Zero Hedge, Sun

Προ δεκαημέρου η Τουρκία κάλεσε ηρωικά τις αμερικανικές δυνάμεις να εκκενώσουν τις βάσεις τους στο Μανμπίτζ, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν, όπως ήταν προβλέψιμο και την περασμένη Δευτέρα κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποσυρθούν, απορρίπτοντας τις συστάσεις της Άγκυρας και ριψοκινδυνεύοντας το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Μια βδομάδα μετά, σε κλιμάκωση των διαξιφισμών μεταξύ των δύο πλευρών, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προειδοποίησε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που συμπολεμούν με Κούρδους πολιτοφύλακες, με την ίδια στρατιωτική στολή, ότι μπορεί να γίνουν στόχοι του τουρκικού στρατού, λόγω αδυναμίας του να τους ξεχωρίσει στην έξαψη της μάχης. Δήλωσε, δηλαδή, στην ουσία ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Βόρειο Συρία είναι πλέον θεμιτοί στόχοι ατην συνεχιζόμενη φονική σύρραξη.

Μιλώντας την Κυριακή στο CNN Turk, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ είπε «εάν Αμερικανοί στρατιωτικοί φορούν «ρούχα τρομοκρατών» του κουρδικού YPG, που επιτίθενται στον τουρκικό στρατό «αποκλείεται να κάνουμε διάκριση, στο σημείο που φθάσαμε»

Η ξεκάθαρη προειδοποίηση έρχεται σε στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιούν νέες προωθήσεις στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους επαρχία του Αφρίν, σε εφαρμογή της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Η ΄Αγκυρα είχε διαμαρτυρηθεί προηγουμένως λέγοντας ότι η συστράτευση Αμερικανών στρατιωτικών με «Κούρδους τρομοκράτες» είναι κατάσταση απαράδεκτη για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία.

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Μποζντάγκ υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε άτομο που φέρει όπλα και πολεμά δίπλα στους Κούρδους «γίνεται στόχος μας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί την σύγκρουση. Η Άγκυρα-είπε- έχει καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στην περιοχή  θα πρέπει να αποσυρθούν μακριά από το πεδίο δράσης των Τούρκων και δεν πρέπει να βοηθούν τους Κούρδους συμμάχους τους.

«Λέμε καθαρά –είπε- ότι δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με τους συμμάχους μας, τις ΗΠΑ». «Και είμαι βέβαιος ότι ούτε και αυτοί δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και τον τουρκικό στρατό. Αλλά επίσης ξεκαθάρισε πως μια αντιπαράθεση μοιάζει αναπόφευκτη, εάν οι δυο πλευρές συνεχίσουν στην ίδια πορεία.

΄Εχει δίκιο η Τουρκία προειδοποιώντας πως Αμερικανοί στρατιώτες μπορούν να εκληφθούν ως Κούρδοι αντάρτες; Περιέργως –ή μάλλον όχι- η απάντηση είναι ναι.

Υπάρχουν πάμπολλες πληροφορίες ότι οι ομάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων (SOF) φέρουν τα εμβλήματα των κουρδικών παραστρατιωτικών σωμάτων. Τον περασμένο Μάϊο ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων τράβηξε σειρά από φωτογραφίες ενόπλων με στολή, σε μικρό φορτηγό εξοπλισμένο με έναν ΜΚ19 εκτοξευτή χειροβομβίδων, τους οποίους Σύροι αντάρτες αναγνώρισαν ως Αμερικανούς των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι στρατιώτες που είχαν όπλα τελειότατου τύπου και σωματική θωράκιση, έφεραν τα εμβλήματα των YPG. Το Πεντάγωνο δήλωσε τότε ότι «εμβλήματα και άλλα διακριτικά ταυτοποίησης με συνασπισμένες δυνάμεις φέρονται για λόγους «μίξης με την κοινότητα».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον των Κούρδων τον περασμένο μήνα, με το ευφημιστικό όνομα «Κλάδος Ελαίας». Σύροι αντάρτες που υπηρετούν την Τουρκία αποτελούν την αιχμή της επίθεσης, ενώ οι Τούρκοι παρέχουν στενή αεροπορική στήριξη και βαρέα όπλα.                                                                                                                          Σκοπός της επιχείρησης είναι η εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής από την περιοχή, αλλά δεν προωθείται ανέξοδα. Ο Μποζντάγκ δήλωσε ότι 13 στρατιώτες «πέθαναν σαν μάρτυρες» και 39 τραυματίστηκαν. Η τουρκική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε εξάλλου ότι 900 Κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016