“Άνω κάτω” το Πεντάγωνο για το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία, το F-35! Ο υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, πρώην στέλεχος της Boeing, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να παρουσιάσει με ιδιαίτερα δυσμενή τρόπο το F-35, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του πρώην εργοδότη του! Ο Σάναχαν κατηγορήθηκε ότι μίλησε για τα F-35 χρησιμοποιώντας ακόμη και… “γαλλικά”! Του αποδόθηκε ότι είπε πως το F-35 είναι “f —- d up”, σύμφωνα με το CNN.

Τελικά μετά από έρευνα “αθωώθηκε”. Υποστήριξε ότι δεν αναφερόταν στο αεροσκάφος το οποίο χαρακτήρισε “φοβερό”, αλλά στα προβλήματα που παρουσιάζονται διαρκώς στο πρόγραμμα. Δεν θα μπορούσε παρά να απαλλαγεί απ΄ οποιαδήποτε κατηγορία της κατασκευάστριας εταιρείας Lpckheed Martin, αφού τα γεγονότα και οι αριθμοί δεν μπορούν να αμφισβητηθούν .

Την Πέμπτη κυκλοφόρησε νέα αναφορά για το πρόγραμμα F-35. Οι διαπιστώσεις ανησυχητικές:

•Σχεδόν το 30% των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 είχαν προβλήματα διαθεσιμότητας το τελευταίο 5μηνο , λόγω έλλειψης ανταλλακτικών
“Τα αεροσκάφη F-35 δεν μπόρεσαν να πετάξουν ποσοστό 30% την περίοδο Μαΐου-Νοεμβρίου 2018 εξαιτίας ελλείψεων ανταλλακτικών”, ανέφερε η μελέτη που κυκλοφόρησε από ομοσπονδιακή αρχή που ελέγχει το πρόγραμμα.

Το CNN γράφει ότι το F-35 είχε την απόλυτη στήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί ο μακρύς κατάλογος των προβλημάτων που έχει παρουσιάσει στο λογισμικό, τους κινητήρες και τα όπλα του. Τα ερωτήματα έγιναν ακόμη πιο πολλά μετά από τη συντριβή του F-35 της Ιαπωνίας.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού και υποστήριξης του αεροσκάφους παραμένουν σοβαρά και προκαλούν ανησυχίες, καθώς το κόστος υποστήριξης για το F-35 εκτιμάται σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 60ετή κύκλο ζωής, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.
“Οι επιδόσεις του αεροσκάφους F-35 υπολείπονται των απαιτήσεων του warfighter – δηλαδή, τα αεροσκάφη δεν μπορούν να πετούν όσο συχνά απαιτείται», αναφέρεται στη μελέτη της ομοσπονδιακής αρχής ελέγχου. “Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ελλείψεις ανταλλακτικών F-35 και στη δυσκολία διαχείρισης και μετακίνησης εξαρτημάτων σε όλο τον κόσμο”,προσθέτει.

Το Πεντάγωνο και η Lockheed Martin έχουν πει ότι συνεργάζονται με την αρχή για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.

Η Lockheed Martin υποστηρίζει ότι “αναλαμβάνει επιθετική δράση για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη μείωση του κόστους υποστήριξης και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας “.

Επειδή έχει γίνει κατανοητό απ΄ όλους μας ότι σύντομα σκοπεύουν να μας βάλουν στο πρόγραμμα του F-35, καλό είναι νομίζουμε να τα λαμβάνουμε όλα αυτά υπ΄ όψιν μας και να μην βιαζόμαστε. Η ελληνική ΠΑ μπορεί να ενισχυθεί άμεσα συντηρώντας τα αεροπορικά μέσα που διαθέτει. Σε συνδυασμό με την καθυστέρηση παράδοσης των τουρκικών F-35, δημιουργείται χρονικό περιθώριο για να γίνουν ψύχραιμες σκέψεις για το επόμενο “αεροπορικό μας βήμα”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016