Το Βέλγιο επέλεξε τα αεριωθούμενα F-35 της Lockheed-Martin, αντί των Eurofighter Typhoon, για να αντικαταστήσει τα παλαιά F-16 του, μετέδωσε το εθνικό βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Η χώρα συζητεί εδώ και μήνες την ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά 34 νέων μαχητικών αεριωθουμένων. Η τελευταία προθεσμία για μια απόφαση είναι η 29η Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση και δεν επιβεβαίωσε την προθεσμία της 29ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση, την οποία περίμενε με ανυπομονησία η αεροδιαστημική βιομηχανία, αναμενόταν τον Ιούλιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η αξία της παραγγελίας για τα αεριωθούμενα, που πρόκειται να αρχίσουν να παραδίδονται το 2023, υπολογίζεται σε 3,6 δισεκ. ευρώ.

Η Ουάσινγκτον παρέτεινε την ισχύ της προσφοράς της για τα F-35 μέχρι την 31η Οκτωβρίου κατόπιν αιτήματος των Βρυξελλών, δήλωσαν αμερικανικές πηγές, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα επιφέρει αλλαγές στις τιμές.

Η επικράτηση της αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας Lockheed σηματοδοτεί μια αποτυχία για τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Eurofighter.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016