Σε δοκιμαστική βολή του χαμηλά ιπτάμενου Αντιαεροπορικού Πυραύλου HİSAR-A προχώρησε χθες η Τουρκία. 

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε, όπως ανακοινώθηκε,  με επιτυχία από τη βιομηχανία ρουκετών ROKETSAN και την Στρατιωτική Ηλεκτρονική Βιομηχανία ASELSAN  στην επαρχία Άκσαραϊ (Aksaray), παρουσία  του υπουργου Άμυνας Νουρεττίν Τζανίκλι. (Nurettin Canikli), του υφυπουργού Ali Fidan, του τοπικού κυβερνήτη Aksaray Aykut Pekmez, καθώς και εκπρόσωπων  των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK). Ο υπουργός έγραψε στο τουίτερ ότι η δοκιμή είχε 100% επιτυχία.

Πρόκειται για εγχώριας σχεδίασης πύραυλο ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναμένεται να αναλάβει ”σημαντικά ρόλο” στην αεράμυνα της Τουρκίας

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο πύραυλος πυροδοτήθηκε με επιτυχία από το σύστημα εκτόξευσης και συνέχισε να πετάει με προγραμματισμένους ελιγμούς και ολοκλήρωσε την πτήση μετά την πυροδότηση του δεύτερου παλμικού κινητήρα.

Οι πυραύλου HISAR είναι  όπλα που αναπτύσσονται για την προστασία στρατιωτικών βάσεων, λιμένων, εγκαταστάσεων και στρατευμάτων από εναέριες απειλές, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για ένα σύστημα ασφαλείας εναέριας άμυνας χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου.

Τα συστήματα ραντάρ, συστήματα εντολών και ελέγχου και πυρασφάλειας της HISAR αναπτύχθηκαν από την Aselsan, ενώ ο Roketsan ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα ο πύραυλος θα παραδοθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2020.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016