Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λέτιτια Τζέιμς ανακοίνωσε  ότι οκτώ Πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει έρευνα για το Facebook για  «πιθανές αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις».

“Ακόμη και η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δικτύωσης στον κόσμο πρέπει να ακολουθήσει το νόμο και να σέβεται τους καταναλωτές. Είμαι υπερήφανος που ηγούμαι μιας ομάδας   εισαγγελέων για να διερευνήσω αν το Facebook έχει καταπνίξει τον ανταγωνισμό και θέτει τους χρήστες σε κίνδυνο”, δήλωσε  προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει “κάθε εργαλείο διερεύνησης” .

Νέας Υόρκη, Κολοράντο,  Φλόριντα,  Αϊόβα,  Νεμπράσκα, Βόρεια Καρολίνα,  Οχάιο και  Τενεσί, συμμετέχουν στην έρευνα για το Facebook.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ”η έρευνα επικεντρώνεται στην κυριαρχία του Facebook και στην πιθανή αντιανταγωνιστική συμπεριφορά που απορρέει από αυτή την κυριαρχία ”.

Η ανακοίνωση για το Facebook ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά απ΄ αυτή για την  Google και τη θυγατρική της, το  YouTube που  συμφώνησαν να πληρώσουν πρόστιμο  ρεκόρ 170 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσουν  τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ και του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ότι η υπηρεσία ανταλλαγής βίντεο YouTube συλλέγει παράνομα προσωπικά στοιχεία από παιδιά χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016