Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού μέσα από τα πλοία του! Μια σημαντική σειρά ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται από το COSMOTE HISTORY HD. Τα «Ένδοξα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού» είναι μια τηλεοπτική σειρά αφήγημα που ξεκινά από την «Τριήρης Ολυμπιάς» και φθάνει μέχρι το ΒΕΛΟΣ.

Η πρώτη προβολή των ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε ,αλλά η προβολή τους συνεχίζεται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον από άποψη περιεχομένου COSMOTE HISTORY HD.

Η τριήρης Ολυμπιάς

Το 1987, για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και με αφορμή την Ολυμπιάδα ολοκληρώθηκε η ναυπήγηση και καθέλκυση ομοιώματος αρχαίας ελληνικής τριήρους, με το όνομα Ολυμπιάς.

Έτσι, δόθηκε οριστικό τέλος σε πολλές διαφωνίες που υπήρξαν, τόσο ως προς τις πραγματικές διαστάσεις, όσο και προς τη λειτουργικότητα που είχε αυτός ο τύπος σκάφους, κατά την αρχαιότητα. Μετά την καθέλκυση και τις μετέπειτα δοκιμές, οι επιδόσεις που κατέγραψε η εν λόγω τριήρης ήταν εντυπωσιακές. Κατάφερε και ανέπτυξε ταχύτητα πλεύσης, η οποία προσέγγιζε τους εννέα κόμβους, ενώ έπλευσε, επί ώρες, με ταχύτητα τεσσάρων κόμβων, με τον μισό αριθμό κωπηλατών εκ περιτροπής.
Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει συγκεκριμένο σημείο έναρξης. Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. Σε έναν γεωγραφικό χώρο όπου κανένα σημείο δεν απέχει περισσότερο από 150 χλμ. από τη θάλασσα, οι Έλληνες από τα Προϊστορικά Χρόνια ανέπτυσσαν παράκτιες κοινωνίες. Εκεί έμαθαν να εκμεταλλεύονται τους θαλάσσιους πόρους και να αγαπούν τη θάλασσα. Αυτομάτως δημιουργήθηκε η ανάγκη για την προστασία και εξάπλωση των πολιτισμών που ανέπτυξαν, με αποτέλεσμα τη σταδιακή σύσταση των πρώτων οργανωμένων ναυτικών πολεμικών μονάδων του Ελλαδικού Χώρου.

Το ΒΕΛΟΣ

Στo πλαίσιο του αφιερώματος «Ένδοξα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού», παρουσιάστηκε η ιστορία του θρυλικού Αντιτορπιλικού «Βέλος».

Το Βέλος ΙΙ (Αντιτορπιλικό) / D-16 Αντιτορπιλικό τύπου ‘FLETCHER’, ήταν πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 – 2013) ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το πλήρωμα του  αντιτορπιλικού Βέλος ζήτησαν να βοηθήσουν στην άμυνα του νησιού.
Στο ντοκιμαντέρ μίλησαν για πρώτη φορά ο γιός και η σύζυγος  του Νικόλαου  Παπά  καταθέτοντας τις  προσωπικές τους μαρτυρίες  σχετικά με την προσωπικότητα του Παπά και την αντίσταση  κατά της Χούντας.
Επίσης υπάρχουν μοναδικές μαρτυρίες  επιζώντων αξιωματικών που έδρασαν μαζί με τον Παπά στο πλοίο ΒΕΛΟΣ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016