Υποστηριξε το militaire
Άποψη
30/04/2021 | 06:30 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Το «ναυάγιο» της άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό προμηνύει …νέο ναυάγιο!

Το «ναυάγιο» της άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό προμηνύει …νέο ναυάγιο!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες  μετά το αναμενόμενο «ναυάγιο» της «άτυπης» Πενταμερούς Διάσκεψης στην Γενεύη είπε στην συνέντευξη τύπου με εκείνο το περίλυπο ύφος του ότι τελικά δεν βρέθηκε κοινό έδαφος αλλά δεν τα παρατάει και ότι σε 2-3 μήνες θα διεξαχθεί μία νέα «Πενταμερής». Ίσως ήταν και το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλα τα μέρη. Να δοθεί «το φιλί της ζωής» σε μία διαδικασία που λόγω της τουρκικής πλευράς είναι μάλλον εκ των προτέρων… νεκρή!

Βέβαια με την ίδια στάση της  Άγκυρας και του εντολοδόχου  της κατοχικού  Τ/Κ ηγέτης κ. Ερσίν Τατάρ, προκύπτει το εύλογο ερώτημα  τι θα μπορούσε να επιτευχθεί και στην επόμενη ή μεθεπόμενη και βάλε … Πενταμερή που δεν επιτεύχθηκε σε αυτήν!  Όταν με περίσσιο θράσος (από την μεριά τους και καλά κάνει) ο κ. Τατάρ με το πέρας της διάσκεψης και την ανακοίνωση ότι θα υπάρξει και νέα, δήλωσε έχοντας δίπλα του τον «μάστρο του» ( σημ. αφεντικό στην κυπριακή διάλεκτο) κ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι «θα παρακαθίσουμε σε συνομιλίες εάν η κυριαρχία μας γίνει αποδεκτή,  ισχυριζόμενος πως έχουν το ίδιο καθεστώς και με τους Ε/Κ διεθνώς κι αυτό το θέλουν εγγράφως για να προχωρήσει σε μια επίσημη διαπραγμάτευση».

Μας αρέσει ή όχι οι Τούρκοι περιέγραψαν την σκληρή πραγματικότητα όταν είπαν ότι σε αυτήν την διάσκεψη έκαναν ένα «ιστορικό βήμα» μιας και έφεραν για πρώτη φορά στο τραπέζι το ζήτημα των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα, κάτι που αντίκειται βέβαια στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ. Και για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία για το τι θα φέρουν και για δεύτερη φορά στο τραπέζι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε εμφατικά αμέσως μετά τον κ. Τατάρ ότι «ότι μια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά δύο κρατών».

Όμως η  σιωπή του κ. Γκουτιέρες είναι απαράδεκτη για τις θέσεις με τις οποίες προσήλθε η τουρκική πλευρά στην Πενταμερή Διάσκεψη, έστω και αν χαρακτηρίστηκε εμφατικά «άτυπη». Μπορεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης (τονίζεται σκόπιμα η ιδιότητα αυτή)  να διέρρευσε ότι ο κ. Γκουτιέρες είπε κατά την διάρκεια των κατ’ ιδίαν συζητήσεων ότι δεν δέχεται την τουρκική πρόταση γιατί είναι εκτός πλαισίου λύσης και να την αναμάσησαν «θριαμβευτικά» κάποιοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Όμως στην επίσημη δήλωση του για το ότι δεν βρέθηκε «κοινό έδαφος» δεν είπε τίποτα για την αδιαλλαξία των τούρκων και την απαράδεκτη πρόταση τους των 6 σημείων που αναιρεί όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Όλα αυτά προμηνύουν ένα νέο…ναυάγιο!

Το λογοπαίγνιο του ΓΓ/ΟΗΕ σχετικά με «το να τετραγωνίζεις τον κύκλο είναι αδύνατο στην γεωμετρία αλλά είναι πολύ κοινό στην πολιτική» μόνο γέλιο προκαλεί από την στιγμή δεν θέλει να καταγγείλει ποιος είναι αυτός που με τις προκλήσεις του εμποδίζει εξ αρχής την ανεύρεση του «πολυπόθητου κοινού εδάφους». Αναπόφευκτα θα αναρωτηθούμε ποια είναι η επιτυχής διαχείριση του κ. Γκουτιέρες για την οποία έκανε λόγο ο κ. Αναστασιάδης και αλήθεια γιατί ευχαρίστησε τον Βρετανό ΥΠΕΞ για την διφορούμενη στάση του.

Για μία ακόμα φορά ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος κ. Νίκος Δένδιας στάθηκε όπως θα έπρεπε και δεν δίστασε να αποδώσει τις ευθύνες στην τουρκική πλευρά για το ότι δεν βρέθηκε το κοινό έδαφος για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά και πάντα  σύμφωνα με το δεσμευτικό πλαίσιο λύσης που έχει καθοριστεί από το ΣΑ/ΟΗΕ. Όπως καίρια και επιτυχής κρίνεται η επικοινωνία του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη με  τα ΥΠΕΞ των Μονίμων Μελών του ΣΑ/ΟΗΕ.

Κρίνω σκόπιμο, κλείνοντας  να επαναλάβω κάτι  που επισημαίνω συχνά στην αρθρογραφία μου.  Το Κυπριακό είναι το εθνικό μας θέμα που απασχολεί αδιάλειπτα και πολύ σωστά την ελληνική εξωτερική πολιτική για 65 χρόνια. Αναντίρρητα οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν τον πρώτο λόγο. Η Ελλάδα όμως ως Εγγυήτρια Δύναμη αλλά και λόγω στρατηγικών και πανεθνικών συμφερόντων  θα πρέπει να παίξει τον δικό της ρόλο, τον ρόλο που επιβάλλει η Ιστορία, οι Διεθνείς Συμβάσεις και η υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και να παραμείνει ενεργή και δίπλα στην Κύπρο.

Αυτό που θα πρέπει να κατανοηθεί στην Ελλάδα είναι ότι κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος και λαός θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι μία δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα λύση στην Κύπρο, είτε το θέλουμε είτε όχι, επηρεάζει δυσμενώς όλο το φάσμα των λεγομένων ελληνοτουρκικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Ιδρυτικό μέλος και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης