Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει ξανά πορεία προς το Καστελόριζο και όπως φαίνεται αυτό το σκηνικό θα το ζούμε για αρκετό καιρό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος μίλησε για “πολύμηνες έρευνες” του Oruc Reis. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε και κάτι που εξέπληξε πολλούς στην Αθήνα αν και μάλλον δεν θα  ΄πρεπε. Ανακοίνωσε ότι η Τουρκία “αν βρεθούν ευρήματα θα στείλει και γεωτρύπανο στην περιοχή”. Οι προθέσεις της Τουρκίας ήταν γνωστές και τώρα τις επαναφέρουν με επίσημες δηλώσεις.

Η ανάλυση των κινήσεων της Τουρκίας είναι χρήσιμο να γίνεται και κακά τα ψέματα δεν είναι πια δύσκολη. Η Άγκυρα ανακοινώνει τι θα κάνει και το κάνει. Μπορεί εμείς στην Ελλάδα να μην πιστεύουμε όσα μας λένε , αναζητώντας πάντα κάποια δικαιολογία για όσα οι Τούρκοι λένε, αλλά μέχρι στιγμής οι προσδοκίες μας διαψεύδονται. Η απομόνωση του Ερντογάν δεν προκύπτει και οι μεγάλες δυσκολίες στην τουρκική οικονομία δε φαίνεται να εμποδίζουν τον  Ερντογάν στα σχέδια του στην περιοχή.

Το θέμα ήταν και παραμένει τι κάνουμε εμείς. Τι θέλουμε να κάνουμε; Η εικόνα που μεταδίδουμε είναι ότι ακόμη δεν έχουμε στέρεη πολιτική για το μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα. Στα τηλεοπτικά παράθυρα ακούμε πλέον ότι “αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο η αντιμετώπιση της κατάστασης θα αλλάξει ριζικά από την πλευρά της Ελλάδας”.

Οι χάρτες από marinetreffic.com .

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016