Για πολλοστή φορά ο Ερντογάν παίζει ακραίο παιχνίδι με τις ΗΠΑ! Μετά από το Ιράν, η Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται ότι αγνοεί επιδεικτικά την Ουάσινγκτον και στο ζήτημα της Βενεζουέλας. Όχι …αφιλοκερδώς βεβαίως. Αντιθέτως.

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, μέσω μιας μυστηριώδους εταιρείας ,η Τουρκία “ρουφάει” τον χρυσό της Βενεζουέλας.

“Δύο μήνες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο στον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, δημιουργήθηκε μια μυστηριώδης εταιρεία που ονομάζεται Sardes” αναφέρει το δημοσίευμα που παραθέτει στοιχεία των συναλλαγών της:

“Η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Ιανουάριο του 2018, όταν εισήγαγε χρυσό αξίας περίπου 41 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βενεζουέλα, την πρώτη τέτοιου είδους  συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών. Τον επόμενο μήνα, ο όγκος των συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε, ενώ η Sardes μετέφερε χρυσό περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία…

Μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε  εντολή για την επιβολή κυρώσεων στον χρυσό της Βενεζουέλας -και είχε προειδοποιήσει την Τουρκία-  η εταιρεία Sardes είχε μεταφέρει χρυσό αξίας 900 εκατομμύριων δολαρίων…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία “εξυπηρετεί” χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να απομονώσει τις κυβερνήσεις που θεωρεί εχθρικές ή διεφθαρμένες. Η Άγκυρα έχει δοκιμάσει συχνά τα όρια της ανεκτικότητας των Η.Π.Α. και η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πλέον ουσιαστικά διασπασμένη, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ…

Η Τουρκία έχει βρει όλο και περισσότερα κοινά συμφέροντα με αυταρχικές χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βενεζουέλα”, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

“Ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Καράκας τον Δεκέμβριο για να γνωρίσει στον ηγέτη της Βενεζουέλας τον Αχμέτ Αχλάτσι, πρόεδρο ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας χρυσού της Τουρκίας…Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ανέφεραν ότι ο χρυσός της Βενεζουέλας θα μεταποιηθεί εκεί.

Αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ, διότι ο Αχλάτσι ήταν επιφυλακτικός για τις συνέπειες από το “σπάσιμο” των αμερικανικών κυρώσεων.

Παραμένει άγνωστο που κατέληξε ο χρυσός της Βενεζουέλας αφού προσγειώθηκε στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε τίποτα γι΄ αυτό το θέμα”.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει όλα τα “φάουλ” που έχει κάνει η Τουρκία εναντίον των ΗΠΑ, με τελευταία την απειλή να επιτεθεί στους Κούρδους, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016