Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
28/11/2020 | 00:10 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Το γερμανικό οχυρό της Βουλιαγμένης που έγινε “Παράδεισος”…

Το γερμανικό οχυρό της Βουλιαγμένης που έγινε

Γράφει ο Δημήτρης  Σταυρόπουλος

Στον κόλπο της Βουλιαγμένης, απέναντι από τον «Αστέρα», υπάρχει σε πολύ καλή κατάσταση ένα γερμανικό οχυρό, που είχαν κατασκευάσει οι ναζί για να επιτηρούν ολόκληρη την περιοχή και να ελέγχουν για τυχόν επιθετικές ενέργειες των συμμάχων με ταχύπλοα και υποβρύχια, η να επεμβαίνουν και να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διαφύγουν προς διάφορα νησιά και την Τουρκία.

Εβδομήντα εννέα χρόνια μετά τον πόλεμο, δεσπόζει στη βραχώδη ακτή, είναι φρεσκοβαμμένο, χωρίς ορατές τις φθορές του χρόνου με την στενή δίοδο προς το εσωτερικό του, την βάση του κανονιού και τις θέσεις των πολυβόλων που διέθετε.

Στα παράθυρα έχει ακόμα τα σιδερένια κάγκελα, και αν μπει κάποιος στο υπόγειο και καλά προφυλαγμένο εσωτερικό του, θα διαπιστώσει από τους χώρους ότι η φρουρά που έμενε εκεί, ήταν πολυμελής.

Έχει κοιτώνες, τραπεζαρία και θέσεις μάχης που βλέπουν προς τη θάλασσα.

ΟΧΥΡΟ… Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Δίπλα από αυτό το απομεινάρι του πολέμου και της κατοχής, υπάρχει μια μικρή αλλά εξαιρετικής ομορφιάς αμμώδης παραλία, που αποτελεί το στέκι των χειμερινών -κυρίως- κολυμβητών της Βουλιαγμένης.

Είναι προστατευμένη από τους ανέμους και κει οι Γερμανοί αγκυροβολούσαν τα σκάφη με τα όποια έκαναν νηοψίες στις κοντινές ακτές.

Τα μέλη του συλλόγου των κολυμβητών λοιπόν, είναι αυτοί που μαζί με τον Δήμο, συντηρούν το «μνημείο» του πολέμου, το βάφτισαν… «Παράδεισο», καθαρίζουν την περιοχή κάνουν συγκεντρώσεις και σέβονται το περιβάλλον, που αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους!

Παρόμοια παρατηρητήρια της εποχής του πολέμου σώζονται ακόμα στο Καβούρι (όπου υπάρχει ολόκληρο κατεστραμμένο υπόγειο δίκτυο) σε πολλά σημεία, στην Αγία Μαρίνα απέναντι από την «τρύπα του Καραμανλή» στα Λεγραινα, το Σούνιο, την Ραφήνα και το Πόρτο Ράφτη.

ΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Την περίοδο του μεσοπολέμου, κατά την έναρξη της κατασκευής των οχυρών της γραμμής Μεταξά, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία διέβλεψε, την υποβοήθηση του Πολεμικού Ναυτικού στην αποστολή του για την προστασία των σημαντικότερων λιμένων της χώρας (του Πειραιά, της Θεσ/νίκης, της Χαλκίδας και της Πάτρας) από εχθρικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια. 

Έτσι δόθηκε η εντολή για την κατασκευή και εξοπλισμό οκτώ ναυτικών οχυρών.

 Το Οχυρά αυτά ήταν, το βόρειο και νότιο οχυρό Αίγινας, το οχυρό Φλεβών, το οχυρό στον Άραξο, τα οχυρά βόρειου και νότιου Ευβοϊκού  και τα οχυρά στο Καραμπουρνού και Τούζλας στον Θερμαϊκό κόλπο.

Αυτά τα μικρά «κάστρα» οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, μετά την κατάληψη της χώρας το 1941, τα βρήκαν σχεδόν όλα σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση, τα επάνδρωσαν και έτσι επιτηρούσαν τις θαλάσσιες λεωφόρους.

Κοντά και γύρω από τις ακτές της Αττικής σώζονται ακόμα τα εξής ναυτικά οχυρά.

Οχυρό Βόρειας Αίγινας

  Στην Αίγινα στο ακρωτήριο Τούρλα στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, δημιουργήθηκε το βόρειο οχυρό με δύο πυροβολαρχίες των 305mm σε 2 διπλούς πύργους από το παροπλισμένο θωρηκτό «Λήμνος» (πρώην USS Idaho).

 Ένας μεγάλος άθλος της εποχής ήταν η αποσυναρμολόγηση των πυροβόλων, η μεταφορά τους και η εγκατάσταση τους στα οχυρά, σε μια εποχή που οι τεχνικές δυσκολίες ήταν τεράστιες.
Οπλισμός: 4 πυροβόλα των 305mm (12″/45) σε 2 διπλούς πύργους από το θωρηκτό Λήμνος, 4 ναυτικά πυροβόλα των 100mm, 2 βαριά αντιαεροπορικά των 3″ και 6 αντιαεροπορικά.

 Οχυρό Νότιας Αίγινας

Στη Νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σε ένα ακρωτήρι απέναντι από το χωρίο Πέρδικα, δημιουργήθηκε το Νότιο Οχυρό.

Οπλισμός: 2 πυροβόλα των 175mm, 3 πυροβόλα των 76mm (3″QF) και 2 αντιαεροπορικά των 88mm.

  Οχυρό Φλεβών

Στο νησί Φλέβες.

Οπλισμός: 4 πυροβόλα των 178mm (7″/45cal) σε πύργους από το θωρηκτό Λήμνος, 3 πυροβόλα των 76mm (3″QF) και 6 αντιαεροπορικά των 88mm.

Πολεμικός Ναύσταθμος Σαλαμίνας

  Ο Πολεμικός Ναύσταθμος στην Σαλαμίνα προστατευόταν από 3 πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών πυροβόλων των 88mm. 

Μια ακόμα αντιαεροπορική πυροβολαρχία των 150mm ήταν εγκαταστημένη στην Πούντα στην Νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.

   Ψυτάλλεια

  Στην Ψυτάλλεια υπήρχαν εγκαταστημένες 2 αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες των 150mm και 3 των 76mm.

Οχυρό Βορείου Ευβοϊκού

Στην Βορειοανατολική άκρη της Ευβοίας κοντά στο ακρωτήριο του Αρτεμισίου, δίπλα στο χωρίο Γούβες κατασκευάστηκε το οχυρό του βόρειου Ευβοϊκού. Εγκαταστάθηκαν εκεί επάκτιές και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες με σκοπό την προστασία της βόρειας εισόδου του Ευβοϊκού και του Παγασητικού Κόλπου.

Οπλισμός: 4 πυροβόλα των 75mm, 3 πυροβόλα των 65mm και 6 αντιαεροπορικά των 37mm.

 Οχυρό Νοτίου Ευβοϊκού

Στην Ανατολική ακτή της Αττικής, δίπλα στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας κοντά στον Μαραθώνα, δημιουργήθηκε το οχυρό του Νότιου Ευβοϊκού που έλεγχε την νότια πρόσβαση του κόλπου.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης