Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
02/09/2022 | 12:03 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Το State Department μίλησε αλλά ο Ακάρ τον χαβά του

Το State Department μίλησε αλλά ο Ακάρ τον χαβά του

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της τουρκικής αεροπορίας, μίλησε για την ανατολική Μεσόγειο, το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.

«Πάντα και παντού απαντούσαμε σε αυτή την αθυροστομία της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχουμε επανειλημμένα υπενθυμίσει στους συνομιλητές μας να παίρνουν μαθήματα από την ιστορία και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Η Ελλάδα ήταν αυτή που έκανε μια απόπειρα εισβολής το 1919-1922 με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη ορισμένων χωρών. Στη συνέχεια, η Ελλάδα, η οποία ήταν απογοητευμένη, έβγαλε στο απόσπασμα τους πρωθυπουργούς της, τους υπουργούς της, ακόμη και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Λέμε ότι δεν θα πάτε πουθενά με αυτόν τον λεγόμενο εξοπλισμό, τη λεγόμενη συμμαχία.

Κρατήστε το χέρι της ειρήνης που έχουμε απλώσει, ας συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή. Η Τουρκία δεν είναι απειλή, είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός, αποτελεσματικός και αξιόπιστος σύμμαχος για τη συμμαχία. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, ότι δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματα ούτε τα δικά μας ούτε των Κυπρίων αδελφών μας και ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως κάναμε μέχρι σήμερα», είπε ο Ακάρ.

Και συνέχισε: «Δώσαμε την απαραίτητη απάντηση στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας για ό,τι χρειάζεται να γίνει τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο», αναφορικά με το γεγονός ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αθήνας.

Αναφέροντας ότι οι προκλήσεις, οι επιθετικές ενέργειες, η ρητορική της Ελλάδας, η αγνόηση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες ενέργειες συνεχίζονται, ο Ακάρ αναφέρθηκε εκ νέου στα περί παρενόχλησης τουρκικών F-16 σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

«Από τις 2 Ιουλίου, η δραστηριότητα αναφέρθηκε σε όλα τα κανάλια του ΝΑΤΟ, όλοι το άκουσαν και το έμαθαν. Είναι αδύνατο να μην το μάθουμε. Και όμως, αναχαίτισαν τα F-16 μας, τα οποία εκτελούσαν το καθήκον τους στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έκανε μια εξαιρετικά αρνητική και ψευδή δήλωση λέγοντας: “Δεν γνωρίζαμε ότι αυτά ήταν τουρκικά αεροσκάφη”».

«Πρόκειται για εξαιρετικά εχθρικές, λανθασμένες κινήσεις. Όσον αφορά αυτές, όλες οι αρμόδιες αρχές, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και εδώ, κάνουν κάθε προσπάθεια και το ΝΑΤΟ ακολουθεί το ψέμα και την άρνηση της Ελλάδας στα μάτια των χωρών. Το ΝΑΤΟ και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Προειδοποιήσαμε όλους τους συμμάχους μας για την Ελλάδα. Περιμένουμε από αυτούς να είναι αντικειμενικοί. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι οι ενέργειες και η ρητορική εδώ δεν αφορούν τη φιλία ή τη συμμαχία. Ως Τουρκία συνεχίζουμε το έργο μας ως η χώρα που αναλαμβάνει το βάρος του ΝΑΤΟ και των συμμάχων μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε στο θέμα αυτό. Πάντα και παντού απαντούσαμε σε αυτή τη διαστροφή της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αποκλείεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με οποιονδήποτε τρόπο. Προστατεύσαμε με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή. Η Τουρκία δεν είναι απειλή. Είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός, αποτελεσματικός και αξιόπιστος σύμμαχος».

Τι απαντά το State Department για τους ελληνικούς S-300

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη ξεκαθαρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Ελλάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αμερικανική διαμεσολάβηση που έγινε υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλίων ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη στοχοποίηση των F-16

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16, καθώς περιορίστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση που καλεί για διπλωματική διευθέτηση των διαφορών.Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη ξεκαθαρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης