Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
18/11/2022 | 06:00 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Το ματωμένο Μουντιάλ στο Κατάρ! 6.750 εργάτες νεκροί-Βίντεο

Το ματωμένο Μουντιάλ στο Κατάρ! 6.750 εργάτες νεκροί-Βίντεο

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα γραφεί μια ακόμη παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία…

Στο εμιράτο του Κατάρ θ αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το πρώτο που θα διεξαχθει χειμώνα και στην Μέση Ανατολή!

Ήδη πριν την σέντρα, έχουν καταγραφεί δυο ρεκόρ, με το πρώτο θλιβερό και ανατριχιαστικό.

Για να στηθεί η αθλητική και τηλεοπτική φιέστα, έχασαν μέχρι τώρα την ζωή τους 6.500 δυστυχείς εργάτες που δούλευαν και ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες με… μίζα 1.300 δολάρια για να προληφθούν και μεροκάματα πείνας!

Το δεύτερο ρεκόρ, αφορά τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Μόνο οι υποδομές στοίχισαν 200 δις δολάρια.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της άναρχης υπερβολής και της ανούσιας επίδειξης,  η Ρωσία ξόδεψε 11,6 δισ. δολάρια για να φιλοξενήσει το 2018 το τελευταίο τουρνουά.

Η προηγούμενη υψηλότερη δαπάνη είχε προέλθει από τη Βραζιλία, η οποία το 2014 έδωσε 15 δισ. δολάρια, ενώ η Νότια Αφρική είχε δαπανήσει µόλις 3,6 δισ. δολάρια 4 χρόνια νωρίτερα.

Επιπρόσθετα, το Παγκόσµιο Κύπελλο της Γερµανίας είχε κοστίσει 4,3 δισ. δολάρια, την ίδια στιγµή που η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από κοινού ξόδεψαν 7 δισ. δολάρια το 2002. Τέλος, η  διοργάνωση του 1998 κόστισε στη Γαλλία 2,3 δισ. δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ για τη φιλοξενία του τουρνουά το 1994 δαπάνησαν µόλις 500 εκατ. δολάρια.

ΕΡΓΑΤΕΣ-ΣΚΛΑΒΟΙ

Ήδη στο εμιράτο ολοκληρώνεται το σχέδιο απομάκρυνσης των «ανεπιθύμητων» εργατών που έκτισαν με ιδρώτα και αίμα τα γήπεδα.

Θάνατοι εργατών στα έργα για το Μουντιάλ, άθλιες συνθήκες εργασίας, αυτοκτονίες και τώρα εξώσεις και εκδίωξη ώστε να μην είναι ορατοί…

Έτσι αντιμετώπισε το Κατάρ τους ξένους εργάτες που εισέρρευσαν στη χώρα για να εργαστούν και να χτίσουν τα γήπεδα όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες τόσο κατοίκων όσο και ξένων εργατών, αστυνομικοί και εργάτες έχουν καταφτάσει στην Ντόχα, εκδιώκουν τους μετανάστες που ζούσαν εκεί και σφραγίζουν τα κτίρια.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις καταγγελίες, υποστήριξε ότι τα κτίρια ήταν «μη κατοικήσιμα» και ότι οι αρχές ενήργησαν βάσει νόμου του 2010 κατά της «άτυπης στέγασης».

Είπε ότι οι ένοικοι των κτιρίων αυτών «είχαν ειδοποιηθεί» και πως «οι αρχές διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι μεταφέρονται σε ασφαλές και κατάλληλο μέρος».

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, ο Γιουνές, οδηγός από το Μπαγκλαντές, δήλωσε ότι πλέον κοιμάται στο πίσω μέρος του καταστήματος όπου εργάζεται, έξω στον δρόμο.

Ιδιοκτήτης καταστήματος που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, είπε ότι πολλοί από τους εργάτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα κτίρια, είτε δεν πλήρωναν ενοίκιο είτε δεν είχαν μισθωτήρια συμβόλαια.

