Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
26/05/2019 | 06:15 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Τουρκική αμυντική βιομηχανία: Πως ο Ερντογάν από ευεργέτης γίνεται καταστροφέας της!

Τουρκική αμυντική βιομηχανία: Πως ο Ερντογάν από ευεργέτης γίνεται καταστροφέας της!

Η πολυδιαφημιζόμενη από το καθεστώς Ερντογάν τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη απ΄ όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Με ευθύνη Ερντογάν. Όπως προβλέπουν ειδικοί που μίλησαν στο Ahval “η διαρροή εγκεφάλων, η νομσιματική κρίση, η εξάρτηση από ξένους πρμηθευτές και οι περιφερειακές συγκρούσεις στις οποίες έχει εμπλακεί θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προσπάθεια της Τουρκίας για να αυξήσει τις εξαγωγές της στον τομέα της άμυνας”. Αυτή είναι η άποψη του Αλί Μπακίρ αναλυτή, την οποία διατύπωσε σε άρθρο του για το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε  έναν μακροπρόθεσμο στόχο για την αμυντική βιομηχανία από τότε που ανέλαβε  την εξουσία. Ήθελε το 65% του τομέα να είναι “εθνικό” , σε σύγκριση με το 20% που ήταν όταν ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2003. Το 2018, η αξία των αμυντικών εξαγωγών έφτασε τα 2 δισ. Δολάρια.
Μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) χαρακτηρίζει την Τουρκία ως “αναδυόμενο παραγωγό”. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ως στόχο να καταστήσει την αμυντική βιομηχανία 100% ανεξάρτητη και να αυξήσει την εξαγωγική της ικανότητα στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2053. Η επίτευξη των στόχων αυτών θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια, υποστηρίζει ο Μπακίρ.

“Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε κατά 28% έναντι του δολαρίου πέρυσι, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τους φιλόδοξους στόχους της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας”, επισημαίνει ο ίδιος αναλυτής.

Η “διαρροή εγκεφάλων” μπορεί επίσης να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αμυντικού τομέα, προσθέτει, αναφερόμενος σε έρευνα του περασμένου Ιανουαρίου από την Τουρκική Αρχή Προμηθειών (SSB),σύμφωνα με την οποία  περισσότεροι από 270 Τούρκοι υπεργολάβοι, κυρίως μηχανικοί, εγκατέλειψαν την Τουρκία το 2018, για  θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.
Ο Μπακίρ αναφέρεται επίσης στα προβλήματα που θέτει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
“Πολλοί ξένοι πελάτες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ της θέσης της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και των συμφερόντων των τουρκικών αμυντικών εταιρειών ως ιδιωτικών φορέων. Ως αποτέλεσμα, οι τουρκικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να επεκταθούν σε ορισμένες αγορές και συχνά παραγκωνίζονται σε μεγάλα περιφερειακά φόρουμ για την άμυνα “, λέει.
Λόγω της υποστήριξης της τουρκικής κυβέρνησης στο Κατάρ μετά την  κρίση του Κόλπου το 2017, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ακυρώσει πολλές συμβάσεις με τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει επίσης πιθανή αποβολή από το  πρόγραμμα F-35, ως αποτέλεσμα της αντίθεσης της Ουάσιγκτον στην προγραμματισμένη αγορά των S-400.
Τουρκικές εταιρείες όπως οι Havelsan, Aselsan, Ayesaş και Alp Aviation, οι οποίες παράγουν ζωτικά εξαρτήματα για τα F-35, έχουν ήδη επηρεαστεί από την απόφαση του Πενταγώνου να σταματήσει τη μεταφορά εξοπλισμού F-35 στην Τουρκία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης