Η πρώτη “βόμβα” από την οποία η κυβέρνηση ένιωσε το “ωστικό κύμα” και ταρακουνήθηκε, ήταν αυτή με την απόσυρση του προγράμματος “τηλεκατάρτισης επιστημόνων”. Η λέξη σκάνδαλο υπάρχει στις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης -κι όχι μόνο της αξιωματικής- και το πρώτο “αίτημα” για να παραιτήσει ο πρωθυπουργός έναν υπουργό του, είναι γεγονός.

Υπήρξαν κι άλλες υποθέσεις σ΄ αυτούς τους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν φαίνεται να την άγγιζε, αφού το “κύμα” της νίκης στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, ήταν ακόμη ψηλά. Αυτό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αλαζονεία και άγνοια κινδύνου. Και τα δύο οδηγούν πάντα σε  λάθη.

Το επόμενο “τικ τοκ” ενός ενδεχόμενου σκανδάλου -όχι οικονομικού- χτυπά στη Μεσογείων και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Το σκάνδαλο, θα ΄ναι θεσμικό.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, τα συμβούλια κρίσεων και μεταθέσεων υπάρχουν και λειτουργούν βάσει νόμων και όχι αυθαίρετα και σαν βιτρίνα κακόβουλων προθέσεων εξωθεσμικών παραγόντων. Υποτίθεται τουλάχιστον ότι επιλέγουν τους καλύτερους για να προχωρήσουν ή να τοποθετηθούν σε κατάλληλες θέσεις για τον συμφέρον των ΕΔ και μόνο. Το υποτίθεται έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που πάντα δυστυχώς γίνονται ανεκτές από τις φυσικές ηγεσίες των Όπλων. Παρόλα αυτά λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις. Το σκάνδαλο είναι όταν αυτές τις ειλημμένες αποφάσεις κάποιοι ζητούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα να τις αλλάξουν! Κι αυτό απ΄ ότι καταλαβαίνουμε συμβαίνει αυτή τη περίοδο στο ΥΠΕΘΑ.

Πολλά στελέχη έχουν ενημερωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για την επόμενη μέρα τους στις ΕΔ. Γράψαμε συγκεκριμένα για τον επόμενο Διευθυντή του Θρησκευτικού Σώματος, ο οποίος αν και γνωρίζει ότι έχει επιλεγεί από το αρμόδιο συμβούλιο, τώρα μπορεί να αλλάξει! Με παρέμβαση ποιου και γιατί;

Γράψαμε ακόμη για παρατυπίες για την επιλογή του επόμενου επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικού. Εξετάζονται υποψήφιοι που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα. Ρωτήσαμε τους αρμόδιους για το θέμα κι απάντηση δεν έχουμε λάβει.

Γενικώς υπάρχει ένα κλίμα που όχι μόνο δεν είναι ευχάριστο, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται και επικίνδυνο. Θα είναι ασφαλώς “προβληματικό” και “παράνομο” να υποχρεωθούν θεσμικά όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων να συνεδριάσουν ξανά για να αλλάξουν αποφάσεις που έχουν ληφθεί και επί της ουσίας έχουν ανακοινωθεί. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, γιατί τότε θα μιλάμε για εκτροπή.

Μυστικό δεν πρόκειται να μείνει, Όταν σκάνε οι βόμβες κάνουν πολύ θόρυβο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016