Τι δεν μας έχουν πει για τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα; Μία από τις αλλαγές που δεν έχει προβληθεί είναι ότι παρέχεται  «δίχτυ προστασίας» για τα τραπεζικά στελέχη αναφορικά με το αδίκημα της απιστίας! Τα γνωστά είναι ότι  αυστηροποιούνται αδικήματα που αποδίδονται σε αναρχικές ομάδες, και μετατρέπεται ξανά σε κακούργημα η ρίψη μολότοφ.

Όπως γράφει το news247.gr “περίπου 50 είναι οι αλλαγές που έχει κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε διάφορες διατάξεις του νόμου 4619/2019 που μπήκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Ανάμεσα σε αυτές είναι το αδίκημα της απιστίας, το οποίο πλέον αναφορικά με τα τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μετά από μήνυση. Η διαφορετική ποινική μεταχείριση του συγκεκριμένου κλάδου γίνεται, σύμφωνα με πηγές, προκειμένου να υπάρξει ευκολία στη διευθέτηση των αποκαλούμενων «κόκκινων δανείων» και για το λόγο αυτό περιορίζεται στους υπαλλήλους των τραπεζικών ιδρυμάτων. Για τους υπόλοιπους, όπως είναι οι κρατικοί λειτουργοί, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

Ωστόσο, η επίμαχη διάταξη για την πράξη της απιστίας έχει τροποποιηθεί σε σχέση με το αρχικό κείμενο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, όπου το αδίκημα μετατρεπόταν σε κατ’έγκληση διωκόμενο και για υποθέσεις που αφορούν στο Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διατύπωση είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία τόνιζε «τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της Χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η Χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος”.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016