Να σημειωθεί ότι στο Κατάρ, οι μετανάστες -προέρχονταν κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες και αφρικανικές χώρες όπως η Κένυα και η Ουγκάντα- αποτελούν περισσότερο από το 80% των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων του Κατάρ.

Επίσης, εκτός από τους θανάτους νέων ανθρώπων 20 έως 45 ετών (υπολογίζονται σε 7.000), λόγω απουσίας μέτρων προστασίας και απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών στο καυτό κλίμα της χώρας, το Κατάρ έχει επικριθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για μη πληρωμή των μεταναστών που απασχολούνταν στα εργοτάξια.

Έπειτα από σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και πιέσεις, σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις εργασίας, οι συνθήκες βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο οι συνθήκες απείχαν  ακόμα πολύ από το να θεωρηθούν έστω ανεκτές.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Σκάνδαλο άνευ προηγουμένου για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποτελούν οι 6.750 θάνατοι εργατών που δούλευαν στο Κατάρ σε κατασκευές σχετιζόμενες με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

  Αυτοί οι ασιατικής καταγωγής εργάτες που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα πήγαν στην αραβική χώρα του Κόλπου ως μετανάστες, θαμπωμένοι από το σίγουρο μεροκάματο στα έργα ανοικοδόμησης σταδίων και άλλων εγκαταστάσεων που προορίζονται για τα ματς, για τις προπονήσεις, κ.λπ.

Οι περισσότεροι από τους σκοτωμένους εργάτες είναι Ινδοί, αλλά αρκετοί είναι και οι Νεπαλέζοι, οι Μπανγκλαντεσιανοί, οι Πακιστανοί και οι Κεϋλανέζοι (Σρι Λάνκα). Στον αριθμό των νεκρών δεν υπολογίζονται οι Αφρικανοί, μετανάστες από την Κένυα κυρίως, και οι Φιλιππινέζοι – άλλα δύο έθνη που τροφοδότησαν με εργατική δύναμη τους Άραβες.

Ο βρετανικός Guardian έκανε τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις και υπολόγισε ότι από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών και μέχρι σήμερα, ένα χρονικό διάστημα περί τα 10 έτη δηλαδή, 12 εργάτες σκοτώνονταν κάθε εβδομάδα κατά μέσον όρο.

Στην ποδοσφαιρική γλώσσα, αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε μία πλήρη ομάδα και σε έναν αναπληρωματικό παίχτη.

Ας ονομάσουμε την κάθε εργατική δωδεκάδα που χάθηκε «Σπάρτακος».

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που έριξαν φως στις σκιώδεις πτυχές του επερχόμενου Μουντιάλ έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός της ποδοσφαιρικής κοινότητας, η οποία απαιτεί απονομή δικαιοσύνης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται εδώ και χρόνια οι μετανάστες – εργάτες στο Κατάρ.

Πρόσφατα η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) έσπασε τη σιωπή της και ζήτησε αποζημιώσεις για τις οικογένειες που είδαν τους ανθρώπους τους να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται στα γήπεδα του Κατάρ, με τους συγγενείς των θυμάτων πλέον να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Όπως έγινε γνωστό, οι οικογένειες ενώνουν τις φωνές τους και ζητούν από το Κατάρ και τη FIFA κοντά στα 330 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ποσό δηλαδή που ισοδυναμεί με το συνολικό χρηματικό έπαθλο που θα διανεμηθεί στις συμμετέχουσες ομάδες του Μουντιάλ!

Από την πλευρά της, η διοργανώτρια χώρα υποστηρίζει πως οι νεκροί στα έργα για την ανέγερση των γηπέδων ανέρχονται μόλις στους… τρεις και δηλώνει έτοιμη για τον δικαστικό αγώνα που θα βρει μπροστά της.

ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

0

Αυτός είναι ο αριθμός των όρων και των προϋποθέσεων που έθεσε η FIFA στο Κατάρ αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα και την ασφάλεια των εργατών.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν πίεσε σε τίποτα την αραβική χώρα που λειτούργησε χωρίς κανόνες.

