Μεγάλη και καθαρή η νίκη της ΝΔ και συνεπώς βαριά η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά των 9 μονάδων ήταν ανέλπιστη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τελείως απρόβλεπτη για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος ζήτησε αμέσως εκλογές και ο δεύτερος σήκωσε αμέσως το γάντι και ανακοίνωσε εκλογές τον Ιούνιο. Το πολιτικό θάρρος ή θράσος αν προτιμάτε του Τσίπρα ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου. Όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον του…

Ο μεν κ.Μητσοτάκης μετά από το χθεσινό αποτέλεσμα είχε κάθε λόγο και τη νομιμοποίηση να ζητήσει εκλογές, όπως έκανε ο κ.Τσίπρας το 2014, όταν είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές με πολύ μικρότερη διαφορά. Επίσης αισθάνεται πλέον δυνατός μέσα στη ΝΔ, απ΄ όσους αμφισβητούσαν τις επιλογές του και τη στρατηγική του έναντι του Τσίπρα.

Ο κ.Τσίπρας από την άλλη έδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι πολιτικός που δεν φοβάται το ρίσκο. Μας το είχε δείξει το καλοκαίρι του 2015 και του βγήκε 100%. Όταν είχε υπογράψει το δικό του μνημόνιο και ζήτησε τη νομιμοποίηση της απόφασής του από τους πολίτες.Την οποία και πήρε. Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια και έγιναν πολλά. Τα περισσότερα επιβάρυναν τους πολίτες αλλά ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί της ΝΔ θα πρέπει να παραδέχονται ότι ο Τσίπρας κατάφερε αυτό που οι δικοί τους πρωθυπουργοί δεν κατάφεραν: να ολοκληρώσει ότι υπέγραψε και μάλιστα διαψεύδοντας όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε κόφτες ενεργοποιήθηκαν ,ούτε μνημόνιο ήρθε. Αντιθέτως τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε μία δέσμη μέτρων ελάφρυνσης όπως τα ονόμασε. Όπως έδειξε το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα δεν εκτιμήθηκαν από τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν με άλλα κριτήρια και με άλλη λογική. Με λογική τιμωρίας για μια σειρά θεμάτων που εκ των πραγμάτων προκάλεσαν φθορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αρχικά και ΣΥΡΙΖΑ …σκέτο τους τελευταίους μήνες: οικονομικά μέτρα λόγω μνημονίου, Μάτι, Πρέσπες, είναι μερικά απ΄ αυτά. Προφανώς κι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν από το ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαν απέναντί τους το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ και ένα “σκοτεινό διαδίκτυο” στο οποίο κάθε μέρα γράφονταν τερατολογίες. Ωστόσο αυτά τα είχε αντιμετωπίσει σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 2015.

Το πιθανότερο από τα σενάρια για τις εκλογές του Ιουνίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει. Δεν είναι εύκολο να ανατρέψει διαφορά 9 μονάδων. Ωστόσο ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ΄ναι όπως δείχνουν τα ποσοστά του μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, αφού θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατορθώσει να αυξήσει κι άλλο τα δικά του ποσοστά. Έχει στόχο την αυτοδυναμία και σε περίπτωση που δεν θα την κατακτήσει ξέρει ότι θα ΄χει τη βοήθεια του ΚΙΝΑΛ. Στο οποίο όπως λένε οι πληροφορίες προσεύχονται για αυτοδυναμία της ΝΔ για να αποφύγουν τη συνεργασία που είναι βέβαιο ότι θα μειώσει κι άλλο τα εκλογικά του ποσοστά.

Το βέβαιο είναι ότι μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο που θα ΄ναι ιδιαίτερη σκληρή. Ο Τσίπρας θα πρέπει να τα παίξει όλα για όλα και ο Μητσοτάκης να παρουσιάσει κυβερνητικό πρόγραμμα κι όχι συνθήματα, όπως ακούμε μέχρι σήμερα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016