“Όντως είναι δύσκολο να συνεργαστούν ψηφιακά συστήματα με αναλογικά. Αλλά δεν είναι ακατόρθωτο, με τη χρήση λογισμικών. Βαδίζουμε προς αυτή τη κατεύθυνση”, είπε ο Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Lockheed Martin Aeronautics/International, Ντένης Πλέσσας, μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Συνεπώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό -αυτό δεν αμφισβητείται έτσι κι αλλιώς- και αναζητείται η λύση. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα πριν τη βρούμε.

Υπάρχει λύση; Έχουμε πολλές φορές ξαναγράψει ότι η μοναδική αξιόπιστη λύση -όπως λένε οι τεχνικοί της ΠΑ- είναι μία: νέο σύστημα αυτοπροστασίας. Αυτό σημαίνει ένα κόστος που υπολογίζεται από 300 εκατομμύρια και πάνω.

Η όποια “πατέντα” με λογισμικά που θα κάνουν το “ψηφιακό” σύστημα να “συνεργαστεί με το αναλογικό” ,απλά δεν θα λειτουργήσει και σε κάθε περίπτωση αποτελεί τεράστιο ρίσκο για την Πολεμική Αεροπορία, η ηγεσία της οποίας πάντως φαίνεται διατεθειμένη αδιαμαρτύρητα να το αναλάβει. Το θέμα θα το βρούμε σίγουρα μπροστά μας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 σοφά παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΓΕΑ που έχει και θα ΄χει την ευθύνη για την εξέλιξη του προγράμματος και τα αποτελέσματα του:

“Είναι ένα εξαιρετικό,φιλόδοξο και ακριβό πρόγραμμα. Μένω στην ανακοίνωση του ΓΕΑ που λέει ότι προχωρά κανονικά”, είπε ο κ.Διακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΑΒ.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στην παρέμβαση του είπε ότι “όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, τότε θα συζητήσουμε για τα F-35. Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού θα ολοκληρωθεί το 2028.

Ο κ.Πλέσσας είπε ότι η Ελλάδα ασφαλώς μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ,στο οποίο είχε προσκληθεί και στο παρελθόν και ότι μετά το πάγωμα της τουρκικής συμμετοχής, υπάρχει ενδεχόμενο να διεκδικήσει η Ελλάδα μέρος του έργου παραγωγής εξαρτημάτων που είχαν οι Τούρκοι.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016