Κρατούμενοι στην Τουρκία ανακοίνωσαν σήμερα μέσω εκπροσώπου τους ότι σταμάτησαν την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, έπειτα από έκκληση του τελευταίου με αυτό το περιεχόμενο.
«Σταματάμε τις απεργίες πείνας (…) μετά την έκκληση» του Οτζαλάν, ανέφερε ο Ντενίζ Καγιά σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Οι δικηγόροι του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ενός από τους ηγέτες του PKK, το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, μετέφεραν λίγο νωρίτερα σήμερα ένα μήνυμα του πελάτη τους που καλούσε τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις απεργίες πείνας, «ο σκοπός» των οποίων «έχει επιτευχθεί».
Η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στον Οτζαλάν να βλέπει τους δικηγόρους του από το 2011 ήρθη την περασμένη εβδομάδα και μπόρεσε να συναντηθεί μαζί τους δύο φορές αυτό τον μήνα.
Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), περίπου 3.000 κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας στην Τουρκία, η πλειονότητα των οποίων προχώρησε σε αυτή την κίνηση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη βουλευτή Λεϊλά Γκιουβέν, η οποία αρνείται να λάβει τροφή από τον περασμένο Νοέμβριο διαμαρτυρόμενη για την απομόνωση που είχε επιβληθεί στον Οτζαλάν.
Και η Γκιουβέν ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά την απεργία πείνας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Ντιγιάρμπακιρ ο βουλευτής του HDP Ταγίπ Τεμέλ.
«Όμως ο αγώνας μας κατά της απομόνωσης και η μάχη μας για κοινωνική ειρήνη συνεχίζονται σε όλα τα πεδία», υπογράμμισε ωστόσο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016