Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ να επισκεφθεί τον καρκινοπαθή πρεσβευτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης αλλά εκτός των χωρικών ορίων που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι.

Ο Ζαρίφ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η βίζα η οποία του χορηγήθηκε συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς περιορισμούς ως προς το πού μπορεί να πηγαίνει.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ ήθελε να επισκεφθεί έναν συνάδελφό του ο οποίος βρίσκεται σε νοσοκομείο και δέχεται φροντίδες παγκόσμιας κλάσης. Το Ιράν κρατά στις φυλακές άδικα πολλούς πολίτες των ΗΠΑ για χρόνια, που οι οικογένειες και οι φίλοι τους δεν μπορούν να επισκέπτονται, προς μεγάλη τους οδύνη», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο Γερμανικό Πρακτορείο αργά χθες βράδυ.

«Διαβιβάσαμε στην ιρανική αποστολή ότι το αίτημα (…) θα ικανοποιηθεί εάν το Ιράν αποφυλακίσει κάποιον πολίτη των ΗΠΑ» από αυτούς που κρατά στις φυλακές, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο που ήθελε να επισκεφθεί ο Ζαρίφ απέχει μερικά τετράγωνα από την έδρα του Οργανισμού.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016