έχει κάνει για να συλλάβει τον Χρήστο Παππά, αντί να κάνει δηλώσεις για την πορεία».

Προανήγγειλε πρωτοβουλία για διάλογο τις επόμενες ημέρες.
Σε ερώτηση για το το μαξιλάρι των 37 δισ. είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε 33 ψέματα κατά την συζήτηση του πτωχευτικού νόμου, ένα από τα οποία ήταν ότι το μαξιλάρι είναι της δικής του κυβέρνησης. Το μαξιλάρι φτιάχτηκε από τους κόπους και τις θυσίες κατά την προηγούμενη περίοδο. Αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι στις συνθήκες τις υγειονομικής κρίσης η χώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους».

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα είπε ότι «εμείς σεβόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους και δεν τους χρησιμοποιούμε σαν ασπίδα… Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ήμουν σε συνέντευξη με επιστήμονα και να τον φωνάζω με το μικρό του όνομα και να του ζητώ να δείξει τα σλάιντς».

Για τα κρούσματα στα γηροκομεία είπε ότι «θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος με συνεχή τεστ και να δημιουργήσουμε μία υγειονομική ζώνη γύρω από τις ευάλωτες ομάδες».

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι «υπήρξε γενικότερη ολιγωρία στην λήψη μέτρων για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και τα κλειστά ιδρύματα. Υπήρξαν περιορισμένα μέτρα και χειρισμοί που ήταν προβληματικοί. Ο ΠΟΥ λέει ότι σε αυτή την πανδημία ευάλωτοι είναι και οι φτωχοί και θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να αποτραπεί η ακραία φτωχοποίηση που επιβαρύνει και την δημόσια υγεία». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη αυξημένα μέτρα για το νησί της Σάμου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου- όπως των New York Times-για αμνήστευση φοροφυγάδων : «Αυτός που χρωστά 10 ή 15 χιλιάδες ευρώ κινδυνεύει να του πάρουν και το σπίτι, αυτοί που έχουν χρέη πάνω από 150 εκατομμύρια δεν πληρώνουν.

Αυτά ήταν που μας οδήγησαν και στην κρίση. Αυτά τα δημοσιεύματα δεν θα τα δείτε στα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι πολλά τα λεφτά, πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε Μέσα Ενημέρωσης με αφορμή την πανδημία για να μεταδίδουν μηνύματα που όλοι τα ξέραμε. Επίσης αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτά για εμάς είναι φίμωση που δεν παρατηρούνται στις χώρες της ΕΕ».

Για το αν ήταν αναπόφευκτο το λοκντάουν και για το ότι επιβάλλεται και σε άλλες χώρες είπε: «Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω την μεταδοτικότητα του ιού…Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε τέτοια σύγκριση γιατί η Ελλάδα τον Ιούνιο δεν ήταν στην ίδια θέση με την Ιταλία και την Γαλλία. Ήταν μία covid free χώρα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τα πρώτα μέτρα που εμείς τα επικροτήσαμε». Υποστήριξε όμως ότι έκτοτε η κυβέρνηση δεν πήρε τα μέτρα που όφειλε να πάρει και τα οποία παίρνει τώρα με καθυστέρηση.
Έκλεισε λέγοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, η ενημέρωση των πολιτών και η αλληλεγγύη.

Σπ. Γκουτζάνης-ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης