Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
26/01/2019 | 06:25 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Το παζλ των κρίσεων και το “κομμάτι” που προκαλεί συζητήσεις – Τι έγινε στην επιλογή του Α/ΓΕΣ;

Το παζλ των κρίσεων και το

Οι πρώτες κρίσεις Αρχηγών στις Ένοπλες Δυνάμεις με μονοκομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απολύτως αναμενόμενες, αλλά η επιλογή του Αντιστράτηγου Γιώργου Καμπά για τη θέση του Α/ΓΕΣ, είναι λογικό να προκαλεί συζητήσεις. Όλες οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών ανέφεραν ότι ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος θα γινόταν είτε Α/ΓΕΕΘΑ ,είτε Α/ΓΕΣ. Για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, η επιλογή του μέχρι σήμερα Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, δεν προκάλεσε έκπληξη. Το δεδομένο ότι ο Αντιστράτηγος Φλώρος θα γινόταν Α/ΓΕΣ όμως δεν επιβεβαιώθηκε και αυτό είναι που προκαλεί ερωτήματα.

Τα ερωτήματα δεν έχουν να κάνουν με τις ικανότητες του Αντιστράτηγου Γιώργου Καμπά που επελέγη. Διοικητής στο Δ΄ Σώμα Στρατού είναι, θέση στην οποία συνήθως επιλέγονται ικανοί αξιωματικοί. Η περιπέτεια με την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όμως είχε προκαλέσει τη βεβαιότητα ότι δεν θα επέτρεπε στον Αντιστράτηγο Καμπά να προωθηθεί σε υψηλότερη θέση. Αυτό ενισχυόταν από το γεγονός της βέβαιης αποστρατείας του Αλκιβιάδη Στεφανή, την οποία πολλοί δεν ήθελαν να παραδεχτούν ,αλλά ήταν αποφασισμένη εδώ και καιρό από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο μοναδικός που στήριζε μέχρι κάποιο σημείο την παραμονή ή και την προώθηση του κ.Στεφανή στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν ο Πάνος Καμμένος.

Το σκεπτικό των πολλών λοιπόν ήταν πως η αποστρατεία Στεφανή πιθανότατα θα συμπαρέσυρε και τον διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού. Δεν έγινε κάτι τέτοιο και ο κ.Καμπάς θα ΄ναι από τη Δευτέρα ο νέος Α/ΓΕΣ. Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ΕΔΕ για τα όσα έγιναν στον Έβρο με την αιχμαλωσία των δύο δεν ελήφθησαν καθόλου υπ΄ όψιν στο ΚΥΣΕΑ. Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι “μέτρησαν” μόνο για τον Α.Στεφανή κι όχι για τον Γ.Καμπά. Ο ΥΕΘΑ είναι γνώστης του περιεχομένου της ΕΔΕ και συνεπώς έχει πλήρη εικόνα.

Όπως και να ΄χει η υπόθεση της αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας ήταν μια υπόθεση που “πλήγωσε” τον Στρατό και γι΄ αυτό η επιλογή Καμπά για τη θέση του Α/ΓΕΣ προκαλεί τις συζητήσεις που μεταφέρουμε. Η παραμονή του στο στράτευμα δεν τέθηκε ποτέ προς συζήτηση. Γι΄ αυτό και στο σενάριο που ήθελε τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κώστα Φλώρο να προωθείται στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, αναζητήθηκε λύση για να ξεπεραστεί το θέμα της αρχαιότητας, ώστε ο κ.Καμπάς να μην φύγει. Νομικά δεν υπήρχε θέμα. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε θέμα αποστρατείας, αλλά είναι επίσης γεγονός ότι δεν είχε διαρρεύσει η σκέψη για προώθησή του στη θέση του Α/ΓΕΣ.

Αυτή είναι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ και το ζητούμενο τώρα είναι να “πάρει μπρος” το ΓΕΣ, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια είχε πολύ “εξωστρέφεια” αλλά καθόλου ικανοποιητική παραγωγή έργου. Το τελευταίο έχει να κάνει με την επείγουσα κατά τ΄ άλλα αναδιοργάνωση, την οποία καλείται τώρα ο Αντιστράτηγος Καμπάς να την “τρέξει” με ταχύτητες που θα πρέπει να καλύψουν και τα δύο τελευταία χρόνια.

Το ερώτημα αν ο νέος ΥΕΘΑ ήταν 100% υπέρ της επιλογής Καμπά ή αν προτιμούσε τον Φλώρο για Α/ΓΕΣ αναζητά κι αυτό απάντηση. Όσοι είχαν ζήσει τη σχέση Αποστολάκη-Φλώρου, υποστηρίζουν ότι ο Αποστολάκης θα προτιμούσε τον Φλώρο, με τον οποίο συνεργάζεται τόσα χρόνια. Συνεπώς προκύπτει το αμέσως επόμενο ερώτημα, ποιος υποστήριξε την επιλογή Καμπά. Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τον ΑΝΥΕΘΑ Πάνο Ρήγα.

Αυτά με το ΓΕΣ που αποτελεί για ακόμη μια φορά το θέμα των κρίσεων…

Κατά τ΄ άλλα, όπως προαναφέραμε η επιλογή του Αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου ήταν κάτι που δεν εξέπληξε. Ο Χριστοδούλου σε αντίθεση με τον άλλα “μνηστήρα” της θέσης του Α/ΓΕΕΘΑ, τον Αντιστράτηγο Στεφανή, τήρησε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας κάθε είδους προβολή. Σε σημείο υπερβολής θα λέγαμε. Όπως αποδείχτηκε αυτή ήταν μια πολύ αποτελεσματική επιλογή. Ουδείς αμφισβητεί τις ικανότητές του, έχει υπηρετήσει παντού σε αέρα και έδαφος και το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι αν θα μπορέσει να γίνει περισσότερο “διακλαδικός” . Είναι ένα πρόβλημα που χαρακτηρίζει πολλούς αεροπόρους, ίσως από τη φύση της δουλειάς τους.

Ο διάδοχός του στη θέση του Α/ΓΕΑ, ο Αντιπτέραρχος Μπλιούμης Αρχηγός ΑΤΑ σήμερα, είναι κι αυτός αξιωματικός που δεν επιδιώκει την προβολή και τους υψηλούς τόνους. Αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο το ΓΕΑ.

Στο ΓΕΝ η παραμονή του Αντιναύαρχου Νίκου Τσούνη για τρίτο χρόνο δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αν και υπήρχαν σενάρια για κρίσεις που θα έφθαναν “βαθιά” ξεκινώντας ίσως από τον Α/ΓΕΝ. Εκτιμήθηκε το γεγονός ότι αν και συνέβησαν αρκετά δύσκολα περιστατικά κατά τη διάρκεια της θητείας του, η διαχείρισή τους δεν προκάλεσε μεγάλα “τραύματα” στο ΠΝ. Για τα περί “κρίσεων σε βάθος” κάποιοι τα παραπέμπουν για αργότερα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης