Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη συμφωνία με τη Λιβύη. Φθάνει στο απίστευτο να επικαλείται ακόμη και συμφωνίες που ΔΕΝ έχει υπογράψει!

Η ουσία της ανακοίνωσης ειναι το Καστελοριζο! Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν ότι δεν ειναι δυνατόν ένα τόσο μικρό νησί να χει τόση επήρεια .

Η δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Hami Aksoy, σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας :

Με  η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι οριοθετημένη.  Η συμφωνία είναι σύμφωνη με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.  Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών  δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά τους ύδατα και ότι η απόσταση και η κατεύθυνση των ακτών πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.  Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.  Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα μέρη προτιμούσαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη για την Τουρκία.  Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις βρίσκονται πίσω από αυτή την κατανόηση, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται αμέσως στην ηπειρωτική χώρα, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του.  Αυτή η κατανόηση ώθησε την Αίγυπτο να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.  Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016