3

Αυτό είναι ο επίσημος αριθμός θανάτων εργατών κατά τις εργασίες προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αυτόν αναφέρει επισήμως το Κατάρ και αυτόν έχει αποδεχθεί ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνιο.

Η Ανώτατη Επιτροπή του Μουντιάλ υποστηρίζει ότι καταγράφηκαν επιπλέον 36 θάνατοι εργατών αλλά από φυσικά αίτια.

6750

Είναι άγνωστός ο ακριβής αριθμός των εργατών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών. Το πραγματικό νούμερο δεν θα γίνει ποτέ γνωστό.

Το 2021 μια έρευνα της Guardian ανέφερε ότι είναι πιθανό να έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 6.750 εργάτες.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων είτε αποσιωπήθηκε, είτε παρουσιάστηκε ως «μη σχετική με την εργασία».

Με αυτό τον τρόπο οι οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα αποζημίωσης και οι θάνατοι δεν καταγράφονταν ως εργατικά δυστυχήματα. Θάνατοι από «φυσικά αίτια» χαρακτηρίζονταν και αυτοί από θερμοπληξία. Εκατοντάδες εργάτες έσβησαν εν ώρα εργασίας λόγω των αφόρητων θερμοκρασιών στο Κατάρ.

14 έως 18

Αυτές είναι ώρες που εργάζεται καθημερινώς η πλειονότητα των μεταναστών-εργατών στο Κατάρ.

Ειδικά στον οικιακό τομέα και σε αυτό της ασφάλειας τα ωράρια είναι απολύτως απάνθρωπα. Πρόσφατα ένας Κενυάτης εργάτης αποκάλυψε ότι εργαζόταν 14 ώρες την ημέρα στα έργα του σταδίου Λουσάιλ επί δύο χρόνια,.

Ποτέ δεν πληρώθηκε υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο το Κατάρ έχτισε εγκαίρως νέα στάδια τα οποία τώρα διαφημίσει ως αρχιτεκτονικά επιτεύγματα.

225 δολάρια

Αυτός είναι ο κατώτερος μηνιαίως μισθός στο Κατάρ που ισοδυναμεί με ένα δολάριο την ώρα.

Οι εργοδότες προσέφεραν διαμονή και σίτιση αλλά οι συνθήκες ήταν πραγματικά άθλιες.

Δεκάδες εργάτες στοιβάζονταν σε κοντέινερ με κοινές τουαλέτες.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και οι θερμοκρασίες τεράστιες.

1.300 έως 3.000 δολάρια

Αυτό είναι το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν κάποιοι μετανάστες εργάτες για να προσληφθούν στα έργα του Μουντιάλ.

Το έχουν επιβεβαιώσει εργάτες από την Ινδία, το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ.

Οι μετανάστες θεωρούσαν πως από τη στιγμή που θα προσληφθούν θα καλύψουν άνετα το ποσό με τους μισθούς τους. Κάποιοι δεν έχουν ακόμα να αποπληρώσουν την «μίζα πρόσληψης» καθώς έπρεπε να στέλνουν τα περισσότερα έσοδα τους στις οικογένειες τους.

7

Τόσα είναι τα χρόνια φυλάκισης που επιβάλλονται σε άντρες και γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου. Πολλές από τις γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό καταλήγουν τελικά στη φυλακή καθώς οι αρχές δεν τις πιστεύουν.

5

Τα χρόνια φυλάκισης που πιθανότατα θα επιβληθούν σύμφωνα με το άρθρο 296 του ποινικού κώδικά του Κατάρ για « υποκίνηση ή αποπλάνηση αρσενικού με οποιονδήποτε τρόπο για να διαπράξει σοδομισμό» και «παρακίνηση ή αποπλάνηση άνδρα με οποιονδήποτε τρόπο να διαπράξει παράνομες ή ανήθικες ενέργειες».

Ένας νόμος που στοχεύει τους ομοφυλόφιλους.

Το Μουντιάλ το Κατάρ θα είναι ιδιαιτέρως εχθρικό στην LGBTQ+ κοινότητα.

Πληροφορίες

Protagon

Janus.